Verantwoord leven is niet moeilijk
Bovendien is verantwoord leven ook niet saai, zoals sommige mensen mogelijk denken. Altijd maar opletten, kan heel gedisciplineerd overkomen en dat staat haaks op bijvoorbeeld het Bourgondische leven. Maar dat is een veelgehoorde misvatting, want verantwoord leven is eigenlijk meer bewust leven, dan dat het sterk gedisciplineerd en mogelijk zelfs geconditioneerd leven is. Hoe kan je het op een relatief eenvoudige wijze vormgeven?
Verantwoordelijkheid nemen
Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven en dus ook hoe je er mee omgaat. Dat wil dus ook zeggen dat als je er voor kiest om niet gezond te leven, je accepteert dat je meer kans hebt om ziek te worden en om eerder te overlijden. Natuurlijk heb je met gezond leven ook geen garanties, maar iedereen weet dat het beter is. Daarmee niet gezegd dat je altijd op dieet moet staan en je nooit een glaasje met een alcoholisch drankje mag drinken. Maar de balans, die voor lichaam en geest zo belangrijk is, is beter te behouden als je overall gezond leeft. Maar wat is dat “gezonde leven” dan, want er wordt ook verschillende inhoud aan gegeven.
Het gezonde leven!
Het gezonde leven is jezelf inzetten waar het voor is. De geest gebruik je om te denken en je lichaam om te doen. “Doen” in de zin van fysiek bezig zijn en daar zijn allerlei uitingsvormen voor. Die combinatie maakt dat je je moet voeden om de energie te hebben, de hersenen en het lichaam aan het werk te zetten. Dat geeft ook direct een verklaring aan het gegeven dat het ontbijt zo belangrijk is. Alle processen worden in de ochtend weer actief gesteld en dat vraagt om energie, veel energie. De maaltijd vormt dus de basis voor je motor die dag.
Maak het jezelf niet moeilijker dan het is
Diëten is slecht, je gaat minder eten om af te vallen en aangezien je je leven lang diëten niet vol gaat houden, kom je langzaam terug in een “normaal” ritme. Aangezien je lichaam op rantsoen is geweest, gaat het een reserve aanleggen voor opnieuw “slechte tijden”. Alleen komen die slechte tijden met minder eten niet en dus kom je vervolgens weer aan. Er zijn mensen die zo hun hele leven jojoën, terwijl ze eigenlijk wel beter weten.
Niet diëten, maar een gezonde levensstijl
Gezond leven en bewust eten, brengt je verder. Iedereen weet het wel dat je niet teveel vlees en vooral geen vet vlees moet eten, geen vaste vetten (denk aan de pakjes boter) en vervang waar mogelijk voor olijfolie of nog beter kokosolie. Laat de koolhydraten uit granen en tarwe staan. Je krijgt al genoeg koolhydraten binnen … en verder mag je heel veel. Dus leef je uit met de groenten en fruit, vis, eieren, kaas en kwark, sojaproducten, noten en zaden. Is je bruine boterham met kaas je heilig? Neem dan alleen tijdens de lunch een boterham met kaas. Je krijgt zo al meer dan voldoende koolhydraten binnen. Probeer je zuivel door sojazuivel te vervangen en voed je lichaam als het er om vraagt.
Bron: Passion Pics Roben, Pixabay Gezond eten
Een goed ontbijt en een tussendoortje in de vorm van een hard gekookt eitje, een restje groeten van de vorige avondmaaltijd, een gezonde smoothie met groenten en fruit, wat snoeptomaatjes en komkommertjes etc. Maak ook ’s middags na je lunch kan een dipje opgevangen worden door een tussendoortje en feitelijk mag dat in de avonduren ook weer. Je moet nooit tot die honger komen, dat je “aanvalt” op je volgende maaltijd.
De avondmaaltijd (niet te zwaar en geen koolhydraten) met veel groenten is tevens een soort vervanging van de koolhydraten, dus houdt niet vast aan die 2 ons groenten, maar neem rustig het dubbele. De hoeveelheid voeding die nodig is, moet je niet verminderen, want dan kan je zomaar tegen het einde van de avond honger krijgen en verkeerd gaan snacken.
"Gezond leven is ook bewust ZIJN"
Gezond leven is meer dan gezond eten
Bewegen
Natuurlijk is gezond eten een basis, maar gezond leven is een leven wat overall in balans is. Voldoende beweging hoort daar ook bij. Dat wil zeggen dat je zelf kunt bepalen hoe je dit vorm geeft. Hetzij door individueel of in teamverband regelmatig te gaan sporten, hetzij je lichaam met de dagelijkse dingen voldoende in gang te zetten. Neem de fiets naar het werk of ga lopend. Werk je in een groot pand waar je van etage naar etage moet? Neem dan de trap in plaats van de lift, doe je enkele keren per week boodschappen, loop of fiets er dan naar toe en laat de auto staan. Heb je een hond, wandel dan in een lekker tempo. Zolang je op één uur matig intensief bewegen per dag komt, is het goed. Dat is wel een norm die je aan moet houden.
Zolang je het doet op een manier die in je leven past, kost het ook niet zoveel energie en gaat het als vanzelf. Als je je er telkens toe moet zetten en je tegenzin steeds groter wordt, is de kans groot dat je voor jezelf uitvluchten gaat zoeken om het niet te doen, je vergeet het etc.
Bron: AdinaVoicu, Pixabay Slapen
Slapen is voor de één een hobby en voor de ander een noodzakelijk kwaad, maar er is aangetoond dat voldoende slaap noodzakelijk is voor een gezond leven. Los van de herstelperiode met betrekking tot wat er de dag ervoor heeft plaatsgevonden, heeft aanhoudend te kort óf te lang slapen invloed op je metaboliek. Dit kan weer tot gevolg hebben dat je zwaarder wordt.
Vrije tijd
De balans in het leven is ook de geest “vrij af” geven en behalve dat de slaapperiode daaraan bijdraagt, is vrije tijd ook een belangrijke factor. Dan kan je nog steeds intensief met iets bezig zijn, maar is anders dan het dagelijkse geestelijke ritme in werk of school. Omring je in je vrije tijd met mensen waar je energie van krijgt, de
energieslurpers halen je leeg en voegen uiteindelijk niets toe in je leven. Zorg dat je ook aan dit aspect voldoet.
Mag je dan niets meer?
Nee, dat is niet zo. Je leeft gezond en als er eens een feestje is dan ga je desgewenst even helemaal “los”. Als je eenmaal een gezonde levensstijl hebt, is de kans groot dat je helemaal niet zo “los” wilt gaan. Drink ook rustig je glaasje wijn, maar maak er geen dagelijks fles van en dat geldt voor meer zaken. Laat geraffineerde suikers staan (kristal suiker en in geprepareerde producten), beperk je koolhydraten in brood, pasta en aardappelen tot een minimum. Eet wanneer je lichaam er om vraagt, zorg dat je je beweging krijgt, slaap voldoende en neem je vrije tijd. Het klinkt niet als een “straf” en dat is het ook niet. Zo moeilijk is het niet, je moet alleen wel jezelf de kans geven in dat ritme te komen.