Simpele manieren om binnen enkele minuten te ontspannen

Simpele manieren om binnen enkele minuten te ontspannen Honderden onbeantwoorde e-mails in je postvak, terwijl je weer eens een deadline op het werk niet dreigt te halen, een spoedklus die binnenkomt, collega’s die voortdurend je aandacht vragen, soms snák je gewoon naar rust en ontspanning. Helaas ben je dan niet altijd in de gelegenheid om een weekendje weg te gaan of een verre vakantie naar een zonnig land te boeken om tot rust te komen. Dit is gelukkig ook niet altijd nodig. Er zijn namelijk andere eenvoudigere, leuke, haalbare en effectievere manieren om binnen enkele minuten lekker relaxed te worden. Deze strategieën zullen je gegarandeerd kalmeren in die hectische perioden.

Drink groene thee om te ontspannen

Groene thee bevat L-theanine, een aminozuur dat woede schijnt te verlichten. Simpeler dan dit kan niet: kook wat water, schenk het op het theezakje in een kopje, en nip vervolgens van dit rustgevende drankje.

Kauw op kauwgum

Het maakt niet uit of je een fruit- of pepermuntsmaakje kiest, het kauwen op een stukje kauwgum is een verrassend snelle manier om stress te verlichten. Na enkele minuten merk je het resultaat al.

Mediteer

Het is bekend dat mediteren stress verlagend is. Om resultaat te zien is het gelukkig niet nodig om urenlang stil te zitten. Dagelijks twee sessies van 5 minuten geeft ook een goed resultaat. Onderbreek je drukke werkzaamheden eens en zoek een rustig plekje waar je je op je ademhaling kunt concentreren.

Rust met je hoofd op een kussen

Bij stress is een powernap (een dutje van ongeveer een kwartier) uiteraard ideaal. Op kantoor is dit echter niet altijd mogelijk. Wat je op kantoor misschien wel kunt doen is het volgende: rust met je hoofd een paar minuten op een kussen en stel je voor dat het kussen een spons is die al je zorgen absorbeert.

Vergeet niet adem te halen

Dit is de eenvoudigste manier om te ontspannen. Langzame, diepe ademhalingen kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen en hartslag te vertragen. Als je het serieus wilt aanpakken, kun je misschien wel de pranayama yoga ademhaling oefenen. Op
YouTube is daar een instructiefilmpje van te vinden.

Tel achterstevoren

Als je gestrest bent voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een spannend afspraakje is dit een goede manier om te ontspannen. Tel langzaam van 1 tot 10 en weer terug. Je zult bijna geen tijd hebben om in paniek te raken omdat je bij het terug tellen je gedachten erbij moet houden.

Gebruik creatieve visualisatie

Kleine dagdromen waarin je aan iets denkt waar je blij van wordt. Op stressvolle momenten kan dit je direct een oppepper geven. Stel je bijvoorbeeld voor dat je ten huwelijk wordt gevraagd door je idool of iemand waar je verliefd op bent. Of dat Martijn Krabbé bij je aanbelt met een grote bos bloemen en de mededeling dat je de hoofdprijs in de Postcode Loterij hebt gewonnen.

Sluit je ogen

Een snelle pauze tijdens een drukke dag op kantoor of een chaotische dag in je huishouden neem je door je gewoonweg je ogen te sluiten gedurende een paar minuten. Een gemakkelijke manier om kalm te worden en je concentratie te hervinden.

Probeer acupressuur

Dit doe je door met de duim en wijsvinger van de ene hand het zachte gedeelte tussen de duim en wijsvinger te masseren.
Voor extra ontspanning kun je met wat lavendelolie masseren.

Rol je voet over een golfbal

Heel simpel: schoenen uit, en je voet over een golfbal (of een andere kleine harde bal) heen en weer rollen.

Knijp in een stressbal

Een vreedzame manier om agressieve spanning kwijt te raken, is het knijpen in een zachte stress bal. Vooral als je je voorstelt dat de bal je collega, je baas of de automobilist is die je de weg afsneed.

Laat wat koud water over je polsen lopen

Als je gestrest bent helpt het ook om even naar het toilet te lopen om wat koud water over je polsen te laten lopen; dep ook wat koud water achter je oorlellen. Omdat er bij je polsen en achter je oorlellen aderen vlak onder de huid liggen, kun je je hele lichaam kalmeren door deze gebieden af te laten koelen.

Borstel je haren

Repetitieve handelingen zoals het borstelen van je haren, het doen van de vaat of breien hebben een kalmerend effect.

Zonder je even af

Je hoeft niet naar een hutje op de hei; als je vijf minuten even alleen bent kan dat soms al voldoende zijn om je gedachten te ordenen en je hoofd leeg te maken.

