Infectieziekten bij kinderen – Koortslip (herpes)
Vele mensen weten hoe het voelt en hoe het er uit ziet; een koortslip. Als je er eenmaal één hebt gehad is de kans groot dat je er later nóg eens één krijgt. Maar wat veroorzaakt deze Koortslip?
Koortslip (herpes)
Een Koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus blijft, als je het eenmaal bij je draagt, in het lichaam zitten en speelt met name weer op als er sprake is van een verminderde weerstand. Onder invloed van dit virus ontstaan blaasjes op de mond die vocht bevatten. Ze voelen vaak branderig en pijnlijk aan en springen na enkele dagen open. Dan wordt er een korstje gevormd.
Incubatietijd
De incubatietijd is de tijd tussen de eigenlijke besmetting en de uiting van de eerste klachten. In deze tijd kan een infectieziekte al wel besmettelijk zijn. Bij een Koortslip is deze incubatietijd vanaf het vormen van het blaasje tot het vormen van een korstje op deze plek.
Verschijnselen
Het enige verschijnsel is de Koortslip zelf, dus het blaasje op de mond. Deze kan branderig en pijnlijk zijn, in enkele gevallen kan hij ook erg jeuken.
Besmetting en gevolgen
Het vocht in het blaasje bij een Koortslip is erg besmettelijk. De besmetting vindt plaats door aanraking bij bijvoorbeeld kussen of krabben. De klachten duren ongeveer een week, maar kunnen dus het leven lang terugkeren.
Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school
Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Een kind met een Koortslip hoeft niet geweerd te worden.
Melding bij de GGD
Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. De Koortslip hoeft niet gemeld te worden bij de GGD.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een koortslip?Als je ooit een koortslip hebt gehad, komt deze altijd om de zoveel tijd terug. Een koortslip verschijnt niet altijd op…
Bronnen en referenties
- Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen