Infectieziekten bij kinderen Pseudo-kroep

Als een kindje een aanval heeft van hoesten, koorts en benauwdheid kan het zijn dat dit een pseudokroep aanval is. Deze aanvallen beginnen meestal s avonds of s nachts en zijn erg vervelend voor kleine kinderen.

Pseudokroep

Pseudokroep is een infectie van het bovenste deel van de luchtwegen. Deze infectie wordt veroorzaakt door een virus, dit kunnen verschillende virussen zijn. Er zijn kinderen die extra gevoelig zijn voor pseudokroep, deze kinderen kunnen vaker pseudokroep krijgen.

Verschijnselen

Veel voorkomende verschijnselen bij pseudo-kroep zijn;
  • Verkoudheid,
  • Blafhoest,
  • Hese stem,
  • Soms koorts,
  • Meestal in de loop van de avond toenemende benauwdheid door zwelling van het bovenste deel van de luchtpijp. Een piepend geluid bij inademen is typerend.

Besmetting en gevolgen

Pseudokroep wordt veroorzaakt door virussen die ook gewone luchtweginfecties veroorzaken. Iemand kan besmet worden met deze virussen door middel van druppeltjes in de lucht.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsDienst) regels opgesteld. Bij pseudokroep mag een kind gewoon komen, wel is het soms zo dat een kindje geweerd wordt in verband met koorts.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Pseudokroep hoeft niet gemeld te worden bij de GGD.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskundig methodiek over pseudo-kroepPseudo-kroep is een virale ontsteking van de keel (stembanden, luchtpijp, grote luchtwegen), waardoor kinderen een luide…
Pseudokroep of valse kroep, symptomen en behandelingPseudokroep of valse kroep is een erg ongevaarlijke kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Een piepende stem…
CSS - werken met pseudo classCSS - werken met pseudo classNaast de Class mogelijkheden heeft CSS ook de mogelijkheid nog een aantal Pseudo Class te definiëren. Daarmee kun je de…
Gezondheid & hoesten en bronchiale problemenGezondheid & hoesten en bronchiale problemenHoesten is niets anders dan een reflexmatige reactie van uw lichaam op irritaties van uw luchtwegen. Vele oorzaken kunne…

Infectieziekten bij kinderen TBC (tuberculose)Stel; een kindje is al lang hoesterig, heeft af en toe koorts, een slechte eetlust en achterblijvende groei. Dan is de k…
Infectieziekten bij kinderen Koortslip (herpes)Vele mensen weten hoe het voelt en hoe het er uit ziet; een koortslip. Als je er eenmaal één hebt gehad is de kans groot…
Bronnen en referenties
  • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.