Revitaliseer jezelf bij een verzwakt immuunsysteem

Revitaliseer jezelf bij een verzwakt immuunsysteem De ene persoon heeft hulp nodig om zichzelf weer op te peppen als het immuunsysteem verzwakt is en de andere persoon krijgt het op eigen kracht voor elkaar. Er is in deze geen goed of fout. Dan speelt vervolgens de vraag of je van jezelf weet dat je er "last" van hebt of verleg je ongemerkt je grenzen. Hoe achterhaal je dus dat je een vorm van revitalisering kunt gebruiken en hoe pak je het aan?

Betekenis revitaliseren

Revitaliseren is een soort ‘vervolg’ op vitaliseren en de online woordenboeken geven het volgende weer als betekenis:
 • Opknappen
 • (Op)nieuw leven in blazen
 • Weer op gang brengen

Revitaliseren wordt ook wel gezien als een soort lichtere vorm van herstructureren. Letterlijk is het dan ook: “Opnieuw tot leven brengen”.

Specifiek bij een verzwakt immuunsysteem

Revitaliseren bij een verzwakt immuunsysteem is slechts een aspect van revitaliseren. Revitaliseren kan je immers op allerlei vlakken. Maar ook al gaat het om het eigen lichaam, we zijn er ons lang niet altijd bewust van dat we het nodig hebben. Het kan er zomaar insluipen en grenzen - ook wat onze gezondheid betreft - zijn snel verlegd.

Wat is het moment van revitaliseren?

Herkenning

Het moment waarop je herkent dat revitaliseren van het lichaam een optie voor je is, is bij iedereen verschillend. De basis is echter wel voor iedereen gelijk en heeft te maken met een in meer of mindere mate verzwakt immuunsysteem door:
 • Chronische ziekte
 • (Ernstige vorm van) energietekort
 • Chronische klachten (al dan niet gedefinieerd)

Extra alert zijn

Als een van de zaken uit de opsomming de mens parten speelt, dan heeft het lichaam beduidend meer kans infecties en virussen op te lopen. Niet zelden komt daar nog bij dat de hormoonbalans ook niet optimaal functioneert. Iets wat je niet altijd direct opmerkt, maar op den duur wel verstrekkende gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Waar een jong lichaam ‘aanvallen’ van buitenaf tot op zekere hoogte nog wel op kan vangen c.q. voor snel herstel kan zorgen, ligt dat genuanceerder als de mens ouder wordt. Dat maakt extra alert zijn en dus tijdig handelen, dan ook erg belangrijk.

Hoe geef je revitaliseren vorm?

Het ‘opnieuw tot leven brengen’ wat je met revitaliseren doet, dient vanuit verschillende invalshoeken opgepakt te worden. Het spreekt voor zich dat iedereen het op een eigen manier en moment oppakt. Dit neemt niet weg dat er een aantal generieke zaken te benoemen zijn die als voorwaarden gesteld kunnen worden. Het gaat om het volgende:
 • Voeding
 • Beweging
 • Mindset

Voeding

Voeding is altijd belangrijk, het is de levenslijn van ieder leven. Als het lichaam echter als het ware moet herstarten, dan kan de juiste voeding je daar prima bij helpen. Het uitgangspunt is voeding tot je te nemen die een hoge voedingswaarde heeft. Waar alle verzadigde vetten of snelle suikers nooit iets voor je doen, past dit bij een lichaam met verminderde weerstand al helemaal niet. Zorg dat je gezonde voeding tot je neemt en in die frequentie dat je interne systeem continu bezig is. Dat wil zeggen dat je gezonde voeding verdeelt over de dag. Los van gezonde voeding, is afwisseling in je eetpatroon ook belangrijk. Eenzijdige voeding – hoe gezond dan ook – kan uiteindelijk ook tot een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen leiden.

