Middeltjes uit grootmoederstijd voor bekende kwaaltjes
Een ui naast je bed als je verkouden bent, een watje in je oor bij wagenziekte of tandpasta op brandwondjes smeren; tips bij kwaaltjes uit grootmoederstijd kunnen heel nuttig zijn. In dit artikel vind je o.a. 'ouderwetse' middeltjes bij koorts, brandwonden, verkoudheid en diarree.
Algemene informatie
In dit artikel staan een aantal
tips en middeltjes uit grootmoederstijd. Bijvoorbeeld bij koorts of bij verkoudheid. De middeltjes zijn geschikt wanneer de gezondheidsklachten niet ernstig zijn. Een loopneus bijvoorbeeld kan heel onschuldig maar wel heel vervelend zijn, of een klein brandwondje nadat er een aantal druppels heet water gemorst zijn. De tips en middeltjes zijn niet bedoeld voor mensen met ernstige
gezondheidsklachten; deze worden aangeraden zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een (huis)arts. Ook bij twijfel kan een telefoontje naar de dokter zorgen voor zekerheid.
Brandwonden
Van bloem met een beetje koud melk kun je een papje maken. Strijk het papje voorzichtig op de brandwond en haal het er na een tijdje vanaf; de pijn zal verminderen. Ook kun je een (verse) aardappelschil op de brandwond leggen; dit voorkomt blaarvorming.
Of smeer een dun laagje tandpasta op de brandwond; de fluoride in de tandpasta trekt de hitte en daarmee de pijn eruit. Mosterd en honing schijnen overigens ook de hitte uit de brandwond te kunnen trekken.
Brandend maagzuur
Er zijn veel dingen die je zou kunnen eten om brandend maagzuur tegen te gaan, waaronder: een augurk, een schaaltje vanillevla, een rauwe aardappel, rauwe havermout of een blaadje basilicum. Overigens zijn er ook een aantal 'drankjes' die brandend maagzuur zouden kunnen stoppen: azijn, kamillethee of warme melk.
Diarree
Bij diarree zou je een lepel kaneel met een beetje suiker kunnen eten om het te stoppen. Of drink een aantal glazen coca cola. Bananen schijnen ook goed te helpen tegen diarree (deze werken soms verstoppend), net als rijst of havermoutvlokken. Een middeltje uit Turkije is het eten van een lepel yoghurt gemengd met een half zakje thee (losse thee).
Hoesten
Tegen hoesten kan een natte (uitgewrongen) doek helpen. Bind de natte doek om je nek; dit helpt tegen een zere keel en tegen het hoesten. Tegen kriebelhoest kan stroop (de stroop voor op de pannekoek) met een halve eetlepel zwarte peper gemengd worden; neem om de zoveel tijd een flinke lepel van het mengsel. Een flinke eetlepel slaolie schijnt ook te helpen tegen hoesten; net als een suikerklontje of een doorgesneden ui.
Hoofdpijn
Stop je voeten in een teil met warm water; dit kan de hoofdpijn verlichten. Of druppel wat pepermuntolie op de slapen. Peterselie kan ook helpen; kook een bosje peterselie in water en drink het vocht op. Simpelweg suiker eten kan ook goed zijn bij hoofdpijn; hoofdpijn kan namelijk veroorzaakt worden door een te lage bloedsuikerspiegel.
Koorts
Voor kinderen met koorts kan het helpen om citroen met een beetje water te vermengen en hierin de sokken te dopen. Trek de sokken bij het kind aan en de koorts zal uit het hoofd trekken. Sokken kunnen ook in azijn worden gedoopt en bij kinderen worden aangetrokken om de koorts te laten zakken. Een warme douche nemen of een warm bad nemen kan de koorts meteen laten zakken met 1 of 2 graden.
Verkoudheid
Een bekend middeltje bij verkoudheid is het gebruik van een ui. Deze kan bijvoorbeeld 's nachts opengesneden naast het bed worden gezet. Wat ook schijnt te helpen is om het sap uit de ui te drinken; het sap krijg je eruit door er basterdsuiker op te strooien en dit een tijdje te laten staan. Je neus dagelijks spoelen kan ervoor zorgen dat je neus minder snel verstopt raakt; doe dit bijvoorbeeld met een kopje warm water. In Amerika verkopen ze zelfs speciale neus-spoel-instrumenten.
Wagenziekte
Stop een watje in je oor (als je links bent in je rechteroor en als je rechts bent in je linkeroor) om wagenziekte te verminderen of te voorkomen. Ook kan het helpen om een pleister op het rotsbeen (gedeelte achter de oren) te plakken. Een donkere zonnebril dragen tijdens de rit kan ook helpen, of een eetlepel thijmsiroop slikken.