Geestelijke activiteit voorkomt Alzheimer
Wat bedoelen we dan eigenlijk met geestelijke activiteit? Dan hebben we het niet over het maken van iedere dag dezelfde soort puzzels of andere routinematige zaken. Nee, juist over het doorbreken van de routine en de zaken eens anders aanpakken. Het leren van nieuwe dingen en het uitdiepen van onbekende onderwerpen. Kortom: gebruik je hersenen, daar worden ze alleen maar beter van. Voorkom Alzheimer.
Doorbreek de routine
Veel dagelijkse activiteiten moeten nu eenmaal gedaan worden. Je zal iedere dag je tanden moeten poetsen, je haar moeten kammen en dergelijke. Probeer dit nu eens op een andere manier te doen. Gebruik je altijd je rechterhand? Probeer dan eens om dezelfde handelingen links uit te voeren. Dat valt beslist niet mee en er is heel wat hersenactiviteit nodig om deze ongewone bewegingen te coördineren. Zo zijn er wel meer uitdagingen die je hersens stimuleren. Probeer eens een boodschappenlijstje met rechts te schrijven, wanneer je links bent en vise versa. Probeer koken interessant te houden door geregeld eens een nieuw gerecht uit te proberen. Ook hiermee daag je jezelf uit en zet je dus je hersenen aan het werk.
Muziek
Muziek wordt al langere tijd gebruikt om mensen met Alzheimer te prikkelen. Door muziek komen veel Alzheimerpatiënten weer even in contact met zichzelf en met de buitenwereld. Ze zijn door muziektherapie beter hanteerbaar.
Het blijkt dat muziek en dan met name bekende muziek het geheugen activeert. Wanneer je dan ook nog eens meezingt met de muziek, activeer je tevens de linkerkant van de hersenen. Muziek is dus zinvol, ook wanneer je niet aan Alzheimer lijdt. Op latere leeftijd een instrument leren bespelen is goed voor de hersenen, het prikkelt de hersenen en houdt ze jong. Dit omdat je iets nieuws leert, waarbij je ook nog zowel lichamelijk als geestelijk actief bent en je naast je zicht (het lezen van de noten), je gehoor (het luisteren naar de muziek) en je tastzintuigen (het beroeren van de snaren of toetsen) gebruikt.
Zet de hersenen af en toe uit
De hersenen slijten niet van gebruik, ze worden er alleen maar beter van. Negatieve gedachten, piekeren en doemdenken zijn helaas stressopwekkende zaken die niet zo goed voor je zijn. Niet voor je lichamelijk en ook niet voor je geestelijk welzijn. Yoga en meditatie kunnen helpen om stressopwekkende gedachtepatronen te doorbreken. Meditatie is eigenlijk een concentratieoefening. Met het mediteren beïnvloed je de hersenactiviteit en verander en modelleer je de structuur van de hersenen. Vooral de linker prefrontale cortex wordt tijdens het mediteren flink aan het werk gezet en dit zorgt voor een positiever gemoed. Flinke hersenactiviteit dus, terwijl je eigenlijk probeert om aan niets te denken en in het nu te zijn.
Leer iets nieuws
Veel oudere mensen doen dagelijks dezelfde dingen. Zeker wanneer het werk is weggevallen, ontstaat er na verloop van tijd een routine waarin weinig nieuws meer wordt ondernomen. Jammer, want de hersenen kunnen niet zo goed tegen routine. Ze hebben uitdagingen en stimulatie nodig. Dus stap uit je comfortzone en begin aan iets nieuws. Ga reizen, een cursus of studie volgen (andere taal leren/cursus aan de open universiteit volgen of iets praktisch zoals een speksteen snijden of stucken), je huis verbouwen, vrijwilligerswerk doen of iets anders wat je nog nooit eerder gedaan hebt. Het leven eindigt niet na je pensionering, maar dit is het begin van een nieuwe uitdaging. Zekerheid, veiligheid en houvast zijn noodzakelijk, maar de balans moet niet doorslaan en veranderen in saaiheid en voorspelbaarheid. Een mens heeft naast zekerheid ook verandering nodig.
Oud is niet afgeschreven
Wanneer je ouder bent, ben je niet afgeschreven. Deze maatschappij heeft ook oudere mensen nodig. Als oudere kan je de jeugd nog heel wat leren. Veel oudere mensen kiezen er daarom voor om de meesters en juffen op de school van hun kleinkinderen te ondersteunen. Ze gaan voorlezen of lezen met de kinderen, geven eenvoudige computerlessen of schilderlessen aan kleine groepjes. Het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk draait grotendeels op gepensioneerden. Wanneer ouderen zich hiervoor inzetten hebben ze hier zelf ook wat aan, want ze zijn nodig, hebben een doel en blijven actief (lichamelijk en geestelijk). Rust roest, maar senioren hebben wel iets minder energie, dus overdrijf het niet, maar maak het jezelf ook niet te gemakkelijk.
Andere activiteiten die Alzheimer helpen voorkomen:
- Bewegen
- Sociale contacten onderhouden
- Lezen
- Geregeld nieuwe mensen ontmoeten
- Af en toe een bordspelletje zoals dammen, schaken, stratego (strategisch denken).