Slecht slapen hoeft niet

Slecht slapen hoeft niet Iedereen heeft wel eens last om in slaap te raken of slaapt wel eens een paar nachten slecht. Pas wanneer dit vaak voorkomt en vooral als het daardoor ook moeilijk wordt overdag goed te functioneren noemt men het slapeloosheid. Wat kun je doen aan slaapstoornissen zonder slaapmiddelen te gebruiken?

Yin en Yang

Wanneer Yin en Yang in evenwicht zijn slaap je ’s nachts en ben je overdag wakker. Bij slapeloosheid is er een tekort aan Yin. Bij slapen is het evenwicht tussen Yin en Yang in het Hart verstoord. Yin en Yang zijn twee tegenpolen die elkaar aanvullen en niet zonder elkaar kunnen. Wanneer ze in evenwicht zijn en harmonisch in elkaar overgaan is er gezondheid en welbevinden.

De kwaliteit van de slaap hangt af van de toestand van de ‘Geest’. Deze ‘Geest’ moet geworteld zijn in het Hart. Als dit het geval is, is de slaap diep en verkwikkend en de Geest overdag helder.

Oorzaken slapeloosheid

Er zijn tal van oorzaken die kunnen leiden tot slapeloosheid:

 • Slapeloosheid kan wijzen op een psychisch probleem, zoals bijvoorbeeld een depressie. In dit geval is het belangrijker de onderliggende oorzaak aan te pakken dan het slaapprobleem zelf.
 • Een ander mogelijke oorzaak is ‘restless leg’-syndroom: Een onaangenaam prikkelend gevoel in de benen waardoor men niet stil kan liggen.
 • Sommige geneesmiddelen (zoals bepaalde anti-depressiva, geneesmiddelen tegen hooikoorts of tegen hoge bloeddruk, enz.) kunnen slaapproblemen veroorzaken, maar ook dranken zoals koffie, cola en alcohol.
 • Tenslotte kunnen ploegen- of nachtarbeid of andere omstandigheden die onze biologische klok permanent verstoren leiden tot chronische slapeloosheid.

Verbeteren nachtrust

Er bestaan vele huismiddeltjes tegen slapeloosheid, bijvoorbeeld: het bekende glaasje melk, een wandeling voor het slapengaan of een geurlampje met lavendelolie in de slaapkamer. Als dit niet helpt gaat men – vaak met tegenzin – over op een tijdelijke behandeling met slaapmiddelen, zoals Temazepam of Normison. Deze middelen hebben echter als nadeel dat er snel gewenning optreedt. Het middel werkt al snel niet meer of er is meer van nodig. Ook is er gevaar van verslaving: Je kunt niet meer zonder of je krijgt na het stoppen ontwenningsverschijnselen. Ook voelen mensen die slaapmiddelen gebruiken zich overdag vaak minder helder en alert.

Reguliere slaapmiddelen zijn daarom sterk af te raden. Ook Melatonine (een stof die ervoor zorgt dat je moe begint te worden en in slaap kunt vallen) is niet aan te raden. Normaal wordt dit hormoon aangemaakt door de hersenen en een tekort aan dit hormoon zorgt voor slaapproblemen. Er zijn heel wat soorten Melatonine op de markt verkrijgbaar, maar ze zijn lang niet allemaal even goed.

Krijg je een te sterke dosis dan kan het zijn dat je ‘s morgens wakker wordt met een flinke kater. Ook veroorzaakt sterke Melatonine nogal eens hartklachten en in een enkel geval zelfs een hartstilstand.

Natuurlijke kruiden

Het beste middel om het slaapproces te ondersteunen zijn kruiden. Bepaalde kruiden kunnen ertoe bijdragen dat je op een gezonde manier de slaap kunt vatten. Slapeloosheid is geen ‘ziekte’, maar eerder een symptoom dat er iets aan de hand is.

