Yoga voor de dagelijkse vitamines

Yoga voor de dagelijkse vitamines Vitamines kan je uit een potje halen, uit je eten en/of uit je lijf. Natuurlijk is dat laatste niet in letterlijke zin, maar wel op een manier dat je lekker je dag actief in kunt gaan. Je krijgt er energie van. Het is geen lange reeks oefeningen, dus prima te doen in de vroege ochtenduren.

Actief aan de slag

Veel mensen ontbreekt het aan tijd om in de ochtenduren uitgebreid met bijvoorbeeld yoga aan de slag te gaan. Toch is in de ochtend eerst een rustmoment en daarna bewegen, en dat kan ook een half uurtje hardlopen of zwemmen zijn, erg goed. De stoffen die je aanmaakt kan je de rest van de dag gebruiken tijdens je activiteiten. Een voordeel dat yoga met zich meebrengt is dat je je dag actief, maar wel vanuit een rustpunt, kunt beginnen.

Even niets…

Het is dan ook goed om, voordat je me met de yogaoefeningen begint, even een soort rustmoment in te bouwen. De een neemt daar een meditatiemoment voor, keert zich naar binnen en zoekt de totale ontspanning op door alles wat op stapel staat en je gedachten passeert, op een voorbij drijvende wolk te zetten en voort te laten drijven. Zo creëer je rust in je hoofd en laad je op.

Een mantra is een andere manier om vanuit een soort zang (sommige mensen ‘hummen’ andere zingen) op een prettige manier de dag te beginnen, voordat je aan je yogaoefeningen begint. Een mantra kan iets zijn wat je na aan het hart licht en kan bijdragen aan een goed begin van de dag. Herhaal deze zin enkele keren strak achter elkaar (zeker 10x) en doe dit desnoods enkele keren per dag. Je kunt in een zin uitspreken dat je bijvoorbeeld in alle rust de dag door gaat komen, je energie hebt om de dag goed door te komen of net datgene wat je als prettig ervaart voor je (drukke) dag.

Je kunt er ook een bestaande mantra voor inzetten en herhaal deze ook div. malen. Onderstaande mantra geeft je geestelijke kracht en ervaar dat het een prettige manier is om je dag te beginnen. Misschien even goed doornemen, anders breek je er mogelijk de tong over.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Gayatri Mantra
Om bhur bhuvah swaha
Tat savitur varenyam
Bhargo devasya dhimahi
Dhiyo yo nah prachodayat

De oefeningen

Open het lichaam

Het is altijd goed je dag te beginnen met de oefening die het lichaam opent en alles in gang zet. Ga rechtop staan met de voeten op heupbreedte. Laat de armen soepel langs het lichaam hangen en til ze langzaam op een diep inademing op tot boven het hoofd. Verstrengel daar je vingers en trek als het ware aan je handen, zodat je je lichaam oprekt (zorg dat je rug recht blijft). Deze houding even vasthouden en op een uitademing terugkomen tot je armen weer soepel langs je lichaam hangen. Herhaal deze oefeningen een vijftal keer.

Maak de taille los

Ga in een spreidstand staan (de benen niet te ver uit elkaar, je moet lekker stevig staan) en zorg dat je knieën niet te strak staan. Adem diep in en strek de armen tegelijkertijd naast je op schouderhoogte. Op de uitademing draai je je romp naar links, daarbij gaat je rechterhand naar je linker schouder en je linker arm komt achter je rug in je taille. Kijk over je linker schouder, draai je hoofd daarbij zo ver als je kunt. Op een inademing kom je weer terug met je armen op schouderhoogte. Op een uitademingdraai je de andere kant op. Deze oefening moet je een vijftal keer herhalen.

Zonnegroet

De zonnegroet is heerlijk in de ochtenduren en maakt het lichaam open en laat je écht ademen. Bij uitstek geschikt voor de ochtend. Lees hier hoe de zonnegroet werkt en geeft een extra boost als je richting de zon gaat staan en de warmte ervaart (mag ook binnen voor het raam zijn).

 • Ga rechtop staan met de voeten recht onder de heupen en voel even of je lekker ontspannen staat. Zet je handpalmen tegen elkaar en de duimen tegen (of vlak voor) het borstbeen. Voel dat je stevig staat met een rechte rug en het bekken gekanteld.
 • Druk nu op in een inademing de armen omhoog, rek je uit met het gezicht naar boven gericht en voel je ademhaling via het bloed direct getransporteerd worden door het hele lichaam.
 • Op een uitademing kom je omlaag en ga je door de knieën, voel de spieren in je benen om vervolgens op een inademing je linkerbeen ver naar achteren te plaatsen, waarbij je handen voor je op de grond plaatst.
 • Adem even vasthouden en je andere been ook aan achteren brengen, waarbij je hielen zoveel als mogelijk naar de richting grond zijn.
 • Je rug (en je armen in het verlengde) en benen staan nu in een hoek, waarbij je je stuitje nog verder naar achteren drukt. Je kin duw je richting je borst.
 • Vervolgens adem je weer opnieuw in terwijl je je benen naar voren haalt (gestrekt) en op heupbreedte brengt. Je rug met in het verlengde je armen voor je hangen. Laat ze ontspannen even hangen.
 • Om vervolgens weer die stap naar achter te maken (eerst linker been en daarna rechterbeen) en de handen voor je op de grond. Even vasthouden en opnieuw dezelfde houding herhalen.
 • Dan ga je weer staan met de armen de lucht in, rek je lichaam op en maak je zo groot als mogelijk en sluit af met de beginhouding waar je staand de armen soepel langs het lichaam laat hangen.

Tot slot

Het moet geen “moetje” worden, maar als je wat tijd inruimt voor een meditatie/mantramoment en enkele yoga oefeningen begin je je dag een stuk prettiger en lekker ontspannen. Wat in een drukke maatschappij waarin van alles moet een heerlijk rustmoment kan zijn.
© 2013 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Calorieverbruik per activiteitCalorieverbruik per activiteitBij een groot aantal diëten ligt de focus op de hoeveelheid calorieën die men binnenkrijgt. Evenzeer van belang is echte…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 3270716, Pixabay
 • Yo’s yogastudio
 • Yogaonline
 • Yoga Dagboek
 • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.