Verzuurt Nederland?

Verzuurt Nederland? Verzuren wil letterlijk “het zuurder worden van iets” zeggen en kan op allerlei zaken betrekking hebben. Feit is dat het altijd een negatieve lading heeft en terecht. Maar hoe kunnen we verzuring bij de mens tegengaan?

Verzuren

Denk aan de sporter die vlak voor de finish verzuurde benen heeft en enorme pijn moet doorstaan om de eindstreep te halen, maar denk ook aan de milieuvervuiling en zure regen. In dit artikel gaat het om de mens in totaliteit, die lang lijkt te verzuren. Kijk in je omgeving er zijn (helaas) talloze voorbeelden.

De mens

Als we het over de mens in totaliteit hebben, moet je denken aan wat er tussen te oren gebeurt. Enkele voorbeelden.
  • Het structureel niet uitspreken van de grenzen van jou als persoon. Je raakt gefrustreerd als er niet of onvoldoende aan je verwachtingen voldaan wordt, maar waarbij de oorzaak bij jezelf ligt. Begin met het uit te spreken, het lucht op, verduidelijkt en je verlegt daarmee je frustratiegraad in positieve zin.
  • Zie je het glas half vol of half leeg? Als dat laatste het geval is, zul je eerder voor de veilige modus kiezen, zie je de negatieve kanten van iets eerder of bevalt je iets niet en ga je zitten mokken. Dwing jezelf om naar de positieve kanten van een situatie te kijken en handel er naar. Bijvoorbeeld een collega die in je team werken niet ziet zitten. Laat jezelf dan van de positieve kant zien en spreek uit dat je hem/haar graag in je team hebt, je met hem/haar niet zonder kan of complimenteer de persoon ergens over.
  • Kijk goed naar de vrienden om je heem. Vrienden geven energie en daar krijg jij als individu energie van. Maar als er geen energie gegeven worden, kost het jou zeer waarschijnlijk energie. De wisselwerking moet er zijn, de ene keer krijg je en de andere keer geef je. Als de balans weg is kan het je in een negatieve spiraal trekken. Wellicht is die vriend in een bepaalde fase wel de juiste persoon in je leven geweest, maar je kunt je afvragen of dat nu nog zo is. Maak keuzes.
  • Veel lachen, het lijkt een dooddoener, maar zorg dat je iedere dag minimaal 1 uitbundig lachmoment hebt. Komt het niet vanzelf op je pad, bedenk dan eens een absurd moment. Je kijkt bijvoorbeeld naar de tv en ziet een nieuwslezer strak in het gelid zijn/haar werk doen en je visualiseert hoe het er uit zal zien als deze plots van zijn stoel valt of een enorme oprisping heeft. Lachen is goed voor je geest en je lichaam, want je hersenen maken endorfine en dopamine aan tijdens het lachen. Het is een pijnstillende stof dus je voelt je prettiger, werkt stressverlagend en stimuleert je immuunsysteem. Genoeg redenen om te bedenken dat je iedere dag gelachen moet hebben.

Doen

Zo zijn er genoeg momenten te bedenken waar je zuur op kunt reageren, gaat mokken omdat het even niet gaat zoals jij wil of je chagrijnig bent over iets of iemand. Dat gaat veel mensen gemakkelijk af en als je naar de televisie kijkt dan lijkt Nederland onder de kredietcrisis weer aan het “verzuringsinfuus” te liggen. Moeilijker is, maar dat maakt de uitdaging ook, om juist de positieve kanten te belichten.
  • Even geen werk, ga niet paniekerig solliciteren (dat werkt toch niet) maar zoek naar de functies die je echt leuk lijken en ga daarnaast dingen doen waar je geen tijd voor had met die drukke baan.
  • Niet meer in loondienst? Denk dan aan wat je zelf zou willen en kunnen gaan doen. Laat je adviseren en bouw voor jezelf iets op. Niet de gemakkelijkste weg, maar als je het echt wilt...
  • In scheiding? Het is altijd een vervelende situatie, maar richt je op de toekomst. Waar wil je over enkele maanden staan? Wat moet je daarvoor doen en zet het in gang.
  • Ernstige ziekte? Neem de dagen, weken, maanden zoals ze komen. Je haalt mogelijk niet dat wat je ooit voor ogen had met je leven, maar de situatie is niet anders en probeer er uit te halen wat er in zit.

Natuurlijk klinkt het gemakkelijker dan dat het is en wellicht heb je hulp van familie of vrienden nodig om het verzuren tegen te gaan, maar het loont de moeite en geeft je leven, kort of lang, absoluut meer invulling. Gebruik je zintuigen en zie, voer, hoor, ruik ... leef in het NU.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lachen is gezondLachen geeft je een goed gevoel, breekt het ijs, versterkt het immuunsysteem. Er bestaan verschillende soorten lachen, v…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Vrolijk doen, vrolijk zijnVrolijk doen, vrolijk zijnIs vrolijk doen ook vrolijk zijn? De meningen zijn hierover verdeeld, maar feit is wel dat je meer bereikt met een vroli…
Is lachen gezond?Is lachen gezond?Lachen is gezond. Daar zijn we het al een tijd over eens. Het ontspant de geest en zorgt voor een betere bloedcirculatie…

Rozenwortel, de Europese ginsengWereldwijd, in alle culturen en door de eeuwen heen, is de mens steeds weer op zoek geweest naar het ultieme gezondheids…
Ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken en meditatieAdemhalingstechnieken, ontspanningstechnieken en meditatieOp sommige moment ziet je lichaam of geest (of beiden) het tijdelijk even niet meer zitten. Ademhalingstechnieken, ontsp…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 07-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.