Tips om depressieve gevoelens tegen te gaan

Tips om depressieve gevoelens tegen te gaan Een depressie is zeer nadelig voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Het is een stemmingsstoornis waarbij men onder andere met neerslachtigheid te maken kan krijgen. Men spreekt echter pas van een zogenaamde klinische depressie wanneer er aan bepaalde criteria voldaan wordt, zodat iemand als zodanig geclassificeerd wordt. Deze vorm van depressie is meestal ernstiger waardoor er medisch hulp vereist is. De niet-klinische depressie is een begrip dat bekendstaat om de gemoedstoestanden. Tips die gericht zijn op de niet-klinische variant kunnen behulpzaam zijn voor personen met een klinische depressie (het is echter geen vervanging voor medisch advies).

Depressieve gevoelens


Wat is een depressie?

Men spreekt in het normale spraakgebruik van een depressie wanneer je slecht in je vel zit en last hebt van een negatieve stemming. In het ergste geval kan je in het dagelijkse leven niet meer functioneren en is er sprake van een klinische depressie wanneer een combinatie van een reeks van symptomen op te merken is. Dit kan in sommige gevallen ten koste gaan van je werk en sociaal leven. Wanneer er sprake is van een klinische depressie is er medisch hulp benodigd.

Soorten depressies

Er bestaan allerlei soorten depressies. De categorieën zijn voornamelijk opgedeeld in de periode wanneer de symptomen op te merken zijn:
 • 'Gewone' depressie (unipolaire depressie)
 • Chronische depressie
 • Manische depressie
 • Postnatale depressie (postpartumdepressie)
 • Winterdepressie

De bestaande praktische tips zijn slechts bedoeld voor het begrip 'depressie' dat in het dagelijks taalgebruik toegepast wordt.

Je focus verleggen

Bij sommige personen helpt het om de focus te verleggen. Dit betekent dat je meer de aandacht geeft aan de leuke dingen in het leven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hobby's en/of bepaalde activiteiten. Hiernaast is het mogelijk om je aandacht te geven aan kleine positieve dingen die om je heen gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld je aandacht richten op vogelzang die je om je heen hoort of de bomen in de omgeving die bij elk jaargetijde er anders uit zien.

Personen met depressieve gevoelens zijn echter vaak vermoeid. Het is in dit geval belangrijk om op een langzaam tempo alsnog actief bezig te zijn. Ondanks dat het moeizaam kan zijn om positief te denken, kan de juiste mindset ervoor zorgen dat je je weer beter voelt. Bij sommige personen helpt het om eerst zeer bewust te zijn van de negatieve gevoelens en deze te accepteren in plaats van (te vroeg) de focus te verleggen. Tevens zijn een hoop negatieve gedachten onnodig, echter realiseert men dit niet altijd. Het helpt om jezelf en anderen te accepteren zoals zij zijn, ook al vind je het niet altijd leuk hoe deze personen zich eventueel gedragen. Een andere methode is om behulpzaam te zijn voor de medemens. Je kunt bijvoorbeeld mensen groeten die je op straat tegenkomt of iemand de weg wijzen.

Positieve associaties

Personen die in een negatieve spiraal zitten hebben vaak de neiging om opnieuw te denken aan negatieve gebeurtenissen. Het is in zo'n situatie aangeraden om deze negatieve gedachten meteen om te zetten in iets positiefs. Dit zorgt ervoor dat je positieve associaties creëert. Dit kun je bewerkstelligen door je focus te verleggen naar een positieve gedachte terwijl je op een rustige manier ademhaalt. Hiernaast is het belangrijk om jezelf te blijven herinneren dat wanneer deze negatieve gedachten de overhand krijgen, het geen goede reflectie is van de werkelijkheid.

Zonlicht en nachtrust

Het is belangrijk om gedurende de dag voldoende zonlicht te krijgen. De huid kan met behulp van het zonlicht namelijk voor de natuurlijke productie van vitamine D zorgen. Deze vitaminesoort heeft het vermogen om calcium en fosfor uit het voedsel te halen. Een tekort aan vitamine D kan onder andere een moedeloos gevoel teweegbrengen. Het is tevens aangeraden om in de avonduren en nacht minstens 8 uur achter elkaar te slapen. Een tekort aan nachtrust heeft namelijk een negatieve effect op je gemoedstoestand.

Sociale contacten en gelegenheden

Zorg voor voldoende sociaal contact. Dit zorgt ervoor dat je actief bezig bent en positieve energie kunt ontvangen. Wanneer je hoofdzakelijk thuis bent kan het een negatieve invloed hebben. Sommige personen komen hierdoor in een negatieve spiraal terecht. Het is hierbij belangrijk om jezelf een zetje in de rug te geven om contact met mensen op te nemen.

Gezond voedsel

Wanneer je voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, is de kans op depressieve gevoelens een stuk kleiner. Bepaalde stoffen zorgen er namelijk onder andere voor dat er genoeg serotonine aangemaakt wordt. Hiervoor is de stof vitamine B6 verantwoordelijk. Hiernaast heeft deze stof de mogelijkheid om dopamine aan te maken. Dopamine heeft het vermogen om een persoon een goed gevoel te geven. Het lichaam maakt tevens dopamine aan wanneer je eiwitten binnenkrijgt. De stof is een zogenaamde neurotransmitter die een rol speelt bij de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor plezier en het beloningssysteem. Omega-3 is een goede vetsoort die eveneens zeer belangrijk is voor de gezondheid van het menselijk lichaam. Het is een stof die van belang is voor het goed functioneren van het brein.

