Een hartelijke lach activeert de spieren en het hele lichaam

Een hartelijke lach activeert de spieren en het hele lichaam Iedereen kent de uitspraak: ”Lachen is gezond”, maar waarom is lachen eigenlijk gezond? Een hartelijke lach heeft niet alleen een positieve invloed op het gemoed, maar heeft tevens een fantastische, positieve invloed op het hele lichaam. U hebt er tot in de toppen van uw vingers en tenen plezier van. Daarnaast heeft spontaan en plezierig lachen ook een sociaal effect: het levert vrolijkheid op voor uw directe omgeving. Mensen zullen meestal mee lachen, want hartelijk lachen is erg aanstekelijk. Wie positief ingesteld is en vaak lacht is daarom bijna altijd graag gezien gezelschap voor andere mensen. Als u zelf positief ingesteld bent en graag lacht, zullen de mensen om u heen graag uw gezelschap opzoeken.

Door een hartelijke lach worden de spieren van het gezicht geactiveerd

Bij een hartelijke lach worden bijna alle spieren en spiertjes van het gezicht gebruikt. De ogen knijpen zich samen, alle spieren om de mond bewegen, de neus beweegt, en ga zo maar door. Daarnaast worden ook spieren van nek en schouders aangespannen. Zelfs de armen doen eraan mee. Wie een echte, fikse lachbui krijgt, gaat er zelfs krom van staan en op die manier doen zo ongeveer alle spieren van het hele lichaam mee. Het is een leuke "sport" waar u bijna geen moeite voor hoeft te doen.

De longen doen eveneens mee met een hartelijke lach

Bij een hartelijke lach zetten de longen ineens stevig uit en vullen zich daarna ook met meer lucht dan bij een gewone ademhaling. Dat betekent dat er meer zuurstof aangevoerd wordt, dat door het bloed naar alle delen van uw lichaam gestuurd wordt. Alle spieren en alle organen krijgen er een opwaartse, stimulerende duw van.

Spieren van buik, rug en benen en van het hele lichaam lachen mee

Ook deze spieren doen mee met een plotselinge, stevige lach. Wie een echte, fikse lachbui krijgt, gaat er immers zelfs krom van staan en op die manier doen zo ongeveer alle spieren van het hele lichaam mee. De buikspieren worden aangetrokken, het middenrif beweegt en ook de rugspieren doen mee. Zelfs de spieren van de benen merken er wat van, vooral als iemand de slappe lach krijgt of zelfs “krom ligt” van plezier. Het is een leuke "sport" waar u bijna geen moeite voor hoeft te doen

In gezelschap de slappe lach krijgen

Als men met een groep vrienden en vriendinnen samen is en er wordt de een na de andere mop of gekkigheid verteld, krijgt de hele groep vaak de “slappe lach”. Dat betekent dan dat men van elke kleinigheid opnieuw in een onhoudbare lach schiet en waar maar geen einde aan wil komen. Het een volgt op het ander en ten slotte hoeft men elkaar nog maar aan te kijken en er volgt een lach salvo.

Na een lachbui naar adem hijgen is een goed teken

Aan het einde hijgt iedereen naar adem. Het beste bewijs dat het lichaam met het doorlopend lachen een flinke "prestatie" geleverd heeft. Het is een teken dat het hele lichaam aan de lachbui meegedaan heeft.

Zelfs pijn in de wangen van het lachen

Sommigen komen na een dergelijke avond thuis met spierpijn in de wangen, maar dat nemen ze dan op de koop toe. Het beste is het prettige gevoel dat na een dergelijke avond nog even lekker na dreunt. Bij de slappe lach wringen mensen zich vaak in allerlei bochten en zo ongeveer alle spieren van het lichaam doen daaraan mee. Het lachen is zelfs beter voor het lichaam, en vooral ook veel leuker, dan een paar uurtjes joggen.

Lachen is gezond, pijnstillend en stress verlagend

De endorfine die bij het lachen vrijkomt zorgt ook voor ontspanning en heeft tevens een pijnstillend effect. Een avondje veel plezier hebben betekent dan ook dat de eventueel opgebouwde stress (en de eventuele negatieve effecten daarvan op het lichaam) vermindert.

