Een persoonlijke crisis: de sleutel tot een mooier leven!

Een persoonlijke crisis: de sleutel tot een mooier leven! We wensen niemand een crisis toe. Toch heeft een crisis ook positieve kanten. Het zijn bedreigende en pijnlijke situaties. En ze zijn onvermijdelijk in het leven. Belangrijk is dat we er goed mee om gaan en er het beste uit halen. Een crisis dwingt ons veranderingen in ons leven aan te brengen. Vaak was dat alle lange tijd hard nodig, maar kwamen we er niet toe. Ons routinematige leven is gevuld met stress, conflicten en frustraties. We worden niet echt uitgedaagd. En dan is daar die grote tegenslag of dat enorme verlies, wat alles aan het wankelen brengt. Hoe kunnen we dit verwelkomen als het begin van een beter leven?

Een persoonlijke crisis

Crisis is van oorsprong een Grieks woord en betekent 'beslissen'. Je wordt gedwongen tot beslissingen tijdens een crisis. En ook het besluit geen beslissing te nemen is een beslissing op zich. Een crisis kan je diep raken en de manier waarop je over jezelf denkt erg veranderen. Vaak werkt het ook verlammend, waardoor je tot niets meer komt. Het is een tijd van flink hard werken om een crisis te boven te komen. Eigenlijk een soort veranderingsmarathon. Het is altijd een vreemde, uitputtende tijd. Je probeert je oorspronkelijke bron van kracht terug te vinden en jezelf weer op te laden. Dat opladen doet ieder op zijn eigen manier. Een introvert mens doet dit heel anders dan een extravert iemand. Door 'meditatieve dingen' te doen kun je weer opladen. Dit kunnen heel uiteenlopende activiteiten zijn zoals:
  • dansen en zingen
  • joggen
  • vastgehouden worden
  • huishoudelijk werk doen
  • creatief bezig zijn
  • bidden of deelnemen aan een religieuze dienst
  • genieten van heerlijk eten en fijn gezelschap
  • helende energie ontvangen, bijvoorbeeld Reiki

Verdriet

Verdriet is een belangrijk onderdeel van verandering. Verdrietig zijn is niet erg. Als je niet verdrinkt in het verdriet en je niet verzet, erken je hoe belangrijk het verleden was en het punt waarop je nu bent aangekomen. Brand een kaarsje of schrijf een gedicht.
Zing of luister een droevig lied en huil. Tranen werken zuiverend.

Bevindt je leven zich op dit moment in een crisis?

Je bent je baan verloren of je huwelijk is geëindigd in een scheiding. Je bent ziek geworden of je weet niet meer hoe je je schulden moet afbetalen. Zo kunnen we nog talloze situaties schetsen. Dit zien we duidelijk als crisissituaties. Soms is het echter veel moeilijker te herkennen. Die situaties zijn subtieler, maar net zo gevaarlijk voor ons welzijn.

Beantwoord eens de volgende vragen:

  • Ben je door kleine tegenslagen erg van slag?
  • Mis je een relatie in je leven?
  • Ben je vaak verdrietig?
  • Ben je je dromen van vroeger zo goed als vergeten?
  • Mis je momenten van echt plezier in je leven?
  • Zie je de toekomst met angst tegemoet?
  • Heb je het gevoel dat je vastzit in een relatie of een baan?
  • Wil je iets veranderen in je leven, maar weet je niet hoe?
  • Heb je het gevoel dat je zo niet langer verder kan?
  • Heb je een verlies meegemaakt, maar ben je 'gewoon' doorgegaan?

Als het antwoord 'ja' is op één van deze vragen, dan bevindt je je misschien toch in een crisis. Ondanks dat je leven er aan de buitenkant gelukkig uitziet, voelt het voor jou niet goed. Je ervaart wellicht toch leegte en eentonigheid, maar kunt er geen verklaring voor vinden. Dan is er de uitdaging om opnieuw te ontdekken wat je waardevol vindt en wat je nodig hebt. Je wordt gedwongen om diep in jezelf te kijken naar wat je daar hebt verstopt. Nu je je zo voelt, kun je niet geloven dat het beter wordt. Toch zal dat zo zijn. Je hebt sinds je vroegste jeugd talenten en wensen verborgen gehouden. Nu kun je daar als volwassene mee aan de slag. Er zullen emoties bovenkomen, waarvan je niet wist dat je ze had. Zo'n diep verdriet of grote boosheid. Je schrikt er misschien zelf van. Deze gevoelens kunnen je de weg wijzen naar je ware behoeften. En dus naar verandering.
Bron: Alexas Fotos, PixabayBron: Alexas Fotos, Pixabay
Einsteins relativiteitstheorie
Dit is een instrument voor wetenschappers, maar ook een gedachte-instrument. Je bent niet zomaar een energievonkje. Je creëert een energieveld en relaties. Je verandert zelf als je wereld verandert. Dit werkt ook andersom volgens de relativiteitstheorie. Als jij jezelf verandert, veranderen jouw omstandigheden en je omgeving mee. Begin dus bij jezelf.

