Hoe stress herkennen en vermijden?

Hoe stress herkennen en vermijden? Stressverschijnselen komen er niet zomaar. Het is een signaal van je lichaam om te zeggen dat je limiet is bereikt. Bij stress ga je immers teveel hooi op je vork nemen, waardoor je lichaam overbelast geraakt, en je bij gevolg niet meer fit en alert kunt reageren. Stress uit zich door verschillende stress-symptomen die geestelijk en lichamelijk tot uiting komen. Ook je manier van handelen met je medemens kan grondig wijzigen. Nochtans bestaan er genoeg middeltjes om stress uit je leven te mijden. Sport, gezonde voeding en een positieve houding helpen je hierbij. Stress kan je hebben voor je bevalling, maar je kan ook stress ondervinden op het werk. Stress kan zich uiten in verschillende vormen. Je kan verschillende verschijnselen opmerken bij een persoon die aan stress lijdt. Toch zal een bepaald individu gevoeliger zijn voor het ene verschijnsel dan voor een ander verschijnsel. Wanneer iemand een keer buikpijn heeft, extra veel eet of alcohol drinkt, wil dat niet automatisch zeggen dat iemand stress heeft. Wanneer stressverschijnselen gedurende lange tijd aanhouden, dan kan men vermoeden dat deze persoon hinder ondervindt van stress.

7 stressverschijnselen die je kan herkennen

Overdadig eten met als gevolg overgewicht

Wie aan stress lijdt, heeft de neiging om veel te eten. Veel meer dan eigenlijk nodig is voor die persoon. Mensen onder stress kunnen niet goed inschatten hoeveel voeding genoeg is voor hen. Vaak leeft bij deze mensen het gevoel van “het kan geen kwaad”, en heeft men ook geen zin om hier tegen te vechten omdat men zich niet kiplekker voelt. Na de stressvolle periode merken de mensen dat ze enkele kilootjes zijn aangekomen. Maar dan is het al te laat en moet men op dieet.

Een groter verbruik van alcohol

Stressgevoelige mensen hebben de neiging om extra veel alcohol te drinken om hun stress “weg te drinken”. Dit is uiteraard een foute reactie. Alcohol zal het stressprobleem niet verhelpen. Een typische situatie is een persoon die op café telkens alcohol bestelt. Wanneer men met deze persoon in gesprek zou treden, dan merkt men heel snel dat er relatieproblemen of andere onderliggende problemen aan de basis liggen van het drankprobleem.

Je gevoel voor humor verliezen

Je omgeving kan stresssignalen herkennen wanneer je de laatste periode heel neerslachtig bent. Indien je vroeger altijd heel positief en humoristisch was, kan dit voor je omgeving een signaal zijn om stress bij jou te herkennen.

Extra koffie verbruiken
Mensen met stress grijpen heel snel naar een extra kop koffie. Koffie echter zal stressverschijnselen niet ten goede komen. Integendeel, je zal er nog meer stress door krijgen. Er wordt aangeraden om per dag niet meer dan 4 à 5 koppen koffie te drinken.

Boos en agressief reageren

Zij die onder stress staan, reageren heel vaak heel boos. Dit echter zonder dat er een echte aanleiding voor is. Voor je omgeving kan dit inderdaad heel vreemd overkomen en moet dit een signaal zijn dat stress je lichaam heeft ingepalmd.

Altijd moe, zelfs na het slapen

Mensen onder stress hebben vaak heel wat moeite om de slaap te vatten. Ze liggen ’s avonds in bed te piekeren waardoor ze niet kunnen inslapen. Een echt stressfenomeen is dat men niet meer uitgeslapen geraakt. Je gaat heel vermoeid slapen, en je staat vermoeid op. Een teken aan de wand dat stress je lichaam is binnengeslopen.

Beslissingen niet durven maken of uitstellen

De juiste beslissing maken is niet altijd even gemakkelijk. Als je onder stress staat, dan kan je nog moeilijker heel beredeneerd de juiste beslissing nemen. Dit is zowel in je privé-sfeer als werksfeer merkbaar. Op je werk kan je bijvoorbeeld het gevoel hebben dat zelfs de kleinste problemen niet meer overbrugbaar zijn en je dus niet de juiste beslissingen kan nemen. Ook thuis durf je niet echt meer beslissen, omdat je je niet kiplekker voelt. Vaak worden de beslissingen dan op de lange baan geschoven.

