Hoe functioneer je het beste?
Eigenlijk is het antwoord niet zo moeilijk te benoemen, maar wel moeilijk in te vullen. Het gaat namelijk om regelmaat. Het is voor menigeen mogelijk afgezaagd, want juist op bepaalde momenten is het even lekker om uit de band te springen en lekker en toch is regelmaat beter. Maar Nederland gaat wel vaker voor het compromis, dus dat kan ook hier toegepast worden. Het zijn slechts enkele zaken waar je even rekening mee moet houden.
Waar staat “regelmaat” voor?
Het onlinewoordenboek zegt er het volgende over:
- ” ter bepaling van het aantal regels”
- “geregeld(e) toestand of verloop”
- “het volgen van vaste regels”
- “ordelijke schikking “
- “voortdurende handeling”
- “vast ritme”
Eigenlijk weten we het wel, er moet ergens een vast patroon in zitten. Onterecht wordt het wel eens doorgetrokken richting “saai”. Er moet immers wat te beleven zijn en moet iets onbekends zijn. Maar ook binnen een bepaalde mate van regelmatig leven, zijn voldoende nuances aan te brengen.
Waarom geen regelmaat?
Als je in je natuurlijke ritme zit, en dit heeft te maken met je dagindeling afgestemd op de natuur, dan functioneer je het beste. Je maakt als mens onderdeel uit van diezelfde natuur, dus het is niet vreemd als je in het verlengde hiervan functioneert. De mens is in ontwikkeling doorgegaan en een belangrijke is de ontdekking van het kunstlicht. Daarmee is, onbewust, een enorme kentering in gang gezet. Men hoefde niet zonodig meer in het dag- en nachtritme van de natuur mee.
Tel daar de industrialisatie bij op, maar ook een aspect van individualisering en we willen alle ontwikkelingen volgen (en dat kost tijd en geld) en daarnaast willen we de randjes van ons bestaan opzoeken. Dit alles wordt lastig als je de natuurwetten blijft hanteren en als het ware “met de kippen op stok te gaan”, met als gevolg dat we ons patroon kwijt zijn en dat heeft weer consequenties.
Waarom is regelmaat goed?
Je natuurlijke ritme volgen is goed, dat weten we. Maar waarom is dat goed? Als je maar net zoveel slaapuren maakt, toch?
Dat laatste is niet helemaal waar, want tijdens een avondje uitgaan – als je verder een redelijk normaal ritme hebt – merk je rond je “normale” slaaptijd, dat je even inkakt. Maar een gezellig feestje met een hapje en drankje lost dat wel op. Vele uren later rol je in je bed en volgt niet het natuurlijke ritme van langzaam richting slaap gaan om vervolgens ook daadwerkelijk in te slapen.
Mogelijk met (teveel) alcohol op, waar ook weer consequenties aan verbonden kunnen zijn, mogelijk nog de adrenaline in het lijf en in ieder geval je normale slaap/waak ritme verstorend, rol je in bed om vervolgens mogelijk meer “slaapuren” te maken dan normaal. Alleen in kwantiteit en niet in kwaliteit! Behalve dat je minder normaal dan gebruikelijk slaapt en daarmee ook de kwaliteit omlaag gaat, sta je de volgende dag minder fris en uitgerust op en dit kan invloed hebben op de rest van de dag.
Bron: Stokpic, Pixabay Waar heeft het invloed op?
Het belangrijkste is misschien wel je wilskracht, je doorzettingsvermogen. Je wilskracht gaat zienderogen achteruit. Verder heeft je humeur er nogal eens onder te leiden en dit alles heeft ook nog eens tot gevolg dat je natuurlijke herstelproces, wat tijdens de nachtelijke uren plaatsvindt, verstoord raakt.
Een ander aspect wat indirect een rol speelt is het steeds maar moeten bedenken wat nu weer te gaan doen. Je wilt het immers spannend houden. Dit kan na verloop van tijd ook impact op je functioneren hebben.
Natuurlijk bouw je geen roofbouw op je lichaam als je dit één keer overkomt, maar regelmatig (dus bijvoorbeeld tijdens de weekenden) op deze manier uit de band springen, heeft wel impact op je functioneren. Nu merk je daar als je jong bent nog niet zo veel van, je lichaam is flexibel en dus kom je er mee weg. Wat niet wegneemt dat het wel impact heeft, je herstelt alleen sneller. Doe je dit als je ouder wordt, dan duurt het herstelproces ook langer en spreekt het voor zich wat de impact is op de lange duur.
Compromissen sluiten?
Als je niet van het feestbeest terug wilt naar je ogenschijnlijke saaiheid, dan zijn er altijd wel compromissen, zoals;
- Hanteer ook na een feestje je “normale” avondritueel. Dat impliceert wel dat je niet volledige laveloos in bed moet stappen, want dat ga je dan niet meer redden.
- Als je veel later je bed in stapt, slaap dan niet vele uren uit. Als je het op de dag niet gaat redden, maak dan gebruik van een powerslaapje tussen de middag.
- Probeer ook zoveel als mogelijk op de normale tijdstippen te eten. Misschien iets minder, maar zo kom je wel weer gemakkelijker in je normale patroon terug.
- Ervaar wat je lichaam aangeeft en een beetje meegeven – en dus niet te star zijn – is oké. Anders loop je de kans dat je lichaam te veel ageert.
Spreekt voor zich dat je hier niet weer een regelmaat van maakt, want dan kom je jezelf enig moment echt tegen. Maar een feestje laten schieten voor de regelmaat, gaat immers ook wel erg ver.
Tot slot
Met andere woorden … alles met mate is nog niet zo verkeerd. Dat wil dus ook zeggen een feestje op zijn tijd is prima. Daarna weer in je normale ritme stappen en dan maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.