Saai werk kan je gezondheid beïnvloeden

Saai werk kan je gezondheid beïnvloeden Chronische verveling is slecht voor de gezondheid. Er zijn mensen die saai werk hebben en daardoor gezondheidsklachten krijgen zoals een burn-out. Door verveling is de kans groter om te grijpen naar te veel koffie of ongezonde snacks. Er ontstaat een bepaalde vermoeidheid omdat verveling veel energie kost. Door concentratieverlies is de kans op het maken van fouten groter. Hoe slecht is saai werk voor de gezondheid?

Verveling op het werk

Van saai werk kun je erg vermoeid raken of zelfs een burn-out ontwikkelen. Verveling is erg slecht voor de gezondheid. In Groot-Brittannië is uit onderzoek gebleken dat een kwart van de kantoormedewerkers zich chronisch verveelt op het werk. Dit kan leiden tot allerlei vormen van ongezond gedrag. Onze hersenen hebben stimulatie nodig en altijd werken op de automatische piloot is niet bevorderlijk.

Ongezond gedrag

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat mensen die zich op kantoor vervelen, geneigd zijn om meer koffie te drinken en te snacken om de dag door te komen. Door verveling treedt er een bepaalde vermoeidheid op waardoor je niet alleen sneller gaat eten, maar ook meer gaat eten. De werkgever kan eraan bijdragen door gezonde voeding aan te bieden in de bedrijfskantine in plaats van ongezonde snacks. Ook is deze categorie mensen geneigd om ’s avonds eerder een borrel te drinken. Deze mensen hebben meer kans tot het ontwikkelen van overgewicht. Naast lichamelijke klachten kan het ook leiden tot psychische klachten.

Concentratieverlies

Als het werk saai is, is de kans zeer groot dat je tijdens het werk de concentratie verliest. Daardoor worden er sneller fouten gemaakt. Dit komt omdat de hersenen saai werk onbelangrijk vinden. Constante eentonige stimulering wordt door onze hersenen als onbelangrijk gezien. Op een gegeven moment kom je op een punt dat het brein door gebrek aan prikkels overschakelt naar de automatische piloot en dat is niet bevorderlijk voor de opdracht die je uitvoert.

Inspiratie zoeken

Verveling ontstaat door te weinig inspirerend werk. Het is erg vervelend als je het werk als saai beschouwt. Het is de verantwoordelijkheid van de medewerker en leidinggevende zelf om hier wat aan te doen. De medewerker doet er goed aan het aan te geven bij de manager en deze zal moeten kijken om hier wat aan te doen. Er kan bijvoorbeeld een andere invulling gegeven worden aan de functie of een cursus worden gevolgd. Uiteraard is het aan je werkgever om aan jou een uitdagende en inspirerende werkomgeving te bieden.

Zelfanalyse

Voordat je dit punt aankaart bij je werkgever, is het belangrijk er zelf eerst over na te denken. Zodra je dit gedaan hebt, is het wel belangrijk om er iets mee te doen. Dat werkt voor zowel jezelf als je werkgever in het voordeel. Analyseer eerst wat er precies aan de hand is, zodat je het voor jezelf op een rijtje hebt. Stel jezelf de volgende vragen:

Sluit het werk aan bij je vaardigheden?

Het kan zijn dat het werk je pet te boven gaat omdat je te weinig kennis hebt of het werk is niet je ding. Misschien is het ontbreken van werkdruk wel een factor dat niet bij je past en werk je liever onder tijdsdruk dat taken af moeten zijn.

Krijg je voldoende waardering of feedback?

Modder je maar wat aan en krijg je geen terugkoppeling van je leidinggevende hoe het gaat? Weet je niet of je wel aan de eisen voldoet omdat je collega’s geen feedback geven? Of vind je juist dat je het werk goed doet, maar krijg je geen waardering?

Zijn de werkomstandigheden geschikt voor jou?

Misschien word je wel helemaal gestoord van veel mensen om je heen en geeft het teveel afleiding en lawaai. Het kan ook zijn dat je teveel alleen zit wat verveling juist opwekt. Het kan zijn dat de arbeidsomstandigheden niet goed zijn in verband met temperatuur of verkeerd afgestelde airco. Mensen die veel alleen werken verliezen binding met de organisatie en met de collega’s.

Het kan zijn dat er nog andere punten meespelen. Schrijf dit voor jezelf op papier zodat je dit allemaal mee kunt nemen in het gesprek met je leidinggevende.

Oplossingen

Op korte termijn kun je alvast wat dingen doen om het wat aangenamer te maken voor jezelf. Neem regelmatig een korte pauze zodat je hersenen wat afleiding krijgen. Dit is vooral belangrijk bij werkzaamheden die je uitvoert op de automatische piloot. Een korte wandeling bijvoorbeeld doet wonderen. Als je het bij je werkgever hebt aangekaart moet je voor jezelf een deadline stellen waarin hij moet reageren. Deadlines maken daagt jezelf uit en wees er niet bang voor om dit aan te gaan.

Als er geen oplossing is

Het kan zijn dat je werkgever niet met een bevredigende oplossing komt voor jouw probleem of dat het daarna nog niet goed is. Als je er alles aan gedaan hebt om motivatie te zoeken in je werk, het blijft saai en je krijgt geen voldoening meer, dan moet je overwegen of het zoeken van een andere baan misschien de oplossing is. Zorg dat je niet de fout maakt om weer ergens aangenomen te worden waar hetzelfde probleem zich weer herhaalt. Het is goed als je een baan vindt waarin de tijd voorbij vliegt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beschermende factoren tegen burnout, voorkom burnoutBeschermende factoren tegen burnout, voorkom burnoutHoe kunnen we burnout voorkomen nu we de burnout risicofactoren op het werk kennen? Welke factoren op het werk bescherme…
Verveling op het werk aanpakkenVerveling op het werk aanpakkenZich vervelen op het werk kan erg lastig zijn. Langdurige en frequente verveling op de werkvloer kan dan ook leiden tot…
Vervelingsziekte bore-out door werken onder je niveauVervelingsziekte bore-out door werken onder je niveauEen bore-out is minder bekend dan een nurn-out. Bij een bore-out door verveling en werken onder je niveau kunnen dezelfd…
Het voorkomen van een burn-outHet voorkomen van een burn-outEen burn-out is gemakkelijk te voorkomen, er zijn vaak maar een aantal zaken nodig om er voor te zorgen dat je niet uitg…

16 tips tegen stress en onrust16 tips tegen stress en onrustWe maken dagelijks dingen mee die mogelijke stress en onrust veroorzaken. Werk, familie, gezondheid, geld: het zijn alle…
Hoe gezond leef je eigenlijk?Hoe gezond leef je eigenlijk?Het besef dat onze gezondheid belangrijk is, is de afgelopen jaren wel doorgedrongen. Zeker ook door de media die veelvu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Concord90, Pixabay
  • www.stepstone.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.