Chique meisjesnamen

Chique meisjesnamen Het verwachten van een baby is één van meest spannende momenten in het leven. Welke naam moet je je baby echter geven? Veel ouders kunnen wel hulp gebruiken bij deze moeilijke keuze. Indien je een meisje verwacht en van chique namen houdt, kan dit artikel je van pas komen.

Relatie tussen naam en sociale klasse

Er zijn onderzoeken die het belang van een voornaam bevestigen. Hoewel een naam niet meer dan een paar letters is, worden we beïnvloed door namen van anderen. Bij sommige mensen krijgen we bijvoorbeeld een negatief beeld, omdat diegene een ordinaire naam heeft. Ouders kiezen dikwijls een naam voor hun kind die representatief is voor hun sociale omgeving.

Ouders met een laag inkomen geven hun dochter bijvoorbeeld vaak een Engelse of Amerikaanse naam, zoals Wendy, Kimberley of Samantha. Ook namen als Esmeralda, Ramona en Giovanna, die hun oorsprong in Zuid-Europese landen hebben, zijn geliefd bij mensen uit een lage sociale klasse.

De middeninkomens zijn minder typisch als het om hun naamkeuze gaat. Vaak gaan zij voor namen uit de top 50, zoals Isa, Noa en Lynn. Scandinavische namen, bijvoorbeeld Kirsten, Bente en Elin, zijn ook populair bij mensen uit deze sociale klasse.

Mensen uit hogere sociale klassen geven vaak de voorkeur aan chique namen. Chique namen worden ook wel elitenamen, kakkernamen of hockeynamen genoemd. Deze namen bestaan meestal uit meerdere lettergrepen en eindigen vaak op de letter 'e'. Doorgaans zijn de chique meisjesnamen afkomstig uit het Frans.

Lijst van chique meisjesnamen

Hieronder tref je een lijst aan van 50 chique meisjesnamen. Wat de herkomst en betekenis van de namen zijn, kan je ook lezen in deze tabel.

NaamHerkomstBetekenis
Anna-SophieHebreeuws en GrieksAnna betekent ‘lieflijke’. Sophie betekent ‘wijsheid’.
Anne-FleurHebreeuws en FransAnne betekent ‘lieflijke’. Fleur betekent ‘bloem’.
Anne-JuliaHebreeuws en LatijnAnne betekent ‘lieflijke’. Julia betekent ‘jeugdige’.
AntoinetteFransOnschatbare
ArianeGrieksErg heilig
AmélieFransStreven
AurélieFransGouden
BabetteFransVreemdeling
BeatrijsNederlandsGezegend
CamilleFransBehulpzaam
CathelijneNederlandsPuur, zuiver
CélesteFransHemels
CharlotteFransVrouwelijk
ClaudetteFransLam
ClémenceFransMeelevend
ClémentineFransMeelevend
DelphineFransAfkomstig uit de Griekse stad Delphi
EléonoreFransFakkel
ElisabethFransGewijd aan God
EloïseFransZon
EugénieFransVan adel
FabiënneFransBonenplanter
FélineLatijnDe gelukkige
FlorentineFransFlorentijnse zijde
FlorianneFransBloem
FlorineFransBloem
FrédériqueFransVredig
GhislaineFransBeloof
HanneloreDuitsGenadig
HélèneFransFakkel
IsabeauFransGewijd aan God
IsabelleFransGewijd aan God
JuliëtteFransJeugdige
JosephineHebreeuwsGod neemt toe
LaurentienFransLaurier
LidewijNederlandsHeilige mensen
LiselotteNederlandsLise betekent ‘gewijd aan God’. Lotte betekent ‘kerel’.
MadeleineFransAfkomstig uit Magdala
Marie-ClaireFransMarie betekent ‘zee’. Claire betekent ‘helder.
Marie-LouiseFransMarie betekent ‘zee’. Louise betekent ‘beroemde strijder’.
MaximeFransDe beste
OdetteFransRijk
OliviaLatijnOlijfboom (staat symbool voor vrede)
PhileineGrieksLiefhebben
RosalieFransRoos
RozemarijnNederlandsRoze betekent ‘roos’. Marijn betekent ‘van de zee’.
SéraphineFransVurigen
ValentineFransKracht
ValérieFransKracht
ViviënneFransLevendig

Echt chique?

Zijn de bovenstaande meisjesnamen inderdaad chique zoals wordt verondersteld? Door namen van vrouwen in verschillende koningshuizen onder de loep te nemen, kan er bevestigd worden dat deze meisjesnamen inderdaad in de hogere kringen van de samenleving voorkomen. Prinses Madeleine van Zweden (1982), Prinses Ariane der Nederlanden (2007), Prinses Eléonore van België (2008), Prinses Laurentien (1966) en Eloise van Oranje-Nassau van Amsberg (2002) zijn hier voorbeelden van.

Ook als we naar namen van inmiddels overleden hoogstaande vrouwen kijken, zien we de namen uit de bovenstaande tabel terugkomen. Prinses Charlotte van België (1840-1927), aartshertogin Marie Louise van Oostenrijk (1791-1847), Prinses Eugénie van Zweden (1830-1889) en Prinses Josephine Charlotte van België (1927-2005) zijn hier voorbeelden van.

Lees verder

© 2012 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chic, sjiek, chique of sjieke? Hoe schrijf je dat nou?Ik zal het antwoord maar gelijk geven, de correcte spelling is chic als je wil zeggen 'chic gekleed gaan' en chique als…
Scandinavische meisjesnamenScandinavische meisjesnamenHet valt niet mee om een naam voor je dochter te vinden. Scandinavische meisjesnamen zijn vaak erg mooi. Misschien een a…
Veelgemaakte Nederlandse taalfoutenVeelgemaakte Nederlandse taalfoutenNederlands is geen gemakkelijke taal en voor buitenlanders vaak lastig om te leren. Maar ook Nederlanders hebben zelf no…
De ontwikkeling van je baby; 19 weken zwangerIn week 19 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 250 gram, en is ongeveer 22 centimeter lang. Binnenkort zal de 20-we…

Driftbuien bij kinderen... hoe ga je er mee om?Als ouder kun je verrast zijn wanneer je peuter voor het eerste en driftbui heeft. Dit kan thuis zijn, maar ook in het o…
Relactatie: het (opnieuw) op gang brengen van borstvoedingTijdens de zwangerschap bereidt het lichaam zich voor op de melkproductie. Net na de bevalling komt de melkproductie op…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Voornamelijk.nl
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 06-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.