Midlifecrisis vrouw: zoektocht inspiratie en vreugde

Midlifecrisis vrouw: zoektocht inspiratie en vreugde Een groot deel van de mannen gaat door een persoonlijke crisis, waarbij men vaak in een depressiviteit belandt. De midlifecrisis komt ook veelvuldig bij het naderen van de overgang bij de vrouw voor. Er wordt meer nagedacht over het leven en of de juiste beslissingen in het verleden wel zijn genomen. De vrouw zal ad-hoc beslissingen en onverwachte besluiten nemen. Wat houdt de midlifecrisis voor de vrouw in en hoe kan de ernst ervan worden beperkt?

Midlifecrisis vrouw


Kenmerken van de mannelijke variant

Meest bekend is dat mannen tijdens deze fase van hun leven het tekort aan libido en/ of aandacht willen compenseren. Het uit zich in excessief gedrag, waarbij de man veel aandacht heeft voor het andere geslacht behoudens de eigen partner. Er wordt in toenemende mate geflirt, vreemdgegaan of er wordt een nieuwe relatie met een jongere partner aangegaan. Daarnaast geeft de man veel geld uit aan kleding, uiterlijk, status en dure spullen. Omdat de man zich daarbij steeds verder afzondert van de directe omgeving, komt men snel in een negatieve spiraal terecht en een depressiviteit tot ontwikkeling komt. Hoe anders is dit voor de vrouwelijke variant?

Aanleiding voor midlifecrisis vrouw

Veel mensen zijn op zoek naar een antwoord op de vraag: “is dit nu alles wat het leven inhoudt”? Door bepaalde omstandigheden zoals de sleur van een relatie, de werkdruk, problemen thuis, de inhoud van het eigen leven, gaat men nadenken. Oftewel vaak staat de persoon op een kruispunt, echter weet men nog niet hoe men zelf verder tot ontwikkeling gaat komen. Zeker bij vrouwen leidt het tot vaker en langer nadenken over hoe men in het leven staat en of de juiste beslissingen zijn gemaakt. Daarnaast heeft het ouder worden grote invloed op hoe de persoon in het leven staat. Het vooruitzicht dat men door de overgang geen kinderen meer kan krijgen en kinderen reeds het ouderlijk nest hebben verlaten, kan grote invloed hebben.

Symptomen crisis en inspiratie

Veel nadenken over het eigen leven kan leiden tot vele “verbeteringen”, maar kan soms bij de vrouw ook tot excessief gedrag leiden. Hoe de vrouw het ervaart hangt mede af van de eigen geestelijke gesteldheid en of men vatbaar is voor positieve of negatieve gedachten. Positiviteit uit zich in vragen omtrent het leven en wat eraan kan worden verbeterd. Negativiteit zal zich in een spiraal naar beneden doorzetten, waarbij men mogelijk eerder naar de fles grijpt. Het gaat daarbij om symptomen zoals:
  • veel denken over vergane tijden, het leven en over het moederschap;
  • continu vragen stellen over wat men eerder heeft gedaan en of bepaalde stappen in het leven wel de juiste zijn geweest (partnerkeus, methode opvoeding kinderen, carrièrekansen);
  • veel aandacht geven aan het uiterlijk. Geregeld nieuwe sieraden of jurken aanschaffen;
  • nieuwe activiteiten ontwikkelen en het hebben van inspiratie. Denk aan horizonverbredende hobby’s, waarbij de creativiteit veel wordt gebruikt (schrijven, schilderen, beeldhouwwerken, kleien, tuinieren);
  • ad-hoc beslissingen nemen. Door bepaalde ondoordachte dingen of investeringen te doen, komt men vaak bedrogen uit;
  • een geloof spontaan gaan aanhangen of uit het niets een verre reis maken.

Een leven ontwricht

De heftigheid van een midlifecrisis hangt per persoon af. Meest belangrijke is hoe positief de vrouw in het leven staat. Een positieve gedachtestroom leidt namelijk tot creatieve uitwerking. Toch is de kans groot dat het veranderen van iemands gedrag, negatieve invloed heeft op de bestaande relatie. Er wordt namelijk meer aandacht gegeven aan de creatieve uiting, waardoor de partner zich alleen gelaten voelt. Dit zorgt voor meer spanningen in de relatie, met een verhoogde kans dat men uit elkaar gaat. Ook de ad-hoc beslissingen om bepaalde dromen NU te verwezenlijken, zorgen ervoor dat de gemoederen oplopen.