Hoe kan je stress voorkomen of vermijden?

Eet een gezonde basisvoeding

Wie gezond eet en alle noodzakelijk voedingsstoffen opneemt, zal beter gewapend zijn tegen stress. Je lichaam volstoppen met fastfood of vettig voedsel, heeft een nadelig effect op je geestelijke gezondheid en welbehagen. Fruit, groenten, vis en granen zijn een must om stress te vermijden.

Ga regelmatig sporten

Sport is het ideale anti-stress medicijn. Tijdens het sporten kan je even alles op een rijtje zetten waardoor je weer heel rustig wordt. Na het sporten heb je het gevoel dat je alles beter kunt plaatsen. Tijdens het sporten stroomt er heel veel zuurstof door je lichaam, waardoor je heel wat energie krijgt. Energie die je nodig hebt om je lichaam te wapenen tegen stressmomenten.

Positiviteit is het anti-stress middel bij uitstek

Positief in het leven staan maakt het leven aangenamer en draaglijker. Mensen die in alles het positieve zien, zullen minder gevoelig zijn voor stress. Het zijn juist de mensen die heel de tijd negatief zijn, die stress bij zichzelf en in hun omgeving brengen. Een positieve instelling, dag in dag uit, kan heel wat stress verhelpen.

Stress op het werk

Stress op het werk geeft een onaangenaam gevoel. Je geraakt er gespannen door en je hebt het gevoel dat ieder taakje, dat je toegewezen wordt, teveel wordt. Wie teveel stress heeft, maakt op termijn kans op een burn-out. Een ziekte met een volledig protest van je lichaam op het gebied van lichamelijke en geestelijke rekbaarheid. De gevaren van stress op het werk zijn er zeker. Nu er meer en meer van de werknemer wordt verwacht tegen hetzelfde loon, moet de werknemer zich sterk wapenen om de risico’s tot overbelasting te reduceren. Af en toe een pauze, gezonde voeding, een prioriteitenlijstje en een werkomgeving zonder conflicten, moeten stress op het werk kunnen vermijden.

Stress voor de bevalling

Ook een bevalling kan heel wat stress met zich meebrengen. Er zijn namelijk heel wat taakjes af te ronden net voor de effectieve bevalling. De geboortekaartjes, kinderkleertjes, babyborrel-uitnodigingen, het kiezen van een “meter” en een ”peter” voor je spruit maken de periode net voor de bevalling extra druk. Heel wat zaken kan je immers voorkomen. Maak een to-do lijstje van wat nog moet gebeuren en je zal merken dat je de stress te baas blijft.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress - Lichamelijke Symptomen TestStress - Lichamelijke Symptomen TestStress ontstaat niet van de ene op de andere dag. Een bepaalde portie stress hoort bij het leven. Negatieve stress betek…
Stres, stress, stress en nog eens stress!STres. Iedereen heeft er mee te maken. Wat zijn de oorzaken van stress en hoe kun je de draagkracht (dat wat je aankunt)…
De uitwerkingen van stressDe uitwerkingen van stressStress komt door druk en/of spanning wat vanuit je omgeving komt. Door stress kan je slapeloze nachten hebben, en zit je…
Stress door het werk, herken de tekenen en signalenStress door het werk, herken de tekenen en signalenStress veroorzaakt door het werk, hoe herkennen we de tekenen en signalen van stress veroorzaakt door het werk? Welke sy…

PRI-therapie: oude gevoelens van pijn in het hedenPRI-therapie: oude gevoelens van pijn in het hedenWe dragen allemaal oude pijn met ons mee. Pijn uit onze kindertijd. Het tragische is dat deze oude pijn en de emoties ui…
Calorieën, hoeveel mogen we er en waar zitten er weinig in?Om veel redenen willen sommige vrouwen en mannen vaak wat minder calorieën eten. De meest voorkomende reden is omdat ze…
Bronnen en referenties
  • Stress-Symptomen.nl, http://stress-symptomen.nl/stress/stress-verschijnselen, 25 november 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.