Het eten van suiker

Het is aanbevolen om suikers zoveel mogelijk te vermijden. Deze stoffen zorgen namelijk slechts tijdelijk voor een opgewekt gevoel. Dit komt vanwege de stijging van de bloedsuikerspiegel. Deze fluctuaties in de bloedsuikerspiegel zorgen voor stemmingswisselingen. Vervolgens daalt het bloedsuiker weer waardoor het juist een negatief gevoel teweegbrengt. Hiernaast zorgt het suiker ervoor dat je lichaam serotonine vrijlaat. Na verloop van tijd kan je natuurlijk aangemaakte serotoninevoorraad echter tijdelijk opraken waardoor er een dip wordt veroorzaakt.

Alcohol en cafeïne

Suikerhoudende drankjes dienen vanwege het effect op de bloedsuikerspiegel vermeden worden. Alcoholhoudende drankjes zoals bier, wijn en wodka hebben óók het vermogen om tijdelijk een opgewekt gevoel mee te geven. De daaropvolgende stemmingswisselingen hebben echter een slechte invloed om de gemoedstoestand.

Drugs

Net als alcohol heeft drugs een sterke invloed op de gemoedstoestand. Dit heeft vaak zware negatieve gevolgen wanneer de drug is uitgewerkt; over de langere termijn kan men hierdoor juist instabiel worden en kan men zelfs verslaafd raken. Drugs zoals cocaïne en XTC staan er bekend om dat ze na afloop een ernstige dip veroorzaken. De drugs zorgen ervoor dat er meer serotonine in de hersenen ontstaat waardoor je tijdelijk positieve gevoelens krijgt. De depressieve gevoelens ontstaan na het gebruik omdat er na de piek tijdelijk een tekort aan serotonine ontstaat.

Sporten

Sporten heeft een zeer positieve invloed op je gemoedstoestand. Tijdens het sporten worden er namelijk stoffen door het lichaam aangemaakt die een goed gevoel teweegbrengen. Het is als een natuurlijke drug die een gevoel van geluk opwekt. Deze stoffen worden in de hersenen aangemaakt. De stoffen die hierbij betrokken zijn heten serotonine, endorfine en dopamine. Sport kan afgewisseld worden met ontspanningsoefeningen.
© 2017 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te veel drank, wat doet dat met je lichaam?Te veel drank, wat doet dat met je lichaam?Wat gebeurd er met de hersenen en het lichaam bij overmatig alcoholgebruik? En wat is verantwoordelijk alcoholgebruik?
De invloed van schadelijke stoffen op je hersenenDe invloed van schadelijke stoffen op je hersenenDoor een gezonde leefstijl houd je de conditie van je hersenen optimaal. Factoren zoals lichaamsbeweging, voeding en alc…
Vermoeidheid tegengaan met gezonde eet- en leefgewoontesVermoeidheid tegengaan met gezonde eet- en leefgewoontesTalloze factoren kunnen vermoeidheid en/of een tekort aan energie veroorzaken. Een aantal oorzaken kun je voor een deel…
Zonlicht en vitamine D-tekortDe zon zorgt voor vitamine D-aanmaak, en speelt daarmee een belangrijke rol voor je gezondheid. Vitamine D is namelijk b…

Waarom snoozen en te lang slapen niet efficiënt isWaarom snoozen en te lang slapen niet efficiënt isHet snoozen is een bekende functie die op de meeste wekkers standaard zit. Het alarm herhaalt zich meestal na negen minu…
Water is essentieel voor stofwisselingsprocessenWater is essentieel voor stofwisselingsprocessenOns lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water, zo'n 60 procent. In alle cellen zit water waarin allerlei stofwiss…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Key Foster, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://femkedegrijs.com/vitamine-d-tekort-oorzaak-van-vermoeidheid/
 • http://www.optimalegezondheid.com/gezond-eten-om-depressies-te-voorkomen-of-te-behandelen/
 • http://www.vivonline.nl/o-ja-het-is-bewezen-sporten-maakt-blij/
 • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/630/Depressie/article/detail/909647/2009/06/29/Zo-voorkom-je-een-depressie.dhtml
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Depressie_(klinisch)
 • http://www.foodlog.nl/artikel/wat-suikers-allemaal-in-je-brein-uitvreten/
 • https://www.psychologytoday.com/basics/dopamine
 • http://www.gezondheidvanbinnenuit.nl/gezond-denken/omgaan-met-negatieve-gedachten
 • https://www.druglijn.be/drugs-abc/xtc/veelgestelde-vragen/waarom-voel-je-je-soms-depressief-na-xtc-gebruik
 • https://www.nlbewustgezond.nl/dopamine-geeft-meer-dan-een-goed-gevoel/
 • http://www.depressief.nl/content/depressiviteit/soorten.asp
 • http://dekrachtvanpositiefdenken.com/positieve-psychologie-oefeningen-voor-meer-geluk/
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.