Scandinavische jongensnamen

Scandinavische jongensnamen Het vinden van een geschikte babynaam valt niet mee. Scandinavische jongensnamen zijn over het algemeen erg mooi. Misschien een aanrader voor jou? In dit artikel kan je meer lezen over jongensnamen uit Scandinavië.

Scandinavische jongensnamen in het algemeen

Scandinavië bestaat uit Denemarken, Ijsland, Finland, Noorwegen en Zweden. Een groot deel van de Scandinavische jongensnamen zijn variaties op alom bekende namen. De Scandinavische namen Jens en Jon zijn bijvoorbeeld verbasteringen van John. Een ander voorbeeld is Mats wat een verbastering van Matthias is.

Een ander deel van de Scandinavische namen heeft een mythische achtergrond. Thor en Ingemar vallen onder deze categorie.

Er worden in Scandinavië niet alleen Scandinavische namen gebruikt. Scandinavische ouders geven hun zoons ook vaak een internationale naam. In 2011 was William bijvoorbeeld de populairste jongensnaam in Denemarken en Zweden. Als je woonachtig bent in een Scandinavisch land, hoef je je zoon dus niet per se een Scandinavische naam te geven.

Scandinavische jongensnamen in Nederland

Deense, Finse, Noorse en Zweedse namen zijn redelijk populair in ons land. IJslandse namen zijn minder in trek bij Nederlandse ouders. De meest voorkomende Scandinavische jongensnaam in Nederland is Sven.

Verschillende onderzoeken hebben een relatie tussen sociale klasse en voornamen bevestigd. Deze onderzoeken laten zien dat Nederlandse ouders die hun kind een Scandinavische naam geven, beschikken over een gemiddeld inkomen.

Lijst van Scandinavische jongensnamen

Hieronder tref je een lijst van ruim 50 Scandinavische jongensnamen aan. De namen staan op alfabetische volgorde. In de tabel kan je de betekenis van de namen aflezen.

NaamBetekenis
AkselVader is vrede
AlvarLeger van elfen
ArneAdelaar
ArvidAdelaarsboom
ArvoWaarde
BertilGlorieus
BjørnBeer
BoLeven
EbbeGoddelijk
EinarKrijger
Esben/EspenGoddelijk
FinnPersoon uit Finland
GunnarOnverschrokken krijger
Gustaf/GustavGoden
Ingemar/IngmarGermaanse god van de vruchtbaarheid
IvarBoogschutter
JariKrijger met helm
JensGod is verzoenend
JeppeVertegenwoordiger
JesperPenningmeester
JonGod is verzoenend
JørgLandwerker
Jørgen Landwerker
JørnLandwerker
Kai/Kaj/KayPuur
KalleSterk
KjellHelm
LarsLaurierblad
LasseLaurierblad
LennartDapper
LorensLaurierblad
LuddeBeroemde krijger
MatsGeschenk van God
NilsKampioen
Olaf/OlavErfgenaam
RalfWolf
RoaldBeroemd
RuneGeheime spreuk
SiggeOverwinning
SørenStreng
StenSteen
StianDwaler
SvenJongen
SverreWIld
TimoGod eren
ThorDe god van de donder in de Noorse mythologie
TorbenBeer
UlrikKracht
VidarBos
ViggoOorlog
VilmarBegeerte

Andere Scandinavische jongensnamen?

Er is in dit artikel maar een klein gedeelte van de Scandinavische jongensnamen opgenomen. Ben je op zoek naar andere jongensnamen uit Scandinavië? Je zou dan een kijkje kunnen nemen op namensites. Op dergelijke sites staan alfabetische lijsten met Scandinavische voornamen.

Het dient echter aanbeveling om voorzichtig te zijn met de betrouwbaarheid van sommige sites. Enkele jongensnamen worden namelijk als Scandinavisch geopperd, terwijl ze in feite een andere oorsprong hebben!

Lees verder

© 2012 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…
Chique jongensnamenChique jongensnamenEen baby verwachten is een erg spannende periode. Tijdens deze periode zijn ouders met van alles bezig. Zo wordt er ook…
Populairste babynamen van 2009 met naambetekenisPopulairste babynamen van 2009 met naambetekenisIeder jaar wordt door de Sociale Verzekeringsbank, de SVB, een top 20 van de meest gegeven babynamen opgesteld. De SVB v…
Scandinavisch design: tips voor een Scandinavische woonstijlScandinavisch design: tips voor een Scandinavische woonstijlEenvoudig, puur, praktisch én een warme natuurlijke look: dat is de basis van een Scandinavische interieurstijl. Een sti…

Slaapproblemen bij kinderenSlaapproblemen bij kinderenAls je kind niet goed slaapt ís nachts, vraagt dat enorm veel energie van de ouders. Je hebt zelf allicht een baan, je m…
Koemelkallergie (kma) bij baby's: weetjes en voedingstipsKoemelkallergie (kma) bij baby's: weetjes en voedingstipsIn dit artikel kan je informatie en tips vinden als je kind een koemelkeiwitallergie of soja allergie heeft. Je moet al…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • http://www.behindthename.com/
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 06-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.