Zelfmedelijden is een vorm van angst

Zelfmedelijden is een vorm van angst Een slechte jeugd, een handicap en akelige ervaringen worden vaak gebruikt als excuses voor iemands gedrag. Natuurlijk is het erg wanneer bij mensen nare dingen gebeuren en natuurlijk mag je compassie met deze mensen hebben en mogen ze dit ook met zichzelf hebben, maar wat wanneer men hierin blijft hangen en last krijgt van zelfmedelijden? Zelfmedelijden beïnvloedt je leven op een negatieve manier. Probeer hier dus iets mee te doen, zodat je gevoel van eigenwaarde en je zelfrespect verbeterd.

Hoe ontstaat zelfmedelijden

Iedereen komt in zijn leven problemen tegen. De ene grote en de ander kleine, maar allemaal lopen we wel eens tegen een probleem aan wat we niet kunnen overwinnen. Je kunt last krijgen van zelfmedelijden wanneer je ontdekt dat je anders bent, wanneer je een fysieke of psychische beperking hebt, wanneer je ergens slecht in bent, iets waar je dagelijks hinder van ondervindt of wanneer je iets naars meegemaakt hebt. Wanneer je iets meemaakt of ervaart waardoor je je een slachtoffer voelt, krijg je te maken met frustratie en wrok en wanneer je dit maar lang genoeg laat spelen en zelfs koestert, groeit dit uit tot zelfmedelijden. Hierdoor kom je in de slachtofferrol terecht. Je hebt al iets meegemaakt wat jou geestelijk een knauw heeft gegeven en nu sta je toe dat dit je tot een blijvend slachtoffer maakt. Dit is een onbewust proces, niet iets wat met opzet zo ontstaat.

Anderen de schuld geven

Wanneer je bang bent om je probleem aan te pakken, ga je anderen de schuld geven van jouw onmacht en jouw onvermogen. Dit is namelijk de makkelijkste manier om weg te vluchten van het probleem. Je schuift de schuld af en je hoeft dus niets met het probleem. Alleen wordt jouw lijden op deze manier niet minder, misschien zelfs meer. Zelfmedelijden kan je doen wegzakken in een neerwaartse spiraal en hoe verder je daarin wegzakt, hoe moeilijker het wordt om daar weer uit te komen.

Mensen met zelfmedelijden zijn niet te helpen

Wanneer je wegzakt in zelfmedelijden en in de slachtofferrol stapt, ben je niet te helpen. Je wordt dan passief en het ontbreekt je dan aan de moed om jezelf te helpen. Zelfmedelijden betekent vaak ook schuld afschuiven. Het is de schuld van die handicap, die slechte jeugd, die nare relatie. Zolang je blijft afschuiven ben je niet in staat zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Hierdoor voel je je onmachtig. Zolang je alleen maar onmacht voelt kun je jezelf niet helpen en kan een ander dat ook niet.

Waarom moet je iets doen met zelfmedelijden

Wanneer je medelijden met jezelf hebt, haal je jezelf omlaag. Het ondermijnt je gevoel van eigenwaarde en je zelfrespect. Je blijft er in hangen en dit belemmert je persoonlijke groei. Het lijkt soms wel of zelfmedelijden je iets oplevert. De mensen om je heen proberen je op te beuren, je krijgt sympathie van ze en velen willen je helpen. Maar dit is altijd maar tijdelijk. Op een gegeven moment zijn mensen dit beu en vinden ze dat je maar eens over je zelfmedelijden heen moet stappen. Dus uiteindelijk zal je je sociale contacten van je afstoten.

Wanneer je medelijden met jezelf hebt ga je tekortkomingen of gebeurtenissen uitvergroten en misbruiken om jezelf te rechtvaardigen. Zo maak je jezelf tot een steeds groter slachtoffer. Je bent overgevoelig voor je eigen gevoelens en ongevoelig voor die van een ander. Je raakt steeds meer op jezelf gericht en hierdoor kom je steeds verder van de werkelijkheid af te staan. Natuurlijk mag je verdriet hebben en rouwen, maar daarna moet je verder. Dit mag niet je leven gaan beheersen.

Hoe kom je ervan af?

  • Je zal moeten vergeven, loslaten en verdergaan. Blijven zwelgen in je zelfmedelijden brengt je nergens. Je zal met je tekortkomingen moeten leren leven.
  • Doe eerst iets aan je zelfvertrouwen.
  • Stap uit je comfortzone en ga dingen doen waar je trots op kunt zijn en die je nieuwe energie geven.
  • Doe ook eens wat voor een ander.
  • Focus je op het positieve.
  • Zoek hulp wanneer je het alleen niet redt.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Negatieve gedachten tegengaanNegatieve gedachten tegengaan“Het is de schuld van iemand anders,” of “Het gaat toch wel fout,” zijn bekende uitroepen van iemand vol met negatieve g…
Meer zelfvertrouwenMeer zelfvertrouwenMaar liefst acht op de tien mensen zou graag meer zelfvertrouwen willen hebben. Zij verlangen naar meer zelfvertrouwen.…
Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen? Wat doet zelfvertrouwen met u? Heeft zelfvertrouwen een nut? Waar is zelfvertrouwen goed voor? Le…

Zelfmoord groot probleem; oorzaken en signalen van suïcideZelfmoord groot probleem; oorzaken en signalen van suïcideZelfmoord is een groot probleem in onze maatschappij. Suïcide is zelfs de belangrijkste doodsoorzaak onder jonge persone…
Verantwoord leven is niet moeilijkVerantwoord leven is niet moeilijkBovendien is verantwoord leven ook niet saai, zoals sommige mensen mogelijk denken. Altijd maar opletten, kan heel gedis…
Bronnen en referenties
  • "Wat is jouw excuus?" van John P. Foppe
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 23-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.