Van melkgebit naar blijvend gebit

Van melkgebit naar blijvend gebit Ieder mens krijgt ermee te maken tijdens de kindertijd: het wisselen van tanden. Wat gebeurt er nu precies in een mond, waar zijn de tanden voor de geboorte, waarom gaan melktanden loszitten en wat komt er voor de melktanden in de plaats? Wanneer (ongeveer) krijgt een kindje het eerste tandje? Krijgt ieder mens verstandskiezen?

Inhoud artikel


Waar zijn de tanden bij de geboorte?

Het eerste tandje zal ongeveer verschijnen als een baby zes maanden is. Meestal zijn dit de onderste snijtanden. Voor die tijd zie je dus geen tanden, maar ze zijn wel aanwezig. Al tijdens de zesde week van de zwangerschap begint de ontwikkeling van het melkgebit, maar ze zitten verstopt onder het tandvlees. De eerste maanden na de geboorte hebben kinderen ook nog geen tanden nodig, ze drinken alleen melk. De eerste tanden noemen we melktanden, deze naam verwijst naar de melk die jonge kinderen drinken en naar de mooie witte kleur net als melk.

Hoe kan een kind reageren op het doorkomen van melktanden?

De tanden drukken op het tandvlees en dat voelt niet prettig. Logisch dus dat kinderen bij wie tanden doorkomen wat huilerig kunnen zijn. Verder kunnen ze kwijlen en doen de vingers in de mond. Gelukkig komen de tanden niet allemaal tegelijk door. Hoe meer melktanden een kind heeft hoe gemakkelijker het kind kan kauwen. Zo rond het derde jaar hebben de meeste kinderen alle twintig melktanden.

Wat kun je doen aan het ongemak bij het doorkomen van de melktanden?

De klachten kunnen verlicht worden door een (ijs)bijtring en er zijn ook middelen op de markt waarmee de pijn bestreden kan worden. Denk ook aan homeopatische middelen.

Soorten melktanden

  • Acht snijtanden: deze gebruik je om te bijten in voedsel of te knagen
  • Vier hoektanden: deze gebruik je om voedsel te grijpen en te verscheuren
  • Acht kiezen: deze gebruik je om voedsel te kauwen en te vermalen

Waarom ontstaat er ruimte tussen de tanden?

Als een kind ouder wordt, groeit het lichaam, zo ook het hoofd. De tanden groeien echter niet, dat is de reden dat er ruimte ontstaat tussen de tanden.

Blijvende tanden

Vanaf het zesde jaar gaat een kind tanden wisselen, dat gaat een voor een. Het wisselen begint bij de snijtanden. Er komt voor iedere melktand een nieuwe blijvende tand in de plaats en je krijgt er ook nog eens acht nieuwe kiezen bij. De blijvende tanden zitten onder het tandvlees verstopt en komen tevoorschijn als de melktanden uitvallen. De melktanden gaan loszitten omdat de blijvende tand een lange wortel krijgt die naar boven groeit en tegen de wortel van de melktand aandrukt. De wortel van de melktand wordt steeds kleiner en dan laat de tand op een gegeven moment los omdat er niet voldoende grip meer is. Een volwassen persoon heeft achtentwintig tanden en kiezen in totaal, dit is exclusief vier verstandskiezen.

Wat doe je als een kind een losse tand/wiebeltand heeft?

Tanden die los zitten vallen er vanzelf uit, maar het kan even duren. Als een tand er vanzelf uit valt dan bloedt het meestal niet zo en doet het ook niet veel pijn. Soms verliezen kinderen een tand die al loszit als ze een appel eten. Veel kinderen wiebelen de losse tand heen en weer met hun vinger of tong, net zolang de tand loslaat. Heeft een kind er last van dan kun je altijd raad vragen bij de tandarts.

Tot welke leeftijd wissel je tanden?

Tanden wisselen begint als je zes bent en het gaat door tot je twaalf tot veertien bent.

Verstandskiezen

De derde grote kies achterin de mond noemt men de verstandskies. De naam heeft niets te maken met de verre stand maar met de tijd dat de verstandskies doorkomt. Dit gebeurt over het algemeen in de puberteit en dit wordt ook wel de periode genoemd waarin het verstand zou moeten komen. Bij ongeveer de helft van de jonge mensen breken de verstandskiezen nooit door. Breken ze wel door dan heeft ongeveer de helft last van de verstandskiezen. Dit komt omdat er bij veel mensen niet genoeg ruimte is voor deze kiezen, onze kaken zijn namelijk in de loop van de eeuwen iets kleiner geworden. Verstandskiezen zijn vaak wat moeilijker schoon te houden, dit kan leiden tot ontstekingen. Ga naar de tandarts als je last hebt van ontstekingen.

De functies van het gebit

  • Het verwerken van voedsel
  • Het gebit is belangrijk voor het praten
  • Het gebit heeft een cosmetisch belang
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melkgebit wisselen: pijn verzachtenWanneer je kind tandjes krijgt dan doet dat pijn. Ook bij het wisselen van het melkgebit kan het kind pijn hebben. Als j…
Aandoeningen hond: dubbele hoektand bij pupAandoeningen hond: dubbele hoektand bij pupWanneer een puppy ongeveer vier maanden oud is, begint hij het melkgebit te wisselen voor een permanent gebit. Zowel de…
Een gezond gebitEen gezond gebitWe kauwen ermee, het is ons uiterlijk en we gebruiken het als we praten. Een gezond gebit is dus heel erg belangrijk. Ma…
Gebitsverzorging bij de hondGebitsverzorging bij de hondHet gebit is zeer belangrijk voor een hond. Zonder tanden is het namelijk niet mogelijk voor honden om te eten. Om de ta…

Reflux baby (spugen): symptomen, kenmerken en behandelingReflux baby (spugen): symptomen, kenmerken en behandelingReflux of spugen wordt ook wel 'gastro oesofageale refluxziekte' (GORZ) of 'gastroesophageal reflux disease' (GERD) geno…
Little Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes speelgoed is zeer populair kinderspeelgoed. Het speelgoed kenmerkt zich door de uitgesproken vrolijke kleur…
Bronnen en referenties
  • Boek: Het grote tandenwisselboek
  • Wikipedia
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 08-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.