Verantwoord leven is niet moeilijk

Verantwoord leven is niet moeilijk Bovendien is verantwoord leven ook niet saai, zoals sommige mensen mogelijk denken. Altijd maar opletten, kan heel gedisciplineerd overkomen en dat staat haaks op bijvoorbeeld het Bourgondische leven. Maar dat is een veelgehoorde misvatting, want verantwoord leven is eigenlijk meer bewust leven, dan dat het sterk gedisciplineerd en mogelijk zelfs geconditioneerd leven is. Hoe kan je het op een relatief eenvoudige wijze vormgeven?

Verantwoordelijkheid nemen

Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven en dus ook hoe je er mee omgaat. Dat wil dus ook zeggen dat als je er voor kiest om niet gezond te leven, je accepteert dat je meer kans hebt om ziek te worden en om eerder te overlijden. Natuurlijk heb je met gezond leven ook geen garanties, maar iedereen weet dat het beter is. Daarmee niet gezegd dat je altijd op dieet moet staan en je nooit een glaasje met een alcoholisch drankje mag drinken. Maar de balans, die voor lichaam en geest zo belangrijk is, is beter te behouden als je overall gezond leeft. Maar wat is dat “gezonde leven” dan, want er wordt ook verschillende inhoud aan gegeven.

Het gezonde leven!

Het gezonde leven is jezelf inzetten waar het voor is. De geest gebruik je om te denken en je lichaam om te doen. “Doen” in de zin van fysiek bezig zijn en daar zijn allerlei uitingsvormen voor. Die combinatie maakt dat je je moet voeden om de energie te hebben, de hersenen en het lichaam aan het werk te zetten. Dat geeft ook direct een verklaring aan het gegeven dat het ontbijt zo belangrijk is. Alle processen worden in de ochtend weer actief gesteld en dat vraagt om energie, veel energie. De maaltijd vormt dus de basis voor je motor die dag.

Maak het jezelf niet moeilijker dan het is

Diëten is slecht, je gaat minder eten om af te vallen en aangezien je je leven lang diëten niet vol gaat houden, kom je langzaam terug in een “normaal” ritme. Aangezien je lichaam op rantsoen is geweest, gaat het een reserve aanleggen voor opnieuw “slechte tijden”. Alleen komen die slechte tijden met minder eten niet en dus kom je vervolgens weer aan. Er zijn mensen die zo hun hele leven jojoën, terwijl ze eigenlijk wel beter weten.

Niet diëten, maar een gezonde levensstijl

Gezond leven en bewust eten, brengt je verder. Iedereen weet het wel dat je niet teveel vlees en vooral geen vet vlees moet eten, geen vaste vetten (denk aan de pakjes boter) en vervang waar mogelijk voor olijfolie of nog beter kokosolie. Laat de koolhydraten uit granen en tarwe staan. Je krijgt al genoeg koolhydraten binnen … en verder mag je heel veel. Dus leef je uit met de groenten en fruit, vis, eieren, kaas en kwark, sojaproducten, noten en zaden. Is je bruine boterham met kaas je heilig? Neem dan alleen tijdens de lunch een boterham met kaas. Je krijgt zo al meer dan voldoende koolhydraten binnen. Probeer je zuivel door sojazuivel te vervangen en voed je lichaam als het er om vraagt.

Bron: Passion Pics Roben, PixabayBron: Passion Pics Roben, Pixabay
Gezond eten
Een goed ontbijt en een tussendoortje in de vorm van een hard gekookt eitje, een restje groeten van de vorige avondmaaltijd, een gezonde smoothie met groenten en fruit, wat snoeptomaatjes en komkommertjes etc. Maak ook ’s middags na je lunch kan een dipje opgevangen worden door een tussendoortje en feitelijk mag dat in de avonduren ook weer. Je moet nooit tot die honger komen, dat je “aanvalt” op je volgende maaltijd.

De avondmaaltijd (niet te zwaar en geen koolhydraten) met veel groenten is tevens een soort vervanging van de koolhydraten, dus houdt niet vast aan die 2 ons groenten, maar neem rustig het dubbele. De hoeveelheid voeding die nodig is, moet je niet verminderen, want dan kan je zomaar tegen het einde van de avond honger krijgen en verkeerd gaan snacken.

