InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Kinderen > Infectieziekten bij kinderen – TBC (tuberculose)

Infectieziekten bij kinderen – TBC (tuberculose)

Stel; een kindje is al lang hoesterig, heeft af en toe koorts, een slechte eetlust en achterblijvende groei. Dan is de kans aanwezig dat het kindje TBC heeft, ook wel tuberculose genoemd. Wat is dit voor infectieziekte en welke verschijnselen horen hier bij?

TBC (tuberculose)

TBC is een besmettelijke infectieziekte van de longen die veroorzaakt wordt door een bacterie. In Nederland komt tuberculose niet zo veel meer voor als vroeger.

Verschijnselen en complicaties

Veel voorkomende verschijnselen bij tuberculose zijn;
  • Langdurige hoest,
  • Af en toe koorts,
  • Slechte eetlust,
  • Achterblijvende groei,
  • Hangerig en moe zijn.

Voorkomende complicaties bij TBC;
  • Hersenvliesontsteking,
  • Verspreiding naar andere organen.

Besmetting en gevolgen

Besmetting kan alleen plaats vinden als een kindje ‘open TBC’ heeft. Dit betekent dat de bacterie in contact met de buitenlucht kan komen en gemakkelijk anderen kan infecteren. Een kindje met ‘gesloten TBC’ kan geen anderen besmetten omdat de bacterie in het lichaam blijft.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Een kindje met TBC moet geweerd worden zolang het besmettelijke tuberculose is. Meestal mag een kind tot 3 weken na de start van de behandeling weer komen.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. TBC wordt gemeld bij de GGD en de GGD licht het kindercentrum, ouders, kennissen etc. voor over deze infectieziekte.
© 2007 - 2019 Lobke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – De ziekte van PfeifferIedereen heeft wel eens wat over de Ziekte van Pfeiffer gehoord. Kinderen kunnen deze ziekte ook hebben. Wat houd het in…
Infectieziekten bij kinderen – Vijfde ziekteStel; een kindje heeft grote en kleine rode vlekken die in het gezicht beginnen en zich verspreiden over het hele lichaa…
Besmettelijke ziekteBesmettelijke ziekteBesmettelijke ziekte: een ziekte die door besmetting wordt overgebracht. Het gaat hier altijd om een infectieziekte. Som…
Gezonde uitvinding: vaccinatiesGezonde uitvinding: vaccinatiesInfectieziekten bestaan al vele eeuwen en hebben in al die tijd ook vele slachtoffers geëist. Daarom werd er al lang naa…
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…
Bronnen en referenties
  • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen

Reageer op het artikel "Infectieziekten bij kinderen – TBC (tuberculose)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lobke
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!