Chique jongensnamen

Chique jongensnamen Een baby verwachten is een erg spannende periode. Tijdens deze periode zijn ouders met van alles bezig. Zo wordt er ook druk naar een geschikte naam gezocht. Een groot deel van de ouders heeft echter moeite met het vinden van de perfecte naam voor hun kindje. Indien je een jongen verwacht en van chique namen houdt, kan dit artikel je van pas komen.

Relatie tussen naam en sociale klasse

In feite is een naam niets meer dan een paar letters. Toch zijn er een aantal onderzoeken die bevestigen dat een voornaam wel degelijk van belang is. Als iemand een ordinaire naam heeft, krijgen we bijvoorbeeld een negatief beeld van diegene. Ouders kiezen dikwijls een naam voor hun kind die representatief is voor hun sociale omgeving.

Mensen uit een lage sociale klasse geven hun zoon bijvoorbeeld vaak een Engelse of Amerikaanse naam, zoals Wesley, Kevin of Jeremy. Tevens zijn namen die hun oorsprong in Zuid-Europese landen hebben, geliefd bij ouders met een laag inkomen. Namen als Ricardo, Giovanni en Cristiano vallen onder deze categorie.

De naamkeuze van de middeninkomens zijn minder typisch. Vaak gaan deze ouders voor namen uit de top 50, zoals Daan, Sem en Luuk. Scandinavische namen zijn ook populair in deze sociale klasse. Sven, Björn en Sverre zijn hier voorbeelden van.

Ouders uit hogere sociale klassen geven vaak de voorkeur aan chique namen. Chique namen worden ook wel elitenamen, kakkernamen of hockeynamen genoemd. Deze namen bestaan doorgaans uit meerdere lettergrepen. Meestal zijn de chique jongensnamen afkomstig uit het Frans.

Lijst van chique jongensnamen

Hieronder tref je een lijst aan van 50 chique jongensnamen. Wat de herkomst en betekenis van de namen zijn, kan je ook lezen in deze tabel.

NaamHerkomstOorsprong
AlexanderGrieksBeschermer, strijder
ArnaudFransHeerser over adelaars
ArthurKeltischLijkend op een beer
AugusteFransVerheven
AxelGrieksBeschermer
BerendDuitsDapper als een beer
BeauFransKnap
BoudewijnNederlandsDappere vriend
CamielFransPerfect
CristopheFransVolger van Christus
ClémentFransMeelevend
ConstantijnNederlandsKordaat
DidierFransBegeerde
DiederikScandinavischMachtig
DieudonnéFransGeschenk van God
EmileFransRivaal
EtiënneFransGekroond
EugèneFransVan adel
EwoutNederlandsHeerser volgens de wet
FlorentijnNederlandsAfkomstig uit Florence
FlorianLatijnBloeiende, bloem
FlorisNederlandsBloeiend
FredericFransMachtige heerser
GillesFransJonge geit
GuillaumeFransGewilde beschermer
JacquesFransVertegenwoordiger
Jean-BaptisteFransJean betekent ‘verzoend met God.’ Baptiste betekent ‘baptist’.
Jean-PierreFransJean betekent ‘verzoend met God.’ Pierre betekent ‘steen.’
JosephFransGod zal toenemen
LaurensNederlandsLaurierblad
LeonardFransDappere leeuw
LeopoldFransOnverschrokken
LodewijkNederlandsBeroemde krijger
LouisFransBeroemde krijger
MatthiasGrieksGeschenk van God
MatthieuFransGeschenk van God
MauriceFransDonker gekleurd
MauritsNederlandsBewoner van Mauretanië
MaximiliaanLatijnDe beste
NicolasFransOverwinnende mensen
OlivierFransOlijfboom (symbool voor vrede)
PhilippeFransPaardenvriend
ReinierNederlandsRaadgever
ReinoutNederlandsRaadgever
RoderickEngelsMachtig
SébastienFransAanbeden
ThibaultFransOnverschrokken
ThijmenNederlandsMan van het volk
ValentijnLatijnMachtig, gezond

Echt chique?

Zijn de bovenstaande jongensnamen inderdaad chique zoals wordt verondersteld? Door namen van mannen uit verschillende koningshuizen onder de loep te nemen, kan er bevestigd worden dat deze jongensnamen inderdaad in de hogere kringen van de samenleving voorkomen. We kunnen hierbij denken aan Prins Constantijn der Nederlanden (1969), Prins Maurits van Oranje-Nassau (1968), Prins Floris van Oranje-Nassau (1975) en Prins Nicolas van België (2005).

Ook als we naar namen van inmiddels overleden hoogstaande mannen kijken, zien we de namen uit de bovenstaande tabel terugkomen. Prins Alexander van België (1942-2009), Koning Boudewijn I van België (1930-1993), Koning Leopold III van België (1901-1983) en Aartshertog Reinier van Oostenrijk (1827-1913) zijn hier voorbeelden van.

Lees verder

© 2012 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chic, sjiek, chique of sjieke? Hoe schrijf je dat nou?Ik zal het antwoord maar gelijk geven, de correcte spelling is chic als je wil zeggen 'chic gekleed gaan' en chique als…
Scandinavische jongensnamenScandinavische jongensnamenHet vinden van een geschikte babynaam valt niet mee. Scandinavische jongensnamen zijn over het algemeen erg mooi. Missch…
Veelgemaakte Nederlandse taalfoutenVeelgemaakte Nederlandse taalfoutenNederlands is geen gemakkelijke taal en voor buitenlanders vaak lastig om te leren. Maar ook Nederlanders hebben zelf no…
Dresscode voor mannen en vrouwen, welke kleding moet ik aanDresscode voor mannen en vrouwen, welke kleding moet ik aanWij maken een goede indruk door goede manieren en door er goed uit te zien. Er goed uitzien heeft natuurlijk met kleding…

Koemelkallergie (kma) bij baby's: weetjes en voedingstipsKoemelkallergie (kma) bij baby's: weetjes en voedingstipsIn dit artikel kan je informatie en tips vinden als je kind een koemelkeiwitallergie of soja allergie heeft. Je moet al…
Last van muggen? Dat is verleden tijd!Wanneer de zomer haar intrede doet, en de temperaturen stijgen, dan komen ook de muggen weer tevoorschijn. De muggenbete…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Voornamelijk.nl
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 06-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.