Een goed geheugen: een kwestie van trainen!

Een goed geheugen: een kwestie van trainen! Iedereen heeft wel eens last van een gebrekkig geheugen. Het doet niet wat je wilt dat het doet. Je probeert een telefoonnummer te onthouden, het lukt niet. Je zoekt een adres, je vindt het niet. Je probeert de namen van je nieuwe leerlingen te onthouden: je vergeet ze steeds. In de winkel blijkt dat je jouw boodschappenlijstje vergeten bent of, net zo vervelend: je kijkt er duizend keer op en vergeet nog de helft. Wat te doen? Houd je gedachten erbij en oefen. Use it or loose it, oftewel: rust roest.

Verbeelding houdt jong

Nummers tot 7 cijfers kan de gemiddelde mens nog wel onthouden …, maar dan wordt het moeilijker. Neem een nummer van 9 cijfers, zeg: 615030016. Deel het op in partjes: 61 50 30 0 16. Dan blijken de eerste en laatste twee cijfers elkaars spiegelbeeld. Dan ga je verder. Met 50 jaar zag je vroeger Abraham en met 30 zit je op 1/3 van je leven. 16 is de leeftijd waarop je brommer mag rijden (zet de o van brommer ervoor) en je weet nu ook het eerste getal mocht je dat alweer vergeten zijn. Dit is één mogelijkheid. De associaties die je zelf verzint werken het beste. En: hoe zotter hoe vlotter. Echt waar, probeer het maar.

Spelletje

Verzin een aantal combinaties van woorden die niets met elkaar te maken hebben en onthoud die door middel van gekke associaties. Bijvoorbeeld: vis en paraplu, beer en koffer of pinguïn en bikini. Het zal je verbazen hoe lang je deze woordcombinaties onthoudt. Waarschijnlijk komt dat doordat je automatisch visualiseert wat je verzonnen hebt, dat is grappig en blijft je bij. Zo visualiseer je ook de weg naar iemand toe (bereid je voor met een kaart), de winkelindeling, etc.

Wachtwoorden becijferen

Veel mensen verzinnen wachtwoorden die veel te gemakkelijk te achterhalen zijn: de naam van hun hond bijvoorbeeld. Dat kan beter! Stel: je heet Maria. Als je jouw naam spelt kan dat de volgende wachtwoorden opleveren: emaria of emaarieaa. Het eerste wachtwoord lijkt nog erg op Maria, en mag je geen dubbele letters gebruiken, vervang deze dan door cijfers: ema1eri1. Ook andere letters kun je door cijfers vervangen; kies dan bijvoorbeeld voor: 13aer91 (M is de 13e letter van het alfabet, i is de 9e letter en de laatste 1 staat voor de laatste a van Maria). Of je voegt je geboortedatum of een andere belangrijke datum toe, etc. Zo kun je voor elk wachtwoord dat je nodig hebt een variant bedenken. Of, om terug te komen op hoe zotter hoe vlotter: je kunt ook heel gekke woorden verzinnen, die totaal betekenisloos zijn en daardoor makkelijk te onthouden. Hussel wat letters en cijfers door elkaar en voilá!

Bron: Eigen afbeelding (zelf getekend)Bron: Eigen afbeelding (zelf getekend)

Herkenningspunten

Zoek je een adres? Pak een plattegrond en markeer de straten er naar toe met herkenningspunten. Je gaat bijvoorbeeld eerst naar het stadhuis, van daar fietst je naar de oude brug, dan recht door naar het station, sla rechts af tot aan de spoorwegovergang. Volg de bocht bij de koepelkerk, steek de snelweg over, etc. Hetzelfde doe je om je auto terug te vinden die je in een vreemde stad of garage hebt geparkeerd. Veel mensen weten na het winkelen de ingang van de parkeergarage of hun auto niet meer te vinden. Daarom is het belangrijk vóórdat je jouw auto achterlaat een paar kenmerken in te prenten, zoals welke winkel of gebouw in de buurt ligt of je een markant kenmerk aantreft, hoe de straat heet, en ter hoogte van welk huisnummer je auto zich bevindt.

Associaties

Hoe goed ken je jouw eigen wijk? Heb je wel eens een plattegrond bestudeerd om te zien hoe je buurt in elkaar steekt? Het kan je helpen als je zelf de weg zoekt of als een vreemde de weg vraagt. Zeker als je ezelsbruggetjes bedenkt om de kaart in je geheugen te prenten. Zo kun je gemakkelijk de hiërarchische volgorde onthouden van de vier prominente Amsterdamse grachten (van buiten naar binnen): de Prinsen-, Keizers- en Herengracht met, het meest centraal gelegen, de Singel. Komt hiërarchie of alfabet niet van pas, dan kan kennis van de geschiedenis of een creatieve geest helpen. Bijvoorbeeld: de Spilstraat in Maastricht vormt de spil tussen de Grote Gracht en de Grote Staat, of ruimer gezien: tussen het Vrijthof en de Markt.

