Hoe voorkom je verveling?
Verveeld, we zijn het allemaal wel eens. De één meer dan de ander en/of intensiever dan de ander. We zijn het niet graag, maar zo nu en dan verveeld zijn kan ook z'n voordelen hebben. Er zijn verschillende redenen voor verveling die ook op verschillende manieren voorkomen kunnen worden. We associëren verveling vaak met saai en onproductief zijn, maar verveling heeft ook wel degelijk zijn positieve kant.
Wat is verveling?
Verveling is een gevoel of gemoedstoestand waarin iemand zich kan verkeren. Meestal gaat dit gevoel gepaard met lusteloosheid, desinteresse en kan zelfs grenzen aan ergernis. Ieder persoon is anders en zal verveling dan ook op een andere manier aan moeten pakken.
Verveling is een innerlijke gebeurtenis, maar kan uiterlijke kenmerken vertonen. Wanneer iemand verveeld is kan je dit bijvoorbeeld zien aan zijn of haar gezichtsuitdrukking. Doelloos heen en weer lopen (ijsberen), opvliegendheid, staren en zuchten zijn de meest voorkomende uiterlijke tekenen die gepaard gaan met verveling. Verveling voelen we als iets negatiefs, alsof je niet verder komt in je leven (doelloos bezig zijn). En daarom is het handig om te weten waarom je je verveelt, om vervolgens er iets aan te doen.
Waarom vervelen we ons?
Er zijn natuurlijk vele redenen waarom we ons kunnen vervelen. Iedereen verveelt zich wel eens, maar wanneer de verveling structureel aanhoudt, kunnen de volgende redenen de oorzaak zijn:
- Te weinig uitdaging in je werkzaamheid (school of werk)
- Luiheid
- Het ontbreken van een alledaagse hobby
- Het uitstellen van verplichtingen
- Het ontbreken van een sociaal leven (afgezien van social media)
- Het hebben van beperkingen (lichamelijk of geestelijk)
- Beperkingen van buitenaf (depressief regenachtig weer, geldgebrek, familieomstandigheden)
Het punt van
social media werpt nogal wat discussies op. Na onderzoek is gebleken dat door de digitale wereld de mens steeds eenzamer wordt. Vroeger keken mensen bijvoorbeeld gezamenlijk een film. Echter, vandaag de dag worden films steeds meer alleen gekeken, simpelweg omdat het kan. Ook social media zoals Facebook, Twitter en Whatsapp zijn platforms die de mens steeds meer vereenzamen, doordat de drang tot het ondernemen van gezamenlijke activiteiten hierdoor wegvalt. Op den duur kan dit een oorzaak zijn voor verveling.
Verveling kan ook voor veel overlast zorgen voor je omgeving en zelfs schade toebrengen aan jezelf. Uit een onderzoek van een bekend biermerk is gebleken dat mensen die zich vervelen veel sneller de neiging hebben om te gaan drinken. Maar ook het gebruik van drugs en andere criminele activiteiten zijn op een bepaalde manier te relateren aan verveling.
Op welke manieren kan je verveling voorkomen?
Het voorkomen van verveling kan lastig zijn, daarom is het misschien beter om te kijken naar hoe je van je verveling afkomt. Een aantal handige tips:
- Spontaan vrienden uitnodigen om iets te gaan doen (iets drinken, filmpje, of gewoon bijkletsen)
- Schrijven van verhalen en/of artikelen
- Verander de indeling van je huis (brengt je misschien op nieuwe ideeën en inzichten)
- Maak een wandeling door de natuur
- Lees een boek of tijdschrift
- Ga een nieuwe taal leren
- Meld je aan voor vrijwilligerswerk
- Ga proberen iets lekkers te koken/bakken
- Zoek je passie en stel daarin jezelf een doel
Sommige tips lijken erg vanzelfsprekend, waardoor we gelijk al de handdoek in de ring gooien. Dit is echter de grootste fout die je kunt maken. Het ondernemen van één van deze activiteiten, ook al vind je het op het eerste gezicht niks, kan je uiteindelijk doen verbazen. Het gaat erom dat je aan het einde van de dag een voldaan gevoel hebt.
Daarnaast kan het zetten van een doel erg bijdragen aan het voorkomen van structurele verveling.
De positieve kant van verveling
Verveling lijkt op het eerste gezicht een negatief iets. Echter, verveling heeft ook zijn positieve kant. Terwijl je je verveelt kan je bijvoorbeeld tot hele nieuwe inzichten komen. Je gaat vaak nadenken over bepaalde dingen waar je anders nooit zomaar over na zal denken. Je doet hierdoor nieuwe ideeën op. Je creativiteit kan dus enorm verhoogd worden en kan resulteren in een stuk positiviteit. Misschien moeten we daarom niet eens zo negatief tegenover verveling staan. In plaats van het te verbannen uit ons leven, kunnen we zo nu en dan beter onze verveling accepteren en uiteindelijke misschien zelfs omarmen.