Hogeweyk: een volledig dorp voor dementiepatiënten

Hogeweyk: een volledig dorp voor dementiepatiënten Een volledig dorpje dat speciaal ontworpen is voor mensen met dementie. Ja, het bestaat echt. In Nederland hebben we een zogenaamde ‘Dementia Village’, een concept waarbij een zorgcentrum is ingericht als een doorsnee dorpje. Men kan er een normaal leven leiden en kan er alles doen wat in een doorgaans dorp ook kan, maar dan met de nodige 24-uurs zorg.

Voor wie is Hogeweyk bedoeld?

Hogeweyk, ook wel geschreven als Hogewey, is gelegen in Weesp in Nederland (in de buurt van Amsterdam) en telt zo’n 150 ‘inwoners’. Het dorp lijkt vrij normaal, maar dat is het niet helemaal. Het dorp is ontworpen voor mensen die lijden aan dementie of Alzheimer, en niet zonder de hulp van verzorgers kunnen. Waar een dementiepatiënt dan normaal gesproken vaak in een verzorgingstehuis terecht komt, is er ook de optie voor de persoon in kwestie om te verblijven in het dorpje Hogeweyk.

Hoe gaat het er in Hogeweyk aan toe?

Het dorp

Het dorp is natuurlijk eigenlijk een zorgcentrum, maar de meeste mensen met dementie hebben dat niet (helemaal) door. Zij begrijpen vaak niet meer wat er precies om ze heen gebeurt in de wereld. Voor hen is Hogeweyk gewoon een dorpje. In werkelijkheid is Hogeweyk afgesloten van de rest van de wereld: de patiënten kunnen het dorp niet uit en anderen kunnen het dorp niet zomaar in. Familie en vrienden mogen patiënten wel komen opzoeken. Het dorp heeft verder vrijwel alles wat een ander dorp ook heeft: een dorpsplein, een supermarkt, een theater, een café-restaurant en zelfs een kapsalon.

De huizen

Ook de huizen zelf zijn aangepast. Per huis wonen er zo’n zes of zeven mensen, en elk van deze huizen heeft ook een bepaalde stijl, wat bijvoorbeeld terugkomt in de inrichting, de mensen die er wonen, de uitstapjes die regelmatig georganiseerd worden en de maaltijden die er geserveerd worden. Dit zodat het huis vertrouwd overkomt op de mensen die erin leven en zij hun leven kunnen hervatten zoals zij dat ongeveer gewend zijn. Daarnaast komt men zo al gauw in een huis terecht waar gelijkgestemde mensen wonen, met dezelfde achtergrond en interesses. Voor het behoud van de sociale contacten van de patiënten is dit voordelig. De huizen komen in Hogeweyk voor in zeven stijlen:

  • Indische leefstijl, voor de mensen met een Indische achtergrond. Onder andere de DVD’s, CD’s en maaltijden zijn in dit huis aangepast aan de Indische levensstijl.
  • Culturele leefstijl, waarbij culturele aspecten van het leven zoals literatuur, kunst en theater van vrij groot belang zijn.
  • Gooise leefstijl, hier wordt veel aandacht besteed aan de klassieke en stijlvolle inrichting van het huis en correcte omgangsvormen. De maaltijden en high tea’s zijn een sociale gebeurtenis en de presentatie van het eten, vaak Franse keuken, wordt dan ook sterk in acht genomen.
  • Stadse leefstijl, bijzonder is de open sfeer en de drukke en gezellige leefomgeving. Borrels met kaas en worst en maaltijden bestaande uit aardappelen, vlees en groente zijn hier gebruikelijk.
  • Ambachtelijke leefstijl, hier wonen mensen die duidelijk liefde hebben voor hun vak en hier graag met elkaar over praten. De sfeer is huiselijk, de maaltijden bestaan voornamelijk uit Hollandse pot, en wekelijks bakken de verzorgers met de bewoners een appeltaart of cake.
  • Christelijke leefstijl, waar het geloof, bidden, luisteren naar religieuze muziek en het bezoeken van kerkdiensten centraal staan. De maaltijden zijn vrij sober en eenvoudig.
  • Huiselijke leefstijl, voor hen die gewend zijn aan een leven waarin gezin en dagelijkse gang van zaken centraal staat. Bewoners helpen graag mee met huishoudelijke klussen en gezelschapsspelletjes worden door hen gewaardeerd.

De huizen bestaan uit een gedeelde woonkamer, eetruimte en keuken en individuele slaapkamers voor elke patiënt. De patiënten zijn altijd vrij om het huis uit te lopen en het dorp in te gaan om bijvoorbeeld een rondje te fietsen zodra zij dat willen.

De werknemers

Hogeweyk kent zo’n 250 werknemers. De werknemers zijn opgeleid om de ervaring van het leven in een doodgewoon dorp zo realistisch mogelijk te laten lijken. Zij lopen dan ook niet rond in klinische jassen, maar hebben alledaagse kleding aan en doen zich meestal ten opzichte van de patiënten uit de arbeidersklasse voor als een soort buren, en ten opzichte van de patiënten uit de rijkere klassen als bedienden. Zonder dat het op de patiënten zo overkomt, volbrengen zij toch een intensieve 24-uurs zorg. Zij hoeven overigens niet te liegen tegen patiënten als die wél doorhebben dat het dorp niet echt een normaal dorp is, maar een verzorgingscentrum.

Waar komt het concept vandaan?

Het idee komt van een medewerkster van een traditioneel verzorgingstehuis, Yvonne van Amerongen, en een collega van haar. Van beide medewerkers was op dat punt, in 1992, de moeder recent gestorven. Zij waren blij dat hun moeders nooit in een verpleeghuis terecht waren gekomen, want zo’n leven in een verpleeghuis vonden zij eigenlijk maar niks. Zo kwamen zij op het idee om een ander concept te bedenken, waarbij wel de nodige zorg aanwezig was, maar de patiënten niet leven als in een ziekenhuis maar een gewoon leven konden leiden en daarnaast in contact kwamen met gelijkgestemden mensen. Jaren later kwam daar dan het ontwerp en in 2009 is Hogeweyk geopend.
© 2014 - 2024 Keiji, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderzoek naar dementieOnderzoek naar dementieOnderzoek naar dementie is ontzettend belangrijk. Er moet onderzoek worden gedaan naar medicijnen maar ook naar dementie…
Verschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende vormen van dementie kunnen soms voor verwarring zorgen. Er is immers geen groot verschil tussen Alzheimer…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Alzheimer: Wat is het?De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. De term ‘dementie’ wordt gebruikt om vele verschillende aandoeningen v…

Fitness: het belang van benen trainenFitness: het belang van benen trainenVeel sporters (vaak mannelijke krachtsporters) onderschatten het belang van de beenspieren trainen. De beenspieren zijn…
Verkeerde slaapgewoontenVerkeerde slaapgewoontenJe kent het wel, vroeger slapen om uitgeruster op te staan. Maar in de ochtend grijp je alweer naar de koffie voor wakke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Huskyherz, Pixabay
  • http://www.vivium.nl/hogewey
  • http://www.youtube.com/watch?v=LwiOBlyWpko (Documentaire CNN)
Keiji (8 artikelen)
Laatste update: 21-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.