Kruidenmiddelen zijn vooral zinvol in de volgende situaties:

 • als slapeloosheid je functioneren overdag belemmert
 • als je wilt stoppen met slaapmiddelen of om ontwenningsverschijnselen te verminderen en de slaap te bevorderen
 • als je het idee hebt dat er invloeden zijn die maken dat je slecht slaapt, maar je daar geen vinger achter kunt krijgen
 • wanneer je “slecht in je vel zit” en slecht slapen maar één van de klachten is

Welke kruiden ondersteunen het beste het slaapproces

Passiebloem:
Deze vrij prijzige kruid is in gebruik als een verlichtend, krampopheffend middel voor de zenuwen. Het gebruik van Passiebloem is als rustgevend middel en als middel om zenuwen te sterken en te kalmeren. Passiebloem heeft een vergelijkbare werking als Valeriaan: het helpt bij slapeloosheid, nervositeit, nerveuze hartklachten, spierkrampen, hysterie, hypertensie, PMS en als pijnstiller in veel kwalen. Ook helpt het bij problemen die samenhangen met de menopauze. Passiebloem helpt verder bij hyperactieve kinderen en een versnelde hartslag. Het kruid verdooft niet, maakt niet suf en heeft geen nare bijwerkingen.

Hop:
Hop heeft een slaapverwekkende en kalmerende werking. Hop is te gebruiken bij slaapproblemen, krampen, spijsverteringsproblemen, slechte eetlust. Hop bevat bovendien fenolen, die sterk lijken op het vrouwelijk hormoon oestrogeen en daardoor ongemakken bij de vrouwen in de menopauze bestrijden.

Valeriaan:
Valeriaan was al bij de Grieken en Romeinen bekend als krampstillend middel. In de loop van de tijd heeft Valeriaan een goede reputatie als kalmerend en ontspannend middel.

Tip: Een goede supplement die bovenstaande kruiden bevatten is’ Dorma Plus’. Mensen gebruiken dit product niet alleen om makkelijk in slaap te vallen, maar kunnen ook vooral DOORslapen met dit middel en daardoor ’s ochtends uitgerust wakker worden.

Leren slapen

Het slaapproces is heel individueel. Zo heeft men heeft kort- en langslapers. Slaapt u een keer slecht of ligt u een keer lang wakker dan hoeft u die verloren uren de volgende dag niet in te halen door dan een paar uren langer te slapen. Het lichaam haalt de verloren uren zelf in door meer en langere periodes in de diepe slaap te verkeren.

Tips die helpen om beter te slapen:
 • Ga indien mogelijk steeds op hetzelfde tijdstip slapen en sta op hetzelfde uur op. Dit helpt om een vast slaap-waakritme te ontwikkelen en het bevordert de kwaliteit van de slaap.
 • Slaap zoveel uren als nodig om de volgende dag fit en uitgerust te zijn.
 • Activiteiten overdag beïnvloeden sterk uw nachtrust: zorg voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning.
 • Mijd slapen overdag
 • Wees ’s avonds voorzichtig met opwekkende stoffen zoals tabak, koffie, cola enz.
 • Neem uw problemen niet mee naar bed: zorg ervoor dat u ze op de ene of de andere manier buiten de slaapkamer houdt door er bv. over te praten of te schrijven.
 • Zorg voor een goede matras
 • Neem een warm bad of een hete douche voor u in bed kruipt.
 • Lees uzelf in slaap.
 • Zorg voor verduisterende gordijnen.

Leer stappen zetten om te veranderen: Leer gewoontes veranderen, leer ontspannen en leer uw gedachten te veranderen.
© 2009 - 2024 Smeets, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapstoornis; wat is het en wat doe je er aan?Slaapstoornissen komen erg veel voor. De oorzaken van een slaapstoornis kan zeer verschillend zijn. Er bestaan meerdere…
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
Slaapproblemen bij kinderen: overmatig slapen (hypersomnie)Slaapproblemen bij kinderen: overmatig slapen (hypersomnie)Slaapproblemen bij kinderen komen dikwijls voor. Overmatig slapen, ook wel hypersomnie genoemd, is een slaapstoornis waa…
Slapeloosheid: hoe kun je er het beste mee omgaan?Slapeloosheid: hoe kun je er het beste mee omgaan?Er zijn erg veel mensen die last hebben van slaapproblemen. Slapeloosheid kan een grote impact hebben op je dagelijkse l…

Angst en de verschillende soorten angstenAngst is een negatieve emotie waarbij iemand zich niet prettig bij voelt. Angst is het gevoel dat er iets vreselijks of…
Beter omgaan met hoogsensitiviteitHSP´s (hoogsensitieve personen) hebben een zeer fijngevoelig zenuwstelsel en zijn daardoor vaak overweldigd door geluid,…
Bronnen en referenties
Smeets (27 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.