Creëer een "zen zone"

Maak een stressvrij plekje in je huis waar je naar toe kunt gaan om te ontspannen. Zet er bijvoorbeeld een comfortabele stoel neer, lekkere kussens of brand er wierook.

Zoek de zon op

Het kost niets. Ga op zonnige dagen lekker naar buiten. Lichttherapie wordt tenslotte niet voor niets gebruikt als behandeling voor depressieve mensen. Ook als je niet depressief bent is een kort verblijf in de zon heerlijk om je op te vrolijken.

Kijk uit het raam

In hectische tijden is het goed om vijf minuten te pauzeren en niets anders te doen dan uit het raam te staren. Vooral als je het uitzicht hebt op natuur, bomen of een park is het effect groot.

Ruim even op

Rommel kan ook voor stress zorgen. Neem af en toe dus even een paar minuten de tijd om je bureau of tafel op te ruimen. Laat alleen zaken op de tafel die je ook echt gebruikt.

Doe deze yogahouding

Op kantoor is het misschien wat moeilijk, maar effectief is het wel om met je benen gestrekt naast elkaar omhoog tegen de muur te gaan liggen. Het is een heerlijke rustgevende stretch.

Doe wat rekoefeningen

Het is goed om je werkdag af en toe te onderbreken voor wat eenvoudige rekoefeningen. Sta even op en rol je schouders naar achteren. Om je borst te rekken pak je handen achter je rug vast.

Pas op de plaats

Een paar minuten op de plaats rennen, zorgt ervoor dat endorfinen sneller gaan stromen, hetgeen een stress verlagend effect heeft.

Maak even een ommetje

Als het je allemaal even te veel wordt of als je je niet goed kunt concentreren, maak dan even snel een ommetje. Het voordeel hiervan is dat je een moment alleen bent, je wat lichaamsbeweging krijgt en je je gedachten kunt ordenen.

Schrijf het op

Zet je gevoelens op papier. Door je emoties aan het papier toe te vertrouwen kunnen ze minder beangstigend lijken. Als je dit vóór een belangrijk examen doet, zou dit er zelfs toe kunnen leiden dat je een hoger cijfer behaalt.

Luister naar je favoriete nummer

Als je alleen bent, kun je lekker meebrullen met je favoriete nummer. Ben je tussen andere mensen dan kan het luisteren naar je favoriete liedje ervoor zorgen dat je in een betere stemming komt.

Dans

Vijf minuten uit je bol gaan op een nummer dat je op de radio hoort, is niet alleen goed voor je stemming maar is ook gelijke een goede workout.

Maak een kruiswoordpuzzel

Een kruiswoordpuzzel is ideaal voor stressmomenten. Spelletjes die veel concentratie vereisen helpen namelijk om je van je zorgen af te leiden.

Ruik aan bloemen

Sommige geuren veranderen je stemming. Het is moeilijk om boos of overstuur te zijn terwijl je lekkere rozengeuren ruikt. Zorg er dus voor dat je altijd een bos van je favoriete bloemen op je bureau of in je woonkamer hebt om wanneer je gestrest bent de geur op te snuiven.

Knuffel met je huisdier

Na een hectische is het heerlijk kroelen met je huisdier omdat hij je zelfvertrouwen opvijzelt en je nooit zal afwijzen.

Lach

Lachten is een leuke manier om stress aan te pakken. Een lachbui zorgt ervoor dat je bloed sneller gaat stromen en is goed voor het immuunsysteem. Bewaar daarom een boekje met grapjes in je bureaulade of zoek een hilarisch filmpje op YouTube om snel te ontspannen.

Praat met een vriend

Als iets je dwars zit, kan het helpen om dit met een vriend te delen. Lucht je hart dus bij een bevriende collega of neem een familielid in vertrouwen.

Plan een vakantie

Onderbreek je werk even om op het internet te zoeken naar een toekomstige vakantie. Stel je voor hoe je met je voeten door het warme zand wandelt of voel de zwoele bries door je haar. Voorpret is immers even leuk zo niet leuker dan de eigenlijke vakantie.
© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke borstvergroting via creatieve visualisatieWist je dat je gewoon door te denken je borsten kan doen groeien? Je beeld je gewoon dagelijks in dat ze groter worden e…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Ziek zijn van het rouwen: emotie, stress, spanning en kwalenZiek zijn van het rouwen: emotie, stress, spanning en kwalenAcuut voorkomende ernstige ziekten of langdurige behandeling van de patiënt, geeft bij de naaste veel spanning en stress…
Bronnen en referenties
  • www.greatist.com
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.