"Gezond leven is ook bewust ZIJN"

Gezond leven is meer dan gezond eten

Bewegen

Natuurlijk is gezond eten een basis, maar gezond leven is een leven wat overall in balans is. Voldoende beweging hoort daar ook bij. Dat wil zeggen dat je zelf kunt bepalen hoe je dit vorm geeft. Hetzij door individueel of in teamverband regelmatig te gaan sporten, hetzij je lichaam met de dagelijkse dingen voldoende in gang te zetten. Neem de fiets naar het werk of ga lopend. Werk je in een groot pand waar je van etage naar etage moet? Neem dan de trap in plaats van de lift, doe je enkele keren per week boodschappen, loop of fiets er dan naar toe en laat de auto staan. Heb je een hond, wandel dan in een lekker tempo. Zolang je op één uur matig intensief bewegen per dag komt, is het goed. Dat is wel een norm die je aan moet houden.

Zolang je het doet op een manier die in je leven past, kost het ook niet zoveel energie en gaat het als vanzelf. Als je je er telkens toe moet zetten en je tegenzin steeds groter wordt, is de kans groot dat je voor jezelf uitvluchten gaat zoeken om het niet te doen, je vergeet het etc.

Bron: AdinaVoicu, PixabayBron: AdinaVoicu, Pixabay
Slapen
Slapen is voor de één een hobby en voor de ander een noodzakelijk kwaad, maar er is aangetoond dat voldoende slaap noodzakelijk is voor een gezond leven. Los van de herstelperiode met betrekking tot wat er de dag ervoor heeft plaatsgevonden, heeft aanhoudend te kort óf te lang slapen invloed op je metaboliek. Dit kan weer tot gevolg hebben dat je zwaarder wordt.

Vrije tijd

De balans in het leven is ook de geest “vrij af” geven en behalve dat de slaapperiode daaraan bijdraagt, is vrije tijd ook een belangrijke factor. Dan kan je nog steeds intensief met iets bezig zijn, maar is anders dan het dagelijkse geestelijke ritme in werk of school. Omring je in je vrije tijd met mensen waar je energie van krijgt, de energieslurpers halen je leeg en voegen uiteindelijk niets toe in je leven. Zorg dat je ook aan dit aspect voldoet.

Mag je dan niets meer?

Nee, dat is niet zo. Je leeft gezond en als er eens een feestje is dan ga je desgewenst even helemaal “los”. Als je eenmaal een gezonde levensstijl hebt, is de kans groot dat je helemaal niet zo “los” wilt gaan. Drink ook rustig je glaasje wijn, maar maak er geen dagelijks fles van en dat geldt voor meer zaken. Laat geraffineerde suikers staan (kristal suiker en in geprepareerde producten), beperk je koolhydraten in brood, pasta en aardappelen tot een minimum. Eet wanneer je lichaam er om vraagt, zorg dat je je beweging krijgt, slaap voldoende en neem je vrije tijd. Het klinkt niet als een “straf” en dat is het ook niet. Zo moeilijk is het niet, je moet alleen wel jezelf de kans geven in dat ritme te komen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Afvallen niet altijd even makkelijk. Gezond en verantwoord afvallen is nog lastiger. In de media worden veel dieeten van…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Tips voor een goed en gezond dieetTips voor een goed en gezond dieetIedereen wil graag een mooi gewicht hebben en niet te zwaar zijn. Wat is nu het perfecte dieet? Hoe val je zo snel mogel…

Zelfmedelijden is een vorm van angstZelfmedelijden is een vorm van angstEen slechte jeugd, een handicap en akelige ervaringen worden vaak gebruikt als excuses voor iemands gedrag. Natuurlijk i…
Linkshandigen hebben het niet gemakkelijkLinkshandigen hebben het niet gemakkelijkHorloges, fotocamera's, computermuizen: in het dagelijks leven hebben rechtshandigen het een stuk gemakkelijker. Linksha…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.