Oorontsteking: ontstaan en behandeling
Een oorontsteking is een erg vervelende aandoening die veel voorkomt bij jonge kinderen. Hevige pijn bij het oor is de normale indicatie. Genezing is meestal spontaan na ongeveer 3 dagen, mocht het langer duren dan zijn er verschillende therapieën mogelijk. Een aantal daarvan staan in dit artikel vermeld. Verder is er ook nog wat informatie over de anatomie van het oor en de neus.
Het oor
Het oor bestaat uit een uitwendige gehoorgang, een middenoor en een binnenoor. Het middenoor staat d.m.v. de buis van Eustachius in contact met de neusholte. In het binnenoor zit vloeistof. Het trommelvlies bevindt zich tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Met behulp van dit trommelvlies worden luchtrillingen opgevangen en omgezet naar vloeistoftrillingen in het binnenoor.
De neus
De neus is een belangrijk orgaan, het is naast een reukorgaan ook een belangrijk orgaan bij de ademhaling. Het zorgt ervoor dat de longen niet worden beschadigd, dit doordat de lucht verwarmd en bevochtigd wordt voordat het in de longen komt. Ook worden stofdeeltjes en micro-organismen uit de lucht gefilterd. De ingang van de neus is belkeed met behaarde huid die ongeveer 1cm in de neus doorloopt. Gaan we verder in de neus, dan is de huid bedekt met trilharen en neusslijmvlies. Het neusslijmvlies bevat een vloeibare laag die mede zorgt voor de filterende werking. De trilharen bewegen bij inademen in een golfachtig patroon. Door deze beweging worden deeltjes opgevangen en afgevoerd in de richting van de keel.
Wat is een oorontsteking en hoe wordt deze veroorzaakt?
De ruimte direct achter het trommelvlies heet het middenoor. Zoals eerder genoemd staat deze in contact met de neusholte door de buis van Eustachius. Hierdoor kan vocht worden afgevoerd. De indirecte oorzaak van een oorontsteking is meestal een verkoudheid. De buis van eustachius raakt daardoor verstopt. Hierdoor kunnen schadelijke micro-organismen zich nestelen in het middenoor. Bacteriën die deze aandoening veroorzaken zijn voornamelijk streptokokken, stafylokokken en pneumokokken. Het gevolg van besmetting is dat de druk in het middenoor stijgt, waardoor het trommelvlies pijn gaat doen. Vaak geneest alles vanzelf, maar bij jonge kinderen kunnen de klachten een week aahouden.
Risicogroep en symptomen
Deze aandoening komt vaak voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Dit komt omdat de buis van eustachius kort en dun is in vergelijking tot volwassenen. Bij volwassenen komt oorontsteking bijna niet meer voor. De meest voorkomende klachten zijn pijn, koorts en ziek zijn. Andere klachten zijn diarree of braken. Baby’s drinken te weinig of zijn prikkelbaar. Daarnaast kunnen ze ’s nachts onrustig zijn en trekken ze vaak aan het pijnlijke oor. Door de verhoogde druk kan er een scheurtje in het trommelvlies ontstaan. Het gevolg is dat het vocht naar buiten loopt (loopoor). Vaak is dit binnen een paar dagen genezen en herstelt het trommelvlies zich weer.
Wat is het medicatiebeleid van antibiotica bij OMA?
Bij de behandeling van OMA is er een aantal mogelijkheden. Bij de meeste patiëntjes volstaat een eenvoudig analgeticum zoals paracetamol, en decongestieve neusdruppels (middel dat zwelling doet verminderen), maar bij kinderen ouder dan 6 maanden die (ondanks de eerder genoemde symptomatische therapie met paracetamol) na 3 dagen nog ziek zijn, koorts en/of pijn hebben en een afwijkend trommelvlies vertonen, komt antimicrobiële therapie, omdat bij hen een grotere kans op recidieven en op een irregulier (onregelmatig) beloop bestaat. Amoxicilline is het middel van 1e keus. Bij overgevoeligheid voor penicillinen komen macroliden (zoals erythromycine, azitromycine, roxitromycine, claritromycine) of co-trimoxazol in aanmerking. Men dient in het algemeen 1 week te behandelen. Bij jonge zuigelingen is punctie van het middenoor in veel gevallen geïndiceerd, omdat bij kinderen in deze leeftijdsgroep de verwekkers kunnen verschillen van de klassieke verwekkers die bij kinderen meestal frequent voorkomen.
90% gaat vanzelf over, oor kijken, als het knalrood is dan is het OMA, of nog een onderzoekje doen.
© 2008 - 2024 Baasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorontsteking: middenoorDe meest voorkomende vorm van oorontsteking is een oorontsteking van het middenoor. Bij kinderen komt een oorontsteking…
Oorontsteking bij volwassenenEen oorontsteking bij volwassenen komt minder vaak voor dan bij kinderen. De duur van een oorontsteking is even lang als…