Als je van jezelf niet weet hoeveel je – met de beweging die je gemiddeld krijgt – nodig hebt aan voedingsstoffen, neem dan contact op met de huisarts of direct met de diëtiste. Ze kunnen je bij dit proces zeker helpen.

Voor je voeding neem je vervolgens ook de tijd. Snel een broodje kaas, een appel of een bakje yoghurt naar binnen werken, past dus niet in het plaatje. Eet altijd in alle rust en zorg dat er aandacht is voor hetgeen je opeet én het kauwproces. Als je op deze wijze eet, komen smaken veel sterker binnen.
De voeding is een onderdeel om jezelf weer sterker te maken en hoewel het er mogelijk niet zo uit zien, is bewust eten hier een belangrijk onderdeel af.

Beweging

We weten allemaal dat bewegen noodzakelijk is voor de gezondheid. Je spieren moeten bezig zijn om sterk te worden of te blijven. Waar de een normaal al fysiek bezig is, gaat de ander de sportschool in om voldoende beweging te krijgen en weer iemand anders gaat flinke wandelingen of fietstochten maken. Goed voor je spieren en je conditie in algemene zin.

Op het moment dat je revitaliseren een rol speelt c.q. moet spelen, dan is die dagelijkse beweging nog vele malen belangrijker. Dit, terwijl we beweging vaak aan ons voorbij laten gaan, op het moment dat we ons minder goed voelen. De kans dat je in een vicieuze cirkel terecht komt, wordt aanzienlijk vergroot.

Normaal is een lichaam nog wel in staat wat op te vangen als je conditie wat achteruit is gegaan. Echter, als je een chronische ziekte of energietekort hebt, dan gaat de meeste energie van het lichaam naar dat het zieke lichaamsdeel. Het lichaam moet vervolgens harder werken en hoe sterker het is, hoe sneller je je weer fit zult voelen. Dus de buitenlucht opzoeken, je longen verse zuurstof tot zich laten nemen en ervaren wat het met je lichaam doet. Daarbij kan een stok achter de deur natuurlijk helpen. Denk hierbij aan een vast wandel- of zwemmaatje, een hond die uitgelaten moet worden of een loop- of fietsgroep waar je onderdeel van uitmaakt. De verleiding om het maar te laten zitten, wordt op deze wijze kleiner gemaakt. Blijven bewegen is een must!

Bron: Giuliamar, PixabayBron: Giuliamar, Pixabay
Mindset
Mindset is een populair woord voor hoe je over zaken denkt, hoe je er tegenaan kijkt. Waar het dus om gaat is dat je met de juiste redenen werkt aan je gezondheid, je weerstand en actief een ‘herstart’ van jezelf oppakt. Geen berusting in je lot of “het komt vanzelf wel goed”, want behalve dat dit lang niet altijd waar is, kan een proces zonder eigen initiatief ook vele malen langer duren.

Daarnaast is het goed om de geest ook in balans te krijgen of te houden. Een lichaam welke gebreken vertoont in combinatie met een te drukke geest c.q. een stressvol bestaan, kan minder hebben en zal er dus langer over doen om te helen. Als je je leven in balans hebt, neem je ook gemakkelijker en bewuster tijd om weer gezond en actief te worden. Het gaat gewoon allemaal wat gemakkelijker.