Boodschappenlijstje

Nu wordt het pas echt leuk. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller het gaat. Stel: je wilt spaghetti met tonijn en groenten klaarmaken. Op weg naar de winkel passeer je enkele kaarsrechte straten: de spaghetti. De gootjes langs de weg herinneren aan tonijn. De bomen die de markt opsieren doen denken aan broccoli. De dierenwinkel die je passeert verkoopt konijntjes en die lusten wortels. Het kind dat een huisdier wil maar niet krijgt moet huilen: de ui. En wat houdt mensen jong? Knoflook!
Een ander tip is om je lijstje samen te stellen met de winkelindeling al in je hoofd (visualiseer). Als de broodafdeling zich bij de ingang bevindt, schrijf je eerst op wat je daarvan nodig hebt, vervolgens loop je de paden in gedachten af en noteer je je boodschappen aldus. Bijkomend voordeel is dat je niet kriskras door de winkel loopt te zoeken en dingen vergeet.

Kenmerken

Nieuwe leerlingen onthoud je door je de gezichten, namen en opvallendste eigenschappen vanaf het begin goed in te prenten. Jan draagt altijd een rood petje, Piet heeft sproeten, Nelleke is rebels, Petra heeft een sterk accent, Erik zit te dromen. En als je op feestjes of recepties ineens veel nieuwe mensen leert kennen herhaal je de naam van diegene waaraan je wordt voorgesteld, en tijdens het gesprek nog een paar keer, en probeert er een associatie aan te verbinden. Wat ook helpt: associeer namen met mensen die je kent: Fred Flinstone, Wim de Bie, tante Riet, Mark Twain, Z.K.H. Gustaaf van Zweden.

En hoe onthoud je gemakkelijk moeilijke vreemde woorden of namen? Weer door middel van associatie. Waar doet het woord je aan denken, waar lijkt het op? Becerra kun je dan onthouden door aan Becel te denken.

Geheugensteuntjes

Dan zijn er nog de karweitjes: je moet iemand bellen, een schroef aandraaien, een nieuw peertje kopen, etc. Gebruik daarvoor briefjes die je op strategische plekken plakt: op de spiegel waar je je tanden poetst, op de wc, op de koffiemachine, op het dashboard. Dus op plekken waar je automatisch regelmatig kijkt. Vind je dat rommelig dan kun je ook een bureauagenda op een vaste plek leggen en daar alles in opschrijven en weer doorstrepen als het karweitje geklaard is. Of hang een prik-/white bord op een centrale plek in huis op.

Vaste plekken

Loop je steeds je sleutels te zoeken? De afstandbediening van de TV? Je beurs? Je mobieltje? Zorg dat die dingen op een voor de hand liggende vaste plek liggen. Leg ze niet even snel uit handen! De tijd die je daarmee wint ben je later dubbel en dwars kwijt aan het zoeken ernaar.

Een goed geheugen: een kwestie van trainen!
© 2008 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je geheugen verbeterenJe geheugen verbeterenWe kunnen er niet onderuit. Ons geheugen gaat met de jaren achteruit. Als we ouder worden zetten eiwitten zich vast aan…
Hoe werkt je geheugen?Hoe werkt je geheugen?Het geheugen van de mens zit ingewikkeld in elkaar. Herinneringen kun je kort bewaren, lang, of iets ertussenin. Ook sla…
Geheugen: Beter onthouden door associatie en visualisatieHet onthouden van een presentatie of toespraak wordt een stuk makkelijker wanneer je gebruik maakt van associatie en vis…
Boodschappen doen; zo snel, goedkoop en effectief mogelijkBoodschappen doen; zo snel, goedkoop en effectief mogelijkU staat weer eens in de winkel, het lijkt wel spitsuur. Lange rijen bij de kassa’s, overvolle gangpaden en lege schappen…

Gezond bewegen: mythen en misverstandenGezond bewegen: mythen en misverstandenDe industrie rondom onze gezondheid is groot en groeiende. We zijn allemaal zo bezorgd om gezond eten, gezond bewegen en…
Oorontsteking: ontstaan en behandelingEen oorontsteking is een erg vervelende aandoening die veel voorkomt bij jonge kinderen. Hevige pijn bij het oor is de n…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen afbeelding (zelf getekend)
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 19-04-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.