Een mooier leven wacht als je het oude loslaat

Er is geen weg terug in de tijd. Er is wel een weg vooruit. Het verleden loslaten is het aller moeilijkste. Ook als dat verleden niet zo fraai was, was het toch vertrouwd. En iets vertrouwds loslaten is lastig. En ook al weet je dat je relatie niet goed is, verbreken is moeilijk. Je gaat enkel naar je werk omdat je het geld nodig hebt, maar solliciteren is doodeng. Want wie ben je zonder die relatie of zonder die vaste baan? Vaak probeer je het oude te repareren en dat kan ook best lukken. Als het niet lukt, zal je toch moeten loslaten. Doe je dat niet, dan word je slachtoffer en zal je stagneren in het leven. Dit kan zich uiten in gewichtsproblemen, ziekte en depressie. Je balanceert tussen hoop en neerslachtigheid. Je hiervan bewust worden is belangrijk. Bewustwording is een sterk instrument voor verandering. Ook je intuïtie kan je de goede kant opsturen.
Bron: McLac2000, PixabayBron: McLac2000, Pixabay

Doorgaan met de gewone dingen en hulp vragen

Van moment tot moment de monotone, noodzakelijke dingen doen. Dit is eigenlijk het moedigste wat iemand in een crisis kan doen. Het vraagt veel discipline om het huishouden draaiende te houden en jezelf te verzorgen. Ook hulp inroepen als je zelf echt de richting niet meer weet. Dit kan bij familie, buren of vrienden, maar ook bij organisaties. Bijvoorbeeld schuldhulpverlening bij financiële problemen of een 'blijf van mijn lijf huis' bij fysiek geweld.

Behandel jezelf met liefde

Je gevoelens wegstoppen voor de buitenwereld en de uiterlijke schijn ophouden, lijkt soms het enige mogelijke. Het voelt als falen als je eerlijk bent over de situatie, waarin je bent vastgelopen. Je zult er echter versteld van staan hoeveel hulp en warmte er naar je toekomt als je eerlijk bent naar je omgeving. Mensen zullen je een luisterend oor aanbieden en vragen wat ze voor je kunnen betekenen. Hulp accepteren is dan zorgen voor jezelf.

Je zintuigen voeden

Doe alles wat je vijf zintuigen plezier geeft en voedt, zonder dat het schadelijk wordt. Het is de kunst om niet één van je zintuigen te overvoeren, waardoor je de andere tekort doet. Dit gebeurt als je teveel of te weinig gaat eten. Ook als je teveel alcohol drinkt om je pijn niet te voelen.

Laat je troosten door herinneringen

Ga naar een mooie herinnering. Je intuïtie zal een passende herinnering uitzoeken. Kijk welke troostende elementen daaruit nu ook tot je beschikking staan. Komt er een geur, een lied, een plek of een persoon welke je troost kan bieden? Dan kun je die nu ook opzoeken.

Voorkom erger

Het is belangrijk op je hoede te zijn voor nieuwe negatieve invloeden. Je hebt je handen al vol aan de crisis waarin je zit.
Probeer te voorkomen dat je in situaties belandt, waardoor je je nog slechter gaat voelen. Vermijd plaatsen of mensen welke niet goed voor je zijn. Je hebt geen verplichtingen naar die mensen toe. Je bent aan het zorgen voor jezelf.

Herschrijf je zelf

Wie wil je zijn? Elke moment kun je beslissen wie je wilt zijn. Misschien is het eng om je eigen lot te bepalen. Toch is het aan jou om de situatie te veranderen. Je zit niet vast aan wie je tot nu toe bent geweest. Je kunt de keuze maken om patronen te doorbreken.
Het verleden wordt verwerkt door te weigeren je toekomst erdoor te laten bepalen. Beschrijf jezelf eens zoals je was voordat al deze tegenslag plaatsvond. Die eigenschappen zitten nog steeds in jou. En nog veel meer. Je vermogen om echt uit het leven te halen wat je ervan verlangt, wordt aangesproken tijdens een crisis. Ook je vermogen tot liefhebben, koesteren, vergeven en creatief zijn kunnen niet verloren gaan. Je zult het overbodige wegdoen en alleen behouden wat je waardevol vindt. Dat is je geschenk.

Vraag

Een leuke oefening om wat feedback te krijgen is vragen aan je naaste omgeving hoe zij jouw 'nieuwe zijn' ervaren. Vraag per email met een vleugje humor aan je vrienden om je een email terug te sturen, waarin ze schrijven welke verandering ze het leukst aan je vinden. Leg uit dat het voelt alsof je 'alles opnieuw moet uitvinden'. Als ze vinden dat je positief bent veranderd, hoor je dat graag!
© 2015 - 2024 Wereldburger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met tegenslag is te lerenOmgaan met tegenslag is te lerenTegenwoordig zijn we niet zo goed meer in omgaan met tegenslag. Tijdens de crisis heeft iedereen te maken (gehad) met te…
Relatie: Wat als je partner twijfelt?Relatie: Wat als je partner twijfelt?Een crisis binnen de relatie of huwelijk is zwaar, maar hoe zwaar is het als je geliefde in een relatiecrisis verkeert e…
Midlifecrisis vrouw: zoektocht inspiratie en vreugdeMidlifecrisis vrouw: zoektocht inspiratie en vreugdeEen groot deel van de mannen gaat door een persoonlijke crisis, waarbij men vaak in een depressiviteit belandt. De midli…

Brandgevaar in de woningBrandgevaar in de woningElk jaar moet de brandweer talloze keren uitrukken voor een woningbrand. Doorgaans betreft het ongelukken en omstandighe…
Lichttherapie bij blinden door te weinig melatonineLichttherapie bij blinden door te weinig melatonineAls het ’s avonds gauw donker is, de klok op winteruur staat en het zonnetje slechts af en toe schijnt, krijgen sommigen…
Bronnen en referenties
  • Day, Laura (2006) De crisis voorbij. Vianen: The house of Books, ISBN 978 90 443 1689 6 (december 2015)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Crisis_(situatie) (december 2015)
  • Afbeelding bron 1: Alexas Fotos, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: McLac2000, Pixabay
Wereldburger (12 artikelen)
Laatste update: 08-01-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.