De basis van een goed leven: De vier fundamenten
Boekenkasten vol zijn er gewichtige filosofische werken geschreven over levenskunst, over wat je moet doen om een goed leven te (kunnen) leiden. Deze boeken zijn meestal breed opgezet, waarmee ze het onderwerp levenskunst uitvoerig vanuit een bepaald perspectief behandelen. Die grondigheid zorgt er helaas wel voor dat ze vaak bittere pillen zijn om doorheen te komen. Dit artikel is hier een reactie op. Besproken wordt de basis van een goed leven. Wat zijn de fundamenten van een goed leven? Aan welke zaken minimaal moet je zorg en aandacht besteden voor het leiden van een goed leven?
De vier fundamenten
Een goed leven krijg je door een goede gezondheid en door in balans te blijven. Deze twee dingen, gezondheid en balans, heb je over het algemeen voor het grootste deel
zelf in de hand. Je psychologische behoeften zijn oorspronkelijk
onbewuste behoeften. Het is de bedoeling dat jij ervoor openstaat en er bewust op weet te reageren. Daar kun je in ieder geval mee beginnen door er achter te komen om welke behoeften het gaat. Er zijn drie basisbehoeften die zeer belangrijk zijn om te worden verzorgd. Verder is je perspectief op de dingen die gebeuren in je leven ook van belang:
Eten
Eten doe je om te leven. Zonder eten is ons maar een kort leven beschoren. Maar door
goed te eten, kun je jezelf ook beter gaan voelen! Je kunt letten op
wat je eet en
hoe je eet.
Het Voedingscentrum kan je meer leren over
De Schijf van Vijf. Daar staat beschreven welke voedingsmiddelen essentieel voor je zijn. Minder verzadigd vet en dagelijks voldoende groente en fruit eten zijn twee adviezen van het centrum die je ter harte moet nemen.
Eet altijd voldoende en zorg dat je gevarieerd eet! Eet niet te weinig, maar ook niet teveel. Verschillende voedzame dingen eten door de week zorgt ervoor dat je van alle vitamines en mineralen genoeg binnenkrijgt. Zou je meer willen lezen over gezonde voeding en je dagelijkse vetinname, ga dan naar
Boter versus margarine: Een wetenschappelijke benadering.
Het is maar de vraag of diëten slim is, of niet. Er is wetenschappelijk aangetoond dat er een link is tussen voeding en gemoedstoestand: vandaar dat een chronisch dieet vervelende gevoelens oproept, en dat wanneer je eet je een beloningsgevoel krijgt. Het is hoogstwaarschijnlijk onze natuur om voldoende voedsel binnen te krijgen. Dus waarom zou je daartegen vechten? Tijdens een dieet zal je lichaam ook zijn metabolisme verlagen waardoor het sowieso lastiger wordt om af te vallen. Dat lage metabolisme zorgt er trouwens ook voor dat je weer sneller aankomt zodra je met het dieet stopt, het zogeheten jojo-effect.
Een bak friet met mayonaise: is dat nu gezond? Deze vraag alleen is niet zondermeer te beantwoorden. Als je de hele week gezond en gevarieerd hebt gegeten dan is het een keer eten van friet niet per se ongezond te noemen. Van belang is dat je op het moment dat je het frietje eet aan het genieten bent, en denkt ‘God, wat lekker!’. Dat gevoel is een belangrijke graadmeter voor of iets gezond voor je is. Houd daarbij in gedachten dat de hele week friet eten en denken ‘wat is dit lekker’
niet gezond is. Je varieert dan immers niet in je voeding.
Te zwaar zijn en willen afvallen zijn echt problemen van deze tijd. Vanwege onze welvaart hoeven we er te weinig voor te doen om aan voedsel te komen, mensen kunnen daarom snel in de verleiding komen om te gaan overeten. Wil je op een goede manier afvallen richt je dan op twee dingen: Eet voldoende en gevarieerd, en beweeg voldoende.
Slapen
Slapen moet je doen om gezond te blijven. Pas sinds kort is men er in de wetenschap achtergekomen hoe belangrijk slapen en dromen zijn, als vitale functies voor je hersenen en voor je lichaam. Goed en voldoende slapen (en dromen) vormen een directe link naar het jezelf voeden. Door te slapen bespaar je warmte en metabolische energie. Je vermogen om deze warmte en energie te reguleren wordt er ook door hersteld. Slapen en dromen hebben verder een indirecte link naar seksualiteit. (Het belang van gezonde seksualiteit wordt later besproken). Tijdens het slapen worden hormonen vrijgegeven die de seksualiteit reguleren; vandaar dat mensen meteen na het vrijen in slaap kunnen vallen. Goed slapen is dus een voorwaarde voor een gezonde seksualiteit.
Op het internet zijn talrijke plekken te vinden met tips over hoe je goed kan slapen.
Mijn Kwartier is het vermelden waard. In deze tijd, met een technologische opkomst van jewelste, is één tip er een om bij stil te staan.
Het gebruik van schermen van smartphones, tablets en pc’s heeft een directe invloed op de kwaliteit en de duur van je slaap. Melatonine is de zogeheten slaapstof in je hersenen, en schermgebruik breekt die melatonine af.
Seks
Seks is er niet alleen voor reproductie. Seks met jezelf, of met een partner, kan genieten zijn en die genieting is een indicatie van gezondheid. Bij ‘de daad’ worden sekshormonen zoals testosteron, oestrogeen en progesteron vrijgegeven, die goed voor je zijn. Het autonoom zenuwstelsel stimuleert tevens vele plekken in de menselijke anatomie, wat een gezonde uitwerking heeft.
Seks hebben is één, en zeker gezond. Goede seks daarentegen is iets wat je meer kan brengen. Je kunt je overgeven aan verschillende methoden en visies die er zijn te vinden, zoals over Tantrische Seks. Goede seks heb je vooral met iemand bij wie je vertrouwen voelt en met wie je goed communiceert. Seks is daarmee ook een sociale handeling, een die samenvoelen en samenwerken vereist.
Perspectief
‘Wat er gebeurt is niet van belang, hoe je ernaar kijkt wel.’
Dit is misschien wel dé sleutel naar een gezond en gelukkig leven. Wij als “westerse rijkaards” zijn heden ten dage niet snel meer tevreden. Ons wordt een consumptiemaatschappij opgedrongen, zonder belangwekkend alternatief.
Wij zijn de consumptiemaatschappij. De psychologie van het goede leven gaat erover dat je een tevreden mens bent
ongeacht de situatie. Het gaat erom hoe jij kijkt naar een situatie, of je deze als positief of als negatief ziet. Het gaat helemaal niet om de situatie zelf. Dat is extreem gesteld natuurlijk, want je hoeft niet altijd tevreden te zijn over dingen die zich voordoen. Soms wil je ook voor iets vechten wat in jouw ogen onrechtvaardig is. Wees gewoon tevreden met wat je hebt en waar je bent: dat is op zich al een kunst om te bewerkstelligen. Maar blijf daarnaast ook je best doen om dingen voor jezelf beter te maken. Om zelf
beter te worden. In dit artikel staan alvast wat punten om mee aan de slag te gaan.