Vitaal oud worden! Wat zijn de tips en adviezen?

Vitaal oud worden! Wat zijn de tips en adviezen? Zodra we ouder worden nemen vele lichaamsprocessen af, waardoor we klachten, aandoeningen en soms ziekten ontwikkelen. Vele problemen kunnen met een wijziging van de levensstijl op een preventieve manier worden aangepakt, zodat we gemakkelijker gezond oud worden. Gezond eten en ontzuren zijn van groot belang om op een prettige manier oud te worden. Wat zijn de tips om als oudere toch vitaal door het leven te gaan?

Vitaal oud worden!


Gezonde voeding

Weten wat u eet is belangrijk om gezond oud te worden. Veel mensen hebben op oudere leeftijd problemen met de stofwisseling en dus dient daaraan te worden gewerkt. Traditioneel eten we maximaal drie maal per dag. U krijgt dan echter in één keer veel voeding binnen, waarbuiten de maag minder efficiënt werkt. Door vaker te eten kunt u ervoor zorgen dat de maag wel aan de gang blijft. Het aandeel aminozuren neemt daarbij toe, waardoor de balans om af te vallen toeneemt. Daarbij moet u zo veel als mogelijk letten op gezonde hapjes, waarnaast u zware maaltijden vermijdt. U zult zien dat u door vaker te eten met minder voedsel voldoende energie heeft. Daarnaast is beweging essentieel en krijgt u eveneens meer energie als u langer het eten kauwt.

Energie door afvallen

Het hebben van een klein buikje is vrij normaal als u oud wordt, maar het moet niet teveel zijn. Al het gewicht dat u meedraagt vormt een extra belasting op uw lichaam. Inspanningen kunnen moeizaam gaan, waarnaast lui-vet ook geen toegevoegde waarde heeft op hoe goed u zich voelt. Het hebben van veel vet stimuleert de aanmaak van aromatase, waardoor extra oestrogeen in het lichaam komt. Dit heeft tot gevolg dat de persoon extra snel vetten gaat opslaan. Oftewel een negatieve spiraal! Afvallen om zo tot een lichter stabiel lichaamsgewicht te komen, geeft u meer energie. U voelt zich daarbij veel beter. Afslanken kunt u doen door op gezonde voeding te letten en suikers, snelverbrandende koolhydraten met verzadigde vetten te vermijden.

Beweeg en sport, maar gepast

Een aanvullende manier om het metabolisme te stimuleren is door meer te bewegen of te trainen. Door beweging worden stoffen zoals adrenaline en aminozuren aangemaakt, welke een gunstig effect hebben op de stofwisseling van suikers, glucose, vetten en cholesterol. Het biedt u de gelegenheid een gunstige balans te verkrijgen, zodat u kunt afvallen en fysiek op orde bent. Beweging stimuleert daarbij spiervorming, botaanmaak maar ook hoe effectief organen werken. Sport zodat u via training in relatief goede conditie bent. Het zorgt ervoor dat u tegen een stootje kunt. Heeft u nooit gesport, dan moet u niet op uw oude dag hard gaan trainen. Dit zou juist aandoeningen in de kaart spelen. Bouw het dan geleidelijk aan op door vaker te lopen of te gaan snelwandelen. Heeft u last van botontkalking dan is beweging noodzakelijk, echter pas daarbij ook op. Vallen kan ernstige gevolgen hebben en dat moet worden voorkomen. Sporten is gezond, maar wel op een gepaste manier.

Hersenoefeningen

De scherpte van ons brein wordt bepaald door hoe vaak we het gebruiken. Dagelijks in de fauteuil zitten en niets doen dan televisie kijken, heeft natuurlijk een negatief effect. Door erop uit te gaan wordt de geest getriggerd. Wandelen zorgt ervoor dat u de spanningen van iedere dag kunt laten wegebben, waarbij u de gedachten helemaal op een rijtje kunt krijgen. Ook oefeningen om de hersenen te trainen kunnen van belang zijn. Denk aan woordspellen, puzzelen, sudoku, scrabble of andere vaardigheden, waarbij u snel moet nadenken. Gezonde hersenactiviteit zorgt ervoor dat u langdurig helder kunt blijven.

Let op uw huid

Hoe goed uw lichaam functioneert hangt deels samen met de conditie van uw huid. De huid is een relatief groot oppervlak, waarbij stoffen ook via de poriën worden ingenomen. Door toedoen van zonnestraling en vrije radicalen uit de lucht kan de huid worden aangetast, waardoor het bijvoorbeeld uitdroogt, dun wordt, rimpels laat zien of gaat kloven. Om die invloed te verminderen is het verstandig om de huid in goede conditie te houden. Het is daarbij van belang (voor vrouwen en mannen) om een huidverstevigende lotion te gebruiken gecombineerd met een sunblock (voor als u in de zon gaat wandelen).

Invloed van zuren verminderen

Zodra u de veertig jaar of ouder bent, neemt het aandeel natriumbicarbonaat jaarlijks af. Daardoor kunnen de nieren minder effectief zuren uit het lichaam filteren. Die zuren vormen een kwalijke bron van een toenemende hoeveelheid ellende. Denk aan urinezuur waardoor gewrichtsontsteking ontstaan, maar ook zuren welke osteoporose veroorzaken (zuur wordt uitgeschakeld door calcium uit bijvoorbeeld zuivel en botten te gebruiken). Daarnaast geven zuren veel kramp, pijn en kan het ten grondslag liggen aan vele ziekten en aandoeningen. Oftewel het is vanaf veertig en zeker vanaf vijftig jaar noodzakelijk om te gaan ontzuren.

