Lekker in je vel met Emotioneel Lichaamswerk

Lekker in je vel met Emotioneel Lichaamswerk Emotioneel Lichaamswerk (ELW) is een ervarings- en lichaamsgerichte methode om mensen te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling, op emotioneel, fysiek en mentaal gebied. ELW kan dieper liggende problematiek helpen verwerken. Uitgangspunt is dat het lijf ervaart en niet het hoofd.

Uitgangspunten van ELW

e theorieën van Wilhelm Reich (Reichiaans lichaamswerk) en Alexander Lowen (Bio-energetische analyse) zijn de basis van ELW. Deze theorieën gaan er van uit dat lichamelijke symptomen en psychische klachten geordend zijn in een aantal zogenaamde karakterstructuren en energetische processen. Spanningen in het lijf kunnen voor kortere en langere tijd optreden. Bij langdurige spanning neemt de beweeglijkheid van het totale lichaam af. Een van de merkbare effecten van langdurige spanning is verkramping van (delen van) het lichaam waardoor emoties niet meer ervaren en geuit kunnen worden. In deze tijd kunnen deze klachten zich uiten in stress en burnout.

De methode ELW

Emotioneel Lichaamswerk biedt handvatten om door middel van uitgekiende lichaamsoefeningen opnieuw contact te maken met het lichaam en de daarin opgeslagen spanningen. Mensen worden zich bewuster van signalen van het lichaam. Emotioneel Lichaamswerk heeft een gunstige invloed op de vitaliteit van lichaam en geest. Het verbetert de totale doorstroming van energie in het lichaam waardoor er ontspanning kan komen in overspannen/aangespannen spieren of waardoor slappe spieren versterkt worden. Daarnaast wordt de deelnemer/cliënt zich bewust van zijn emoties en wordt emotioneel vaardiger.

Technieken

Bij ELW wordt gebruik gemaakt van fysieke oefeningen oftewel bio-energetica. Dit zijn actieve bewegingsoefeningen zoals stretchoefeningen, controleoefeningen, conditieoefeningen en vibratieposities. Ze worden gebruikt voor verschillende doelen: opwarming, doorstroming, expressie, oplading, relaxatie, ontlading en integratie. Door middel van gewaarworden ofwel waarnemen zonder betekenis te geven, leert de deelnemer zich bewust te worden van sensaties, emoties/gevoelens en gedachten.

In de oefeningen wordt gebruik gemaakt van de volgende processen:
 • Ademen:
 • bewust voller en intenser ademen wordt gebruikt om bewuster te voelen en om ontspanning te brengen.
 • Bewegen:
 • via actieve en passieve bewegingsoefeningen ontstaat lichaamsbewustwording: de energie gaat meer stromen en men gaat het lichaam meer voelen.
 • Geluid maken:
 • door stemgebruik en verbale expressie kan energie beter doorstromen en wordt een diepere ontspanning bereikt.
 • Aardingsoefeningen:
 • oefeningen die gericht zijn op stevig op de grond staan om de ervaringen die het leven met zich meebrengt te kunnen dragen en daarmee in de realiteit te kunnen staan.
 • Meditatietechnieken:
 • naast het in beweging komen, is het ook van belang te leren helemaal stil te worden, juist niets te doen. Om waar te nemen zonder daar betekenis aan te geven. Bewust worden van lichaamssensaties, emoties/gevoelens en gedachten.
 • Visualisatie:
 • door middel van beeldtaal wordt een situatie opgeroepen waarin nieuwe ervaringen en inzichten opgedaan kunnen worden.
 • Coaching en begeleiding:
 • vooral in de trainingen wordt gewerkt met het stellen van leerdoelen. De deelnemer/cliënt krijgt de gelegenheid ervaringen onder woorden te brengen en uit te wisselen. Men krijgt thuiswerk mee in de vorm van lichaamsgerichte oefeningen en opdrachten om ELW in het dagelijkse leven te kunnen integreren. De cliënt krijgt ruimte om vragen te stellen en zichzelf te evalueren.

Daarnaast worden themaoefeningen ingezet om bewustwording op gang te brengen over hoe je de dingen in je dagelijks leven aanpakt en wat het effect daarvan is op jezelf en de ander.

Vormen: training en therapie

Emotioneel Lichaamswerk wordt aangeboden in de vorm van trainingen en therapie. In trainingen staat het aanreiken en leren hanteren van middelen om de kwaliteit van leven te verhogen centraal. Er wordt gewerkt in groepsverband waardoor persoonlijke ontwikkeling in een stroomversnelling kan komen. In therapiesessies staat het verwerken van emotionele ervaringen van vroeger centraal. Er wordt vaak ook gebruik gemaakt van regressietherapie.

De vormen waarin ELW wordt aangeboden, zijn o.a.:
 • Individuele sessies
 • Basiscursus in groepsverband
 • Vervolgcursussen in groepsverband
 • Trainingsweekenden
 • Themadagen

Voor wie is ELW geschikt?

ELW is een zeer effectieve methode o.a. voor mensen die graag: energieker willen worden, lekkerder in hun vel willen zitten, meer willen leven vanuit keuze in plaats van angst, meer zicht willen krijgen op belemmerende patronen van zichzelf en voor mensen die veel "met het hoofd" leven en meer "vanuit het hart" willen leven. ELW kan ook heel geschikt zijn voor mensen met klachten als stress en burnout aangezien het een gunstig effect heeft op de gezondheid en allerlei gezondheidsklachten positief kan beïnvloeden.
© 2011 - 2020 Lekkerinjevel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Burnout herkennen, wat zijn de eerste burnoutverschijnselen?Burnout herkennen, wat zijn de eerste burnoutverschijnselen?Burnout herkennen is lastig. Veel mensen hebben geen zin om naar het werk te gaan. Ze voelen zich moe en uitgeput. Alles…
Stress - Lichamelijke Symptomen TestStress - Lichamelijke Symptomen TestStress ontstaat niet van de ene op de andere dag. Een bepaalde portie stress hoort bij het leven. Negatieve stress betek…
Lichamelijke uitputting door aanhoudende stressLichamelijke uitputting door aanhoudende stressIeder mens heeft wel eens stress en dat is normaal. Er kan stress ontstaan omdat je te laat komt op een afspraak of omda…
"Coping": copingstrategieën & copingmechanismen tegen stress"Coping": copingstrategieën & copingmechanismen tegen stressStress is zo een aanzienlijk probleem geworden dat iedereen er wel eens last van lijkt te hebben. Bij de een gaat het ma…

Hebben ook mannen last van hun hormonen?Hebben ook mannen last van hun hormonen?Een opgeblazen gevoel, lage rugpijn, prikkelbaarheid en emotionele huilbuien. Dat vrouwen geregeld last hebben van hun p…
Zelfvertrouwen, 14 manieren om rechtop te staan en zittenUw lichaamshouding vertelt heel wat over uzelf: hoe u denkt over anderen, het leven, uzelf. De houding is een deel van i…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Lekker in je vel met Emotioneel Lichaamswerk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lekkerinjevel
Gepubliceerd: 27-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!