Vertrouw op je lichaam want je bent je eigen dokter

Vertrouw op je lichaam want je bent je eigen dokter Je lichaam kan veel meer dan je denkt. Ga maar eens na; tijdens je leven vernieuwt en repareert je lichaam talloze malen je cellen en geneest je huid zelf snij- en schaafwonden. Zelfs botbreuken genezen uit zich zelf, gips dient alleen om het genezingsproces te ondersteunen. Desondanks geloof je niet in je lichaam. Waarom ga je anders voor het minste geringste naar de huisarts, en ben je pas tevreden als de dokter je met een recept naar huis stuurt? Vertrouwen in je lichaam is echter erg belangrijk. Als je namelijk op je lichaam vertrouwt dan kan een aantal ziekten aan je voorbij gaan of - als je ziek wordt - milder verlopen.

Inhoud:


Het mentale aspect

Genezing heeft twee kanten een lichamelijke en een geestelijke. De moderne geneeskunde legt veelal het accent op het lichamelijke aspect. Wat de mentale kant betreft, heb je veel baat bij onder andere zelfsuggestie en een dosis gezond optimisme.

Zelfsuggestie (autosuggestie)
Onder zelfsuggestie wordt verstaan dat je door je eigen gedachten (suggesties) een positief of negatief effect kunt uitoefen op je gezondheid of welzijn.

Je kunt je gezondheid bijvoorbeeld negatief beïnvloeden door (in jezelf of hardop) te zeggen: “O, wat ben ik moe, ik ben zo moe, ik ben gewoonweg uitgeput.” De kans is groot dat je je zo moe voelt dat er niets meer uit je handen komt.

Een voorbeeld van positieve beïnvloeding door zelfsuggestie is een placebo. Dit is een nepgeneesmiddel dat hoewel het dus geen werkzame bestanddelen heeft toch als effect heeft dat de klachten verdwijnen. De verklaring hiervoor is dat je dénkt dat het medicijn zal werken, waardoor het ook daadwerkelijk werkt. Een placebo werkt dus louter op basis van autosuggestie.

Gezond optimisme
Het is bekend dat optimisten meer immuniteitscellen hebben en eerder genezen van ziekten dan pessimisten. Een positieve levensinstelling vermindert daarnaast de subjectieve pijnbeleving. Als je optimistisch door het leven gaat, zul je pijn dus als minder hevig ervaren dan mensen die niet optimistisch zijn ingesteld.

Effectieve mantra's

Het mooie is dat iedereen - ook de pessimisten onder ons - kan profiteren van dit gegeven over optimisten. Zeg bijvoorbeeld elke ochtend voor de spiegel een aantal maal de volgende mantra: "Het gaat mij elke dag in elk opzicht beter en beter." Na een poos zit het in je onderbewuste verankerd, en ga je er vanzelf in geloven.

Een ander voorbeeld. Als je ergens pijn hebt, dan kan het helpen om de mantra "het gaat voorbij, het gaat voorbij, het gaat voorbij” te zeggen terwijl je je hand op de pijnlijke plek legt. Blijf dit net zolang doen totdat je enige verbetering bemerkt.

Een positieve instelling
Een positieve instelling is helaas niet een ieder gegeven. Als je het niet van nature hebt, dan kun je het toch proberen te krijgen door zinnen te gebruiken die je een goed gevoel geven.

Spreek de zin een keer hardop uit zodra je uit je bed komt, en nog eens vóór je naar bed gaat. Hieronder zie je ter inspiratie enkele voorbeelden.
  • "Ik geniet van mijn leven."
  • "Er staat mij heel wat goeds te wachten."
  • "Ik verheug mij op nieuwe, fijne ervaringen."
  • "Het leven is mooi."
  • "Ik voel mij goed/gezond/(...)."

Activeer je innerlijke dokter

Iedereen beschikt over de sleutel om zijn of haar eigen innerlijke dokter te activeren. Begin met positief denken, geniet van gelukkige momenten, onderneem zo vaak mogelijk activiteiten waar je je goed bij voelt. Gevoelens als vreugde, trots en liefde zorgen voor de aanmaak van gelukshormonen, die je lichaamseigen afweer versterken.

Meer energie

Zoek ook voor jezelf uit wat je moet doen om meer energie te krijgen om regelmatig te sporten, of meer van het leven kan genieten. Desnoods houd je een dagboek bij om dit uit te vinden.

Vertrouw op je lichaam en heb een beetje geduld

Ten slotte is het ook goed om meer geduld te hebben. Als je je niet goed voelt, is het niet altijd nodig om direct naar medicijnen te grijpen of naar de huisarts te gaan. Vaak fungeert een huisarts alleen als een soort placebo. Is het immers niet dikwijls zo dat je je alleen al door het gesprek van je huisarts al een stuk beter voelt?

Luister eerst naar jezelf

Het is vaak beter om eerst naar jezelf te luisteren, en je behoeften en gevoelens te leren kennen en accepteren. Het kan meestal geen kwaad om af te wachten; vertrouw op je lichaam wat het kan veel meer dan je denkt.

Als kwaal verergert, naar de huisarts

Uiteraard dien je wel een arts te bezoeken bij plotselinge hevige ziekteverschijnselen en als een kwaal na een paar weken maar niet over gaat.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positief denken: de voordelen van optimismePositief denken: de voordelen van optimismeEen positieve instelling maakt je gelukkiger. Maar daar houdt het niet mee op. Optimisten zijn succesvoller op de arbeid…
De ontspannende kracht van muziekDe ontspannende kracht van muziekDe kalmerende kwaliteit van muziek werken goed tegen stress. Muziek verhoogt energie en brengt emoties in balans.
Het placebo-effect nuttig om optimistisch te zijnHet placebo-effect nuttig om optimistisch te zijnHet placebo-effect is het meest bekend binnen de geneeskunde. Een pilletje wordt gegeven, waarbij de patiënt een herstel…
Het placebo- en nocebo-effectVeel mensen hebben in het dagelijks leven te maken met het placebo-effect en het nocebo-effect. Hierbij is het placebo-e…
Waarom is buiten sporten beter voor je?Waarom is buiten sporten beter voor je?De natuur is goed voor ons - dat is iets wat je misschien al vermoedde, maar het is ook bewezen dat wanneer je buiten sp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Foto Flickr.com: Nan Palmero, Jumping Deya
  • Vital augustus 2014; Aus eigener Kraft, dr. Suzann Kirschner-brouns
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Autosuggestie
  • Foto: flickr.com: DES Daughter, Patient: Doctor, I don't feel well and I'm not sure why
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.