Vitaminen en mineralen

Ons lichaam heeft van nature vele vitaminen en mineralen nodig. Bij het ouder worden kan het zijn dat we minder op de voeding gaan letten, waardoor we mogelijk minder noodzakelijke stoffen binnenkrijgen. Een methode om toch de dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen is door gebruik te maken van “multi”-vitaminepillen. Deze bevatten alle stoffen welke voor de oudere persoon tot op 100% zijn opgenomen. Daarnaast kunt u ook denken aan de inname van afzonderlijke pillen zoals magnesium, zink of juist Omega-3 pillen.

Bepaalde theeën drinken

Thee kan goed worden ingezet om bepaalde klachten of aandoeningen aan te pakken. Meerdere thee-soorten zijn daarvoor geschikt juist omdat deze gifstoffen afvoeren of om juist het lichaam te laten ontspannen:
  • brandnetelthee of berkenbladthee: dit werkt vochtafdrijvend waarbij gifstoffen uit het lichaam worden afgevoerd. Het kan dus worden toegepast bij uiteenlopende klachten. Het kan zoal worden gebruikt bij een dik trombosebeen, veel vocht vasthouden, overgewicht en om gifstoffen of metalen af te voeren;
  • paardenbloemthee: heeft gunstige effecten bij reumatische klachten. Combineer het met brandnetelthee;
  • rooibosthee: de thee bevat geen theïne waardoor het niet extra bloeddruk verhogend is. Het werkt goed bij osteoporose (hoog calciumgehalte), goede bloedvorming (ijzerelementen), waarnaast het rustgevend werkt. Ook zink zorgt voor extra spieraanwas, omdat osteoporose-aanmaak wordt onderdrukt. Dit laatste kan ook een basis zijn om sneller af te vallen;
  • gemberthee of duizendbladthee: dit is uitermate geschikt om te gebruiken bij menstruatiepijn, maar ook om pijnlijke klachten in zijn algemeenheid te verminderen.

Laat u bij het reformhuis informeren welke thee het meest geschikt is om uw specifieke klachten te verhelpen.

Alcohol en roken

Veel drinken en roken is uiteraard niet gezond. Het ligt ten grondslag aan vele klachten, aandoeningen en levensbedreigende ziekten zoals kanker. Om een goede levensverwachting te hebben moet u daarmee stoppen. Het kan u namelijk veel ellende besparen. Dat wil niet betekenen dat u alcohol geheel moet onthouden. Er wordt verondersteld dat een borreltje of een glaasje wijn per dag gezonde invloed heeft op de werking van het lichaam. De lever wordt gestimuleerd, waarnaast het ook gunstig voor het bloed is. Een borreltje is gezond, maar laat het bij één glaasje per dag.

Optimisme stimuleren

Hoe goed we in ons vel zitten hangt voor een groot deel af van de lichaamstevredenheid. Bent u met pensioen dan heeft u vanzelfsprekend geen last meer van werkdruk en stress. Maar andere spanningen kunnen die plek innemen. Spanningen en angsten verbruiken veel serotonine, waardoor de tevredenheid daalt. Het kan leiden tot neerslachtigheid of een depressiviteit. Dit kan soms gepaard gaan met een midlifecrisis. Een positieve instelling kan zeker helpen, waarbij u optimistisch op iedere situatie reageert. Daarnaast kan ook de inname van tryptofaan supplementen gunstig zijn, omdat de aanmaak van serotonine wordt bevorderd.

Ontspannen en vitaal oud worden

Naast voorgaande elementen bij het ouder worden is ontspanning altijd van groot belang. Leuke dingen doen is belangrijk zodat uw lichaam compleet kan relaxen. Bent u net met pensioen gegaan dan kunt u uiteraard veel meer doen dan als u reeds tachtig bent. Maar ontspanning kan op verschillende manieren. Eropuit trekken, naar vrienden gaan, gezamenlijke activiteiten ontplooien en veel lachen zorgt ervoor dat u ontspannen door het leven gaat.

Sta bij het ouder worden dus stil bij uw gezondheid, omdat u sneller vatbaar bent voor aandoeningen en ziekten. Middels gezondheidseten weet u welk voedsel een gunstige invloed heeft op uw gezondheid en hoe u gezond vitaal oud kunt worden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Langer en gezond leven? Zes oorzaken van ziekte voorkomenLanger en gezond leven? Zes oorzaken van ziekte voorkomenDe grote oorzaken van ziekten zijn de aandoeningen Hyperaciditeit, Ontsteking, Oxidatie, Overbelasting van het stress-sy…
Tips voor gezond haarTips voor gezond haarUw haar gezond houden is niet altijd even makkelijk, vooral in een tijdperk waar haardrogers en stijltangen een dagelijk…
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Gezondheid is niet te koopGezondheid is niet te koopDit is grotendeels waar, is wat ik wil zeggen. Maar eigenlijk is gezondheid niet te koop. Maar je kunt met voldoende gel…
Ongezonde supplementenOngezonde supplementenVoedingssupplementen zijn vandaag de dag wereldwijd geaccepteerd in ons dieet. Toch zijn lang niet alle supplementen ong…
Bronnen en referenties
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.