Goed voor mensen die in een moeilijke periode zitten of eenzaam zijn

Vrolijke en gezellige uitjes zijn daarom goed voor mensen die het moeilijk hebben, eenzaam zijn of om een andere reden gevoelsmatig even niet lekker in hun vel zitten. Het leidt hen af van hun problemen en zorgt ervoor dat hun gedachten even verlost zijn van de negatieve spiraal waar ze momenteel in zitten.

Iemand helpen door hem of haar eens goed te laten lachen

Iemand die hartelijk lacht, kan dat moment helemaal niet negatief ingesteld zijn. Zit iemand diep in de put en krijgt een ander hem toch aan het lachen, dan is eventjes die negativiteit vergeten. Daarnaast worden er in de hersenen bij een goede lachbui stoffen als endorfine, serotonine en dopamine vrijgegeven, waardoor iemand zich prettiger gaat voelen. Ook al komt de depressiviteit later weer terug, de lach maakt zo iemand even tot een ander mens.

Lachen op feestjes activeert de gezelligheid

Een echt goed feest is niet mogelijk zonder opgewekte mensen. Veel mensen vinden een feest pas geslaagd als het er niet allen gezellig was, maar als er ook gelachen werd. Dat is niet zo gek. Na een vrolijk feest, waar de gasten goed onderhouden werden en waar gedanst en veel gelachen werd, gaan de feestgangers met een tevreden, prettig gevoel terug naar huis.

Een lachfilm of een avondje theater kan enorm goed doen

Als u een oppepper nodig hebt is het een prima idee om eens een lachfilm te halen of een theaterprogramma te zoeken dat een positieve invloed heeft, zoals een show van Herman Finkers, waar u eens hartelijk kunt lachen. U komt er gegarandeerd beter van terug dan u gegaan bent.

Het effect van veel lachen op de leeftijd

Mensen die veel lachen leven langer. Eigenlijk is dat goed te begrijpen. Wie veel lacht, zet vaak endorfine vrij en leeft dus meer ontspannen. De wetenschap is er al lang achter dat lachen positief op de gezondheid uitwerkt. Er zijn dan ook al op diverse plaatsen “lachcursussen”. Wie er een documentaire van op TV ziet, vindt het meestal in eerste instantie maar raar.

Lachen werkt aanstekelijk en geeft gezamenlijk plezier

Als men, ook al is dat therapeutisch bedoeld, met een groep personen samen lacht, lacht men op den duur om elkaar en met elkaar en kan dan soms zelfs niet meer ophouden. Na een lachsessie zijn mensen moe, maar ook voldaan en tevreden en gaan met een positief gevoel naar huis.

Elke dag beginnen met een lach

Wie zichzelf en het eigen lichaam dus een genoegen wil doen, moet eigenlijk elke dag beginnen met een lach. Goed, dat zal niet onder alle omstandigheden lukken, maar het is te proberen. Uw lichaam is er u dankbaar voor.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lachen is gezondLachen geeft je een goed gevoel, breekt het ijs, versterkt het immuunsysteem. Er bestaan verschillende soorten lachen, v…
Wat is het verschil tussen echt en nep lachen?Je lacht wanneer je iets grappig of leuk vindt. Wanneer je op de foto moet of wanneer je beleefd lacht omdat het moet. J…
Vrienden maken: de kracht van een lachVrienden maken: de kracht van een lachHoe maak je een uitstekende eerste indruk op anderen? Hoe maak je een goede eerste indruk op toekomstige vrienden? Heeft…
Spontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdSpontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdHet verschil tussen echt lachen en neplachen is duidelijk te zien rondom de ogen. Wanneer we echt spontaan lachen, spann…

Moderne mythen rond eenzaamheidModerne mythen rond eenzaamheidEenzaamheid is een onderwerp dat sinds 2010 steeds vaker in de media opduikt. Er zou een groei zijn in het aantal 'eenza…
Slapen en wat te doen bij een gebrek daaraanNachtmerries, vroeg wakker, niet in slaap kunnen komen, of juist vaak wakker. Allemaal kenmerken van een verstoorde slaa…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 31-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.