Scandinavische meisjesnamen

Scandinavische meisjesnamen Het valt niet mee om een naam voor je dochter te vinden. Scandinavische meisjesnamen zijn vaak erg mooi. Misschien een aanrader voor jou? In dit artikel kan je meer over meisjesnamen uit Scandinavië lezen.

Scandinavische meisjesnamen in het algemeen

Scandinavië bestaat uit Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland. Scandinavische meisjesnamen zijn meestal variaties op alom bekende namen. Zo is het Scandinavische Anika een verbastering van Anna. Het Scandinavische Jonna is op haar beurt een verbastering van Johanna.

Andere Scandinavische namen hebben een mythische achtergrond. Vooral meisjesnamen uit de Noorse mythologie worden veel gebruikt. Hier is Freya een voorbeeld van. Een alternatieve spelling van Freya is Freia.

In Scandinavië worden echter niet uitsluitend Scandinavische namen gebruikt. Er worden ook internationaal bekende namen gegeven aan meisjes. In 2011 was Alice de populairste meisjesnaam in Zweden. In dat jaar was Emma in Denemarken, Finland en Noorwegen de meest gegeven meisjesnaam. Indien je in een Scandinavisch land woont, hoef je dus niet per se een Scandinavische naam voor je dochtertje te zoeken.

Scandinavische meisjesnamen in Nederland

Deense, Finse, Noorse en Zweedse namen zijn redelijk in trek bij Nederlandse ouders. IJslandse namen worden niet veel gebruikt in ons land. Ingrid is de meest voorkomende Scandinavische meisjesnaam in Nederland. Ook Inge is een Scandinavische naam die veel wordt gebruikt door Nederlander. Frappant is dat Inge in Zweden en Noorwegen als een jongensnaam geldt.

Volgens verscheidene onderzoeken is er een relatie tussen sociale klasse en voornamen. Uit deze onderzoeken blijkt dat Nederlandse ouders die hun kind een Scandinavische naam geven een gemiddeld inkomen hebben.

Lijst van Scandinavische meisjesnamen

Hieronder tref je een lijst aan van ruim 50 Scandinavische meisjesnamen. De namen staan op alfabetische volgorde. Tevens kan je de betekenis van de namen aflezen uit deze tabel.

NaamBetekenis
AnneliLieflijke
Anika/AnnikaLieflijke
AstridGoddelijke schoonheid
BenteGezegend
BineVertegenwoordiger
BirgitVerheven
Birte/BirtheVerheven
BodilGeneesmiddel, strijd
Britt/BrittaVerheven
DagmarRoem
EiraGodin van de genezing in de Noorse mythologie
EliGewijd aan God
ElinFakkel
ElvaElfje
Freia/FreyaDe godin van de vruchtbaarheid en liefde in de Noorse mythologie
HeddaStrijd
IngeborgGod van de bescherming in de Germaanse mythologie
IngridBeeldschoon
IrjaVrede
JonnaGod is verzoenend
Kaia/KajaPuur, maagdelijk
KariPuur, maagdelijk
KirstenChristen
LineVreugde
LinnéaBloem
LisGewijd aan God
LivBeschermer
LottaVrouwelijk
MaikenZee
MalinAfkomstig uit Magdala
MarenVan de zee
MaritParel
MarteDame
MetteParel
MinnaGewilde beschermer
NilsaKampioen
RikkeVredig
RonjaCreatie van schrijfster Astrid Lindgren (zie het boek Ronja de roversdochter)
RunaGeheime spreuk
SagaGodin van de poëzie in de Noorse mythologie
SannaWaarheid
SenjaGastvrijheid
SigridBeeldschone overwinning
SiljaDe weg voor een blinde
StinaChristen
SveaZweden
TildaKracht in strijd
TordisDe godin van Thor
ToveMooi
TuvaMooi
TyraOorlog en gerechtigheid
YlvaWolvin

Andere Scandinavische meisjesnamen?

In dit artikel zijn er uiteraard maar een klein gedeelte van de Scandinavische meisjesnamen opgesomd. Indien je op zoek bent naar andere meisjesnamen uit Scandinavië kan je een kijkje nemen op het internet. Op de meeste namensites staan alfabetische lijsten met Scandinavische voornamen.

Je moet echter wel voorzichtig zijn met de betrouwbaarheid van sommige sites. Er wordt bijvoorbeeld op sommige van deze sites geopperd dat de meisjesnaam Svenja een Scandinavische naam is. Dit is echter niet waar. De jongensnaam Sven is inderdaad Scandinavisch. Svenja is een Duitse naam die afgeleid is van het Scandinavische Sven.

Lees verder

© 2012 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chique meisjesnamenChique meisjesnamenHet verwachten van een baby is één van meest spannende momenten in het leven. Welke naam moet je je baby echter geven? V…
De populairste kindernamen van 2012De populairste kindernamen van 2012Gefeliciteerd, je wordt ouder van een kindje! Als het goede nieuws eenmaal tot je is doorgedrongen, wordt het tijd om na…
Populairste Turkse meisjesnamen in NederlandPopulairste Turkse meisjesnamen in NederlandWil je weten wat de meest voorkomende Turkse meisjesnamen zijn in Nederland? Wil jij weten wat deze namen betekenen? Lee…
Scandinavische diëtenScandinavische diëtenDe Scandinavische diëten werden in de twintigste eeuw uitgewerkt door een aantal onafhankelijke voedings- en gezondheids…

Slaapproblemen bij kinderenSlaapproblemen bij kinderenAls je kind niet goed slaapt ís nachts, vraagt dat enorm veel energie van de ouders. Je hebt zelf allicht een baan, je m…
Koemelkallergie (kma) bij baby's: weetjes en voedingstipsKoemelkallergie (kma) bij baby's: weetjes en voedingstipsIn dit artikel kan je informatie en tips vinden als je kind een koemelkeiwitallergie of soja allergie heeft. Je moet al…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • http://www.behindthename.com/
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 06-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.