Depressiviteit

Een risico van de persoonlijke crisis is dat men het goede contact met de directe omgeving verliest. De vrouw zal zich afzonderen en mogelijk alleen maar concentreren op wat voor haar nu belangrijk is. Dit zorgt er eveneens voor dat de stemming verandert. Negativiteit levert een neerwaartse spiraal op, waardoor spanningen in het lichaam toenemen. Stoffen zoals serotonine worden te snel verbruikt, waardoor de lichaamstevredenheid daalt. De aandacht voor de omgeving neemt verder af, waardoor de vrouw in een depressieve omstandigheid kan terechtkomen. Ook dit kan vergaande gevolgen hebben voor de relatie als ook financieel.

Zelf midlifecrisis herkennen

Een midlifecrisis voorkomen dat gaat praktisch niet. Het is een fase waar de vrouw doorheen moet. Het is een persoonlijke ontwikkeling, waarvan de vrouw veel hoopt te leren. Bij een identiteitscrisis is het van belang om het tijdig te herkennen, zodat het niet volgroeit in een depressiviteit. Bewustzijn omtrent deze fase is belangrijk, zodat er een positieve draai aan kan worden gegeven. Ook blijven praten met vrienden en naasten is belangrijk. Het zorgt ervoor dat er sociale controle blijft en dat het niet eindigt in excessen. Daarnaast kan het nuttig zijn om andere vrouwen te vinden die ook een persoonlijke crisis doorgaan, zodat er houvast is en een handige manier om erover te praten. Het is belangrijk om altijd positief te zijn, zodat u optimistisch deze fase doorloopt.

Wat te doen als partner?

Indien uw vrouw een fase doorgaat, laat het dan gebeuren. Ga er niet tegenin echter steun haar tijdens de verandering. Steun haar zeker als zij bepaalde hobby's gaat opnemen of zekere interesses toont. Praat eveneens met haar en geef uw mening. Zorg er echter voor dat het positieve opmerkingen zijn, zodat zij zich gesterkt voelt in haar mening. Door steun te geven en interesse te tonen, voorkomt u dat de relatie in problemen komt. Het is een fase die de vrouw simpelweg doorgaat om er beter uit te komen.

Hulp bieden!

Komt u er zelf niet door of lijkt het alsof uw partner niet door de fase kan komen, dan is het verstandig om aanvullende hulp in te schakelen. De druk op de omgeving maar ook de relatie kan te groot zijn. Praat erover, bied voldoende steun en schakel hulp in. Het zorgt ervoor dat de druk vanuit de verandering minder intensief is, zodat de vrouw meer geleidelijk de persoonlijke crisis kan doorlopen. Let wel vaak duurt de midlifecrisis bij de vrouw minder lang dan bij de man en kan de schade met tijdig ingrijpen ook worden beperkt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Midlifecrisis: Wat houdt het precies in?Midlifecrisis: Wat houdt het precies in?Een midlifecrisis begint meestal als je veertiger bent en kan behoorlijke problemen in je relatie en op het werk beteken…
De midlifecrisisDe midlifecrisisHet wordt zo gemakkelijk in de mond genomen als iemand even niet goed in het vel zit en de vraag is of het de midlifecri…
Midlifecrisis bij de vrouw: confrontatie met indentiteitMidlifecrisis bij de vrouw: confrontatie met indentiteitVeel mensen denken dat een midlifecrisis alleen voorkomt bij mannen. Dat zij midden in de veertig zijn en ineens beseffe…
De Penopauze, wat beweegt mannen?De Penopauze, wat beweegt mannen?Iedereen kent ze wel, de stereotype vijftiger met een jonge vrouw aan zijn arm die wegrijdt in zijn nieuwe sportwagen. W…

Pantoprazol: een medicijn bij maagklachtenPantoprazol: een medicijn bij maagklachtenDoor brandend maagzuur, eten dat terug de slokdarm in komt, een opgeblazen of vol gevoel, misselijkheid of door een maag…
Zware benen, duizelig, vermoeid, hoofdpijn: ijzertekortZware benen, duizelig, vermoeid, hoofdpijn: ijzertekortLast van zware benen, duizeligheid, vermoeidheid en hoofdpijn? Mogelijk is er sprake van ijzertekort. Andere klachten di…
Bronnen en referenties
  • http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/psyche/32509/de-midlife-crisis-bij-mannen-en-vrouwen
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.