Vakantiegevoel vasthouden, wat is de beste manier?

Vakantiegevoel vasthouden, wat is de beste manier? Terug van vakantie en terug in de sleur. Vakantiegangers kennen dit gevoel maar al te goed en het kan deprimerend zijn. Wat is de beste manier om dit te voorkomen? Uit onderzoek van DVI Insights is gebleken dat 65% van de vakantiegangers het vakantiegevoel na een paar dagen tot een week kwijt is. 22% is dit gevoel al na een dag kwijt. Het hele jaar hard gewerkt en uitgekeken naar de vrijheid van vakantie en dat gevoel verdwijnt weer als sneeuw voor de zon; doodzonde! Maar waar ligt dat dan aan en hoe kan je dit het best voorkomen?

Altijd zomer

Er wordt vaak gedacht dat het probleem door Nederland komt. Zodra je weer het land invliegt, vervliegt het vakantiegevoel. Vooral het wisselvallige Hollandse weer wordt als boosdoener gezien, maar dit is onterecht. Ook in landen waar het ‘altijd zomer’ is hebben de mensen last van het fenomeen.

In Spanje hebben een op de drie werknemers er last van en Spaanse psychologen aan de Universiteit van Granada hebben het de naam PHS (Post-Holiday Syndrome) gegeven. ’s Winters met de noorderzon vertrekken naar een warm land is dus niet de oplossing, want hetzelfde gevoel zal je daar achtervolgen.

Er lijkt dus geen ontkomen aan. De verlossing van vakantie is onlosmakelijk verbonden met een dip. Toch zijn er manieren om uit de grip van PHS te blijven en in de plaats daarvan je vakantiegevoel vast te houden. Hoe doe je dat het best?

De beste manieren

Onderzoekers menen dat het een goed idee is om vaker, maar korter op vakantie te gaan in plaats van een langere tijd in de zomervakantie. Je hebt meer breaks van het alledaagse en de wachttijden tussen je vakanties zijn korter. Is dit niet mogelijk in jouw situatie? Dan heb je nog een aantal andere manieren om het vakantiegevoel te rekken.

Begin rustig

Je doet jezelf er goed aan om niet direct na je vakantie aan het werk te gaan. Het is dus verstandig om je terugreis zo te plannen dat je nog een aantal dagen tot een week vrij van werk bent. Dat maakt de overgang naar het ‘normale’ leven minder abrupt. Als je dan uiteindelijk toch aan het werk moet, probeer dan een kortere werkweek in te plannen. Draai minder uren dan normaal of start midden in de week in plaats van op de maandag. Beide geven je de mogelijkheid en vrijheid om te doen of laten wat je tijdens je vakantie ook deed.

Belangrijk is om bij thuiskomst niet meteen in het diepe te springen. Na de vakantie kan je je uitgerust en opgeladen voelen en wil je misschien achterstallig werk inhalen nu het kan of je wil meteen de vakantie-was draaien. Als je meteen op volle toeren gaat draaien, ben je onmiddellijk je vakantiegevoel kwijt. Begin rustig en rol er weer langzaam in.

Haal herinneringen op

Foto’s, video’s en andere souvenirs kunnen krachtig zijn en het gevoel van vakantie bij je houden. Als je bewust aandacht schenkt aan deze herinneringen door ze op te halen met je reisgenoten, de video’s te bekijken of de foto’s als achtergrond op je computer gebruikt, kan dit je helpen om je positiever te stemmen.

Ook geuren hebben dit effect. De neus is direct verbonden met de amygdala, het deel van onze hersenen dat een grote rol speelt bij het ontstaan van emoties. Het effect is het sterkst als de geur uniek voor je vakantie is. Heb je een specifieke parfum voor of op vakantie gekocht en gebruikt? Gebruik die thuis dan ook wanneer je die opkikker nodig hebt. Ook geuren van gerechten kunnen je mee nemen naar de vakantiekeuken, weg van je eigen stekje.

Vakantiegewoontes vasthouden

De dagelijkse sleur draagt niet voor niets die naam; het is elke dag hetzelfde. Vakantie doorbreekt dit patroon en zorgt voor een nieuw ritmes en andere gewoontes. Je kunt een aantal van die gezonde vakantiegewoontes meenemen in je dagelijkse leven om de sleur te doorbreken.

Begin bijvoorbeeld met een goed ontbijt. Op vakantie neem je hier vaak uitgebreid de tijd voor, maar wordt in eigen land regelmatig overgeslagen. Dit om langer te kunnen slapen en toch op tijd om werk te komen of omdat je simpelweg geen trek hebt in de ochtend. Toch geeft een goed ontbijt je enorm veel energie om de dag beter door te komen.

Op vakantie wordt er ook veel af gewandeld. Probeer dit vast te houden door bijvoorbeeld tijdens de lunch een kleine wandeling te maken of na het avondeten een rondje te lopen. Het doorbreekt je patroon en beweging laat je beter voelen, vooral als je een kantoorbaan of ander lichamelijk statisch beroep hebt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het houden van een siësta de productiviteit en gezondheid bevordert. Zie je de mogelijkheid om even tien minuutjes je ogen te sluiten? Houd dat middagdutje en je zult een efficiëntere namiddag hebben.

Stop met multitasking

Multitasking vergt veel energie. Het lijkt misschien efficiënt met tijd omgaan, maar onderzoek heeft uitgewezen dat je uiteindelijk aan ieder afzonderlijke taak meer tijd kwijt bent. Probeer dus niet een website af te surfen terwijl je belt en geen berichtjes meer te versturen tijdens een vergadering. Richt je op de taak die aan de orde is en spaar je energie en tijd voor kwaliteit.
© 2014 - 2024 Cesar33, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo houdt u uw vakantiegevoel vastZo houdt u uw vakantiegevoel vastVeel mensen genieten van een welverdiende vakantie. Het nadeel is dat de mensen na de vakantie vaak weer snel in hun oud…
VakantiegevoelensDe lente begint en een logisch gevolg daarvan is het heerlijke gevoel dat je krijgt als je denkt aan de komende en afgel…
Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Het kan zijn dat je een ring plotseling niet meer past, of dat je enkels opgezwollen zijn. Toch weet je zeker dat je nie…
Haal meer uit je vakantieHaal meer uit je vakantieMede door de economische crisis gaan we minder op vakantie en is het zeker zo belangrijk dat je optimaal geniet van die…

Tien procent van de bevolking sterft aan een zeldzame ziekteTien procent van de bevolking sterft aan een zeldzame ziekteAan het leven komt altijd een einde! Hoe men sterft hangt van vele factoren af. Ongelukken, aandoeningen, ziekten of zel…
Bedlegerig? Blijven bewegen maakt gezonderBedlegerig? Blijven bewegen maakt gezonder"Stilzitten is het nieuwe roken." Dat is het stevige motto rondom de poging van ziekenhuizen om patiënten aan het bewege…
Bronnen en referenties
  • http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Hou-de-zomer-vast-zo-rek-je-dat-vakantiegevoel.htm#
  • http://www.nu.nl/weekend/3858698/kan-je-vakantiegevoel-langer-dan-dag-volhouden.html
Cesar33 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.