Een mindsetverandering in je persoonlijke systeem doorvoeren is niet altijd eenvoudig. Immers, voor veel mensen geldt dat ze al jaren in een bepaald stramien leven. Het is er als het ware ingesleten en dan is veranderen, op welk vlak dan ook, vaak best lastig. Denk hier vooral niet te licht over.
Er zijn wat zaken waar je aan kunt denken om die verandering in je systeem te krijgen. Een aantal aspecten:
 • Begin bij het in je opnemen dat je echt wilt veranderen (en versterken). Maak het in je geest een bewust proces. Dat is het eerste begin om de verandering te laten beklijven.
 • Zorg vervolgens ook dat je een bepaalde mate van nieuwsgierigheid krijgt. Je wilt er alles van weten en je pakt ieder aspect van revitaliseren op om uit te diepen. Zie het als een stuk basiskennis die je verderop in het proces zal helpen.
 • Leef bij de dag, leef in het nu. De meeste mensen hebben plannen en daar is niets mis mee. Maar zorg dat je niet toewerkt naar het ultieme moment, maar geniet van alles wat je doet en dus ook de stappen naar het realiseren van je plannen. Dat stimuleert het bewust tot je nemen van goede voeding, maar ook die wandeling in het bos en wat je allemaal echt ziet. Het lijkt plots alsof je met een loep rondloopt en in kunt zoomen op allerlei processen.
 • Zorg dat je rekening houdt met mensen die tegengas geven. Veranderen is voor veel mensen eng en als jij voor jezelf gaat en misschien wel tegen wil en dank gaat revitaliseren (omdat je om je eigen lijf geeft) dan roept dat weerstand op. Het maakt je uiteindelijk ook weer sterker, maar enige voorbereiding kan je sterker maken op het moment dat het speelt.
 • Als je eerste stappen vreemd voelen is dat niet zo gek, maar het is belangrijk dat je focus kunt houden. Accepteer het proces van je ingeslagen weg en ga vooral door.

Tot slot

Revitaliseren is herstarten van het lichaam. Iets overwinnen gaat het beste met je volle bewustzijn en een juiste mentaliteit. Een aantal basisingrediënten is dus universeel en door iedereen – al dan niet met hulp – op te pakken. Er zijn ook producten op de markt die als omschrijving 'revitaliserend' mee krijgen. Denk hierbij aan shampoos en doucheproducten. Behalve dat het de mens zich beter zal laten voelen en het goed ruikt, doet zo'n product feitelijk weinig voor het lichaam. Verwacht er dus niet te veel van.

Als je er alles aan gedaan heeft om het zelf vorm te geven, maar het proces toch niet voldoende vruchten afwerpt, dan zijn er altijd nog klinieken die je er bij kunnen helpen. Denk hierbij aan klinieken die je kunnen loodsen door veranderingsprocessen of gespecialiseerde coaches die je begeleiden. Soms in een compleet pakket intern en soms vanuit de eigen omgeving, omdat het in een bekende en vertrouwde omgeving soms beter gaat.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…
Wanneer heeft je lichaam extra voedingsstoffen nodig?Wanneer heeft je lichaam extra voedingsstoffen nodig?Een gezond eetpatroon is van groot belang om lekker in je vel te zitten. Toch zijn er perioden in het leven, dat je well…
Pfeiffer: Herstel sneller van de ziekte van PfeifferPfeiffer: Herstel sneller van de ziekte van PfeifferHerstellen van de ziekte van Pfeiffer. Is sneller herstel mogelijk? Omdat Pfeiffer een virusinfectie is, valt het niet m…
Voedingsstoffen en voedingsmiddelenVoedingsstoffen en voedingsmiddelenAlle wat u moet weten over mineralen, vetten, eiwitten, koolhydraten, water, vitamines. Wat een bouwstof, een reservesto…

Stress: waardoor wordt dit veroorzaakt?Stress: waardoor wordt dit veroorzaakt?Stress lijkt tegenwoordig een deel uit te maken van het leven van alledag. Iedereen heeft te maken met bepaalde factoren…
Er toch leuk uit blijven zien als je weinig te besteden hebtEr toch leuk uit blijven zien als je weinig te besteden hebtHoe zorg je ervoor dat je er toch leuk uit ziet als je weinig te besteden hebt? Ook met een laag budget kun je altijd le…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lazare, Pixabay
 • http://www.encyclo.nl/begrip/revitaliseren
 • http://www.artemiscoaching.nl/index/vitality/9/9/Revitalisering.html
 • http://www.robertvanderwolk.nl/mindset-veranderen/
 • Afbeelding bron 1: Giuliamar, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.