Beter omgaan met hoogsensitiviteit

HSP´s (hoogsensitieve personen) hebben een zeer fijngevoelig zenuwstelsel en zijn daardoor vaak overweldigd door geluid, tijdsdruk en mensenmassa´s. Toch zijn er verschillende manieren om te leren rustig en kalm te blijven, zodat je innerlijke rust en vreugde zult ervaren.
Bron: Joiseyshowaa, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Joiseyshowaa, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Kenmerken van HSP

Onder andere:
  • Je bent je enorm bewust van subtiliteiten in de omgeving
  • Stemmingen van andere mensen hebben veel invloed op je
  • HSP´s hebben veel behoefte aan privacy
  • Cafeïne zorgt voor meer innerlijke onrust en een opgejaagd gevoel
  • Je bent je meer bewust of hebt meer last van pijnen en kwaaltjes
  • In korte tijd veel moeten doen zorgt voor een opgejaagd en onrustig gevoel
  • In je jeugd was je al gevoelig en/of verlegen

Loslaten door middel van oefeningen

Ademhalingsoefeningen en meditatie zijn belangrijke technieken om te zorgen voor meer rust in je leven. Wat er in je leven gebeurt, daar heb je niet altijd controle over, maar je kunt wel besluiten hoe je op situaties reageert. De houding die we aannemen in situaties die veel spanning veroorzaken, is een belangrijke factor die ons stressniveau bepaalt. Besef dat je alleen je best kunt doen; het is onnodig om alles perfect te moeten doen. Structuur in je (werk)schema kan je veel rust geven. Ga ´s morgens op tijd je bed uit, zodat je de dag rustig kunt beginnen. Zachte strekoefeningen, yogaoefeningen of een andere lichte vorm van een fysieke activiteit hebben een positief activerend effect op je lichaam.

Het voordeel van HSP

Als hooggevoelig mens kun je een voorbeeldrol vervullen: je hebt het vermogen om je in te voelen in andere mensen, je kunt intens genieten van kleine dingen en meestal zijn HSP´s vriendelijk en begripvol. Het is wel belangrijk dat je je sensitiviteit accepteert en dat je bij jezelf blijft. Ga je niet gedragen zoals je denkt dat anderen van je zullen verwachten.

Je zintuigen tot rust brengen

Storende geluiden negeren is erg moeilijk. Wat je hiertegen kunt doen is oordopjes gebruiken of ontspannende muziek opzetten. Zet af en toe de telefoon en andere storende apparaten eens uit. Neem iedere dag voldoende tijd om je ogen een paar minuten dicht te doen en je ademhaling te volgen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd kunt doorbrengen in de natuur; dat geeft rust. Massages kunnen enorm spanning verlichten. Het is wel belangrijk dat je hiervoor een goede massagetherapeut weet te vinden. Aromatherapie kan het zenuwstelsel tot rust brengen, juist doordat HSP´s een scherp gevoel voor geur hebben.

Omgaan met tijdsdruk

Zorg ervoor dat je voor al je activiteiten ruimschoots de tijd neemt, zodat je in alle rust en kalmte je werk kunt doen. Als je ergens een afspraak hebt, ga dan ruim op tijd weg, zo hoef je je geen zorgen te maken of je wel op tijd bent of als je onderweg oponthoud hebt. Probeer tijdens het lopen je ervan bewust te zijn hoe je beweegt en hoe je je voeten neerzet. Dat is beter dan vliegen en rennen en met je gedachten elders te zijn. Loopmeditatie is een prachtige oefening om in het nu te blijven. In gezelschap hoef je niet altijd te praten. Praten kan veel energie kosten. Luister naar een ander en ook hier geldt weer: let op je ademhaling.
© 2009 - 2024 Lizzy-c18, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Hoogsensitiviteit, wat is het en kan het voor je betekenen?Hoogsensitiviteit, wat is het en kan het voor je betekenen?We horen en steeds meer over, mensen die hoogsensitief zijn. Behalve dat we er alerter op zijn en het dus lijkt alsof er…
Meditatie, de voordelen op een rijMeditatie wordt door een groot aantal mensen dagelijks beoefend, simpelweg omdat het werkt. We leven in een snelle maats…

Slecht slapen hoeft nietSlecht slapen hoeft nietIedereen heeft wel eens last om in slaap te raken of slaapt wel eens een paar nachten slecht. Pas wanneer dit vaak voork…
Herfst, anthocyanen en Wilde wingerdHerfst in volle hevigheid! Mijn herboristenhuis lijkt wel in brand te staan. De Wilde wingerd heeft de witte gevel in ro…
Bronnen en referenties
Lizzy-c18 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.