Iedere dag yoga

Iedere dag yoga Als yoga een soort “way of life” is of moet worden, dan werkt het optimaal als je volledig inpast in je leven en niet slecht tussen de bedrijven door “even” wat oefeningen doet. Niet gezegd dat yoga dan helemaal niet werkt, maar als je uit je activiteiten – welke dat dan ook zijn – het meest wil halen, is het goed de achterliggende gedachten mee te nemen.

Yoga is bewegen

Yoga wil in het Sanskriet zeggen “eenheid” of “samenbrengen” en dat omvat het perfect. Het is bewegen en je lichaam en geest tot een geheel te brengen, lichaam en geest in balans. Het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn dat lichaam en geest één geheel is, maar de praktijk wijst anders uit. We zijn in de loop der jaren steeds meer in het hoofd gaan leven en het lichaam is naar het tweede plan geschoven.

Langzaam maar zeker komen we daarvan terug, al is het maar omdat het lichaam aan het tegenstribbelen is. Dat is een goed signaal en ook hiervoor geldt dat de natuur uiteindelijk altijd corrigeert. Goedschiks, dan signaleer je tijdig en handel je of kwaadschiks, dan negeer je signalen en uit het zich via je persoonlijk zwakste schakel … welke dat dan ook mag zijn.

Bron: Ecowa, PixabayBron: Ecowa, Pixabay
Lichaam en geest één
Je doet jezelf geweld aan als je het negeert en gelukkig zien steeds meer mensen dit en wordt er gehandeld. Waarbij bewegen in welke vorm dan ook, goed is. Dit maakt echter nog niet dat je lichaam en geest als vanzelfsprekend weer een wordt. Het gaat om een bewustwordingsproces en yoga dwingt dit af. Overigens zijn er ook andere manieren van bewegen die een positieve bijdrage kunnen leveren, maar dan is het van belang dat je zelf continu ervaart wat het bewegen met je doet en je leert luisteren naar je lichaam.

Het lichaam zoekt de weg van de minste weerstand en discipline is bij iedere vorm van bewegen belangrijk, waarbij yoga slechts het voordeel heeft dat lichaam en geest als een geheel als vanzelfsprekend meegenomen wordt én je bewust met je ademhaling – je levensader - bezig bent.

Iedere dag yoga

Iedere dag sporten/bewegen is belangrijk en dit kan je op allerlei manieren invullen. Als je voor yoga kiest, lijkt dit voor sommige starters nog niet echt op bewegen in de meest traditionele zin. Maar yoga is, zeker als je niet uiterst soepel van jezelf bent, ook een kwestie van opbouwen. Oefeningen die in het begin heel houterig gaan en waarbij je denkt “dat leer ik nooit”, gaan - als je ze regelmatig toe blijft passen- enig moment een stuk beter. Het gaat bijna als vanzelf en forceer dus niets op voorhand.

Ademhaling

We weten het wel, maar we doen het vaak niet goed. Ademhalen is zo vanzelfsprekend en van levensbelang. Stil staan bij je ademhaling klinkt soms zo vreemd, maar doe het maar eens. We ademen te snel, te kort, zuigen de longen niet volledig vol en laten deze niet volledig leeglopen.
Begin maar eens met je ademhaling heel bewust toe te passen. Rustig gaan zitten, heel bewust diep inademen en je middenrif hol trekken, zodat je bovenlichaam omhoog komt en je longen volgezogen kunnen worden. Vervolgens in alle rust je longen volledig leeg laten lopen en je middenrif plat weer af. Herhaal het enkele keren met je volle bewustzijn. Doe het daarna enkele keren met één neusgat dicht en wissel af.

Oefeningen

Probeer alle oefeningen een tweetal minuten vol te houden.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Meditatie
5 minuten per dag middels meditatie in jezelf keren bij aanvang van je yoga oefeningen, zorgt voor een verhoogde concentratie, een betere focus en een rustig begin van de dag. Gewoon in een gemakkelijke zithouding met rechte rug je ogen sluiten, de buitenwereld even uitsluiten en hoge gedachten als wolken voorbij laten drijven. Net zolang totdat je rustig en ontspannen bent en je ademhaling heel rustig verloopt. Zie maar wat opkomt in je gedachten, misschien is het niets. Kom na enkele minuten weer rustig terug en start je yoga oefeningen.

Energie 1

De dag begin je prettig met je lichaam als het ware uit te rekken. De spieren te stretchen en jezelf groot te maken. Niet alleen je ledematen, maar bijvoorbeeld ook je longen. Ga ontspannen rechtop staan met de benen iets uit elkaar en de armen langs het lichaam. Breng nu op een inademing de armen langzaam omhoog en stop halverwege waar de armen dwars op het lichaam ter hoogte van de longen zijn. Maak je zo groot als mogelijk en zo krijgen de longen meer ruimte. Ga nu verder tot je armen boven je hoofd zijn en strek je armen, waar de vingers in elkaar verstrengeld zijn, zo hoog als mogelijk. Kom daarna op een uitademing weer terug naar de oorspronkelijke stand.

Energie 2

Ga rechtop staan met de benen iets uit elkaar en de armen ontspannen langs het lichaam. Kom nu op een inademing met de armen omhoog en buig de gestrekte armen en handen en het bovenlichaam zo ver als mogelijk naar achter. Laat het een vloeiende beweging zijn. Even vasthouden en dan op een uitademing terug in de oorspronkelijke stand en herhaal de oefening.

Balans

De boom maken helpt je de balans te houden en verhoogd je concentratie. Ga rechtop staan en breng op een inademing de armen recht omhoog (zo ver als mogelijk) en trek een been zo hoog mogelijk op. Het been zo ver als mogelijk naar buiten gedraaid. Kom op de uitademing terug in de oorspronkelijke stand en doe nu hetzelfde maar dan met je linkerbeen.

Rust

Kom tot rust met de volgende oefening en begin zo ontspannen aan je dag. Ga op de grond zitten, leg de benen gestrekt voor je en trek ze op een inademing zover als mogelijk (open gebogen) naar je toe, waarbij je probeert de onderkant van de voeten tegen elkaar te leggen. Pak je voeten vast met je handen en beweeg, al doorademend, de knieën zacht op en neer.

Tot slot

De yoga beoefenaar brengt uiteindelijk verschil aan in de algehele gemoedstoestand. Lichaam en geest komen in balans, waardoor je de uitdagingen van de dag evenwichtiger aankunt.
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Wat is Kundalini Yoga?Wat is Kundalini Yoga?Yoga wordt steeds populairder in Nederland. Naast het bekende Hatha Yoga en de intensieve Bikram Yoga heb je nu ook een…

Is straling van mobieltjes gevaarlijk of niet?Van alle Nederlanders zegt 1 a 2 procent hypergevoelig te zijn voor straling van mobiele telefoons, zendmasten en wifi.…
Wat is stress? Je lichaam, soorten stress en symptomenStress kan door veel dingen worden opgeroepen: op tijd komen, een spannende sollicitatie, trouwen, een vakantie... Ieder…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jesslef, Pixabay
  • A. Cornelisse - www.niiraja.nl
  • Afbeelding bron 1: Ecowa, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Unsplash, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.