Gezond leven toenemend in de belangstelling
Er is belangstelling voor gezond leven en een gezonde leefstijl. Dit heeft te maken met de vergrijzing, maar ook met een stukje bewustwording. Na jaren lang te zijn opgeschrikt door negatieve berichten over ons voedsel zijn consumenten zich vragen gaan stellen over gezondheid, voeding en lichaamsbeweging. Ook maatschappelijke discussies komen los. Niet alleen door bewustwording, maar ook door regelgeving in ons eigen land en in andere landen. In Frankrijk mag sinds 2014 bijvoorbeeld niet gerookt worden in de auto wanneer er minderjarigen meereizen. Ook in Canada, Zuid-Afrika, Australië, Italië en Engeland is dit verboden. Hoever moet de regering gaan in deze en hoever reikt de eigen verantwoordelijkheid?
Stijgende belangstelling
In 2015 was de belangstelling van de consument voor gezondheid en een gezonde leefstijl in één jaar gestegen van 16 naar 34 procent. Dat is goed nieuws. Meestal zijn dit mensen met een hoger opleidingsniveau. Volgens het CBS leven mensen met een hoger opleidingsniveau hierdoor langer in een goede gezondheid of zonder lichamelijke beperkingen dan lageropgeleiden. Dit komt niet alleen door meer belangstelling voor de gezondheid, maar ook doordat hogeropgeleiden de informatie sneller omzetten in daden.
Gezond leven is hot, maar moet natuurlijk wel een keuze blijven. Opleggen van bovenaf door de regering, zorgt alleen maar voor aversie en dat kan nooit de bedoeling zijn.
Verandering van leefpatronen
Een gezond lichaam verhoogt de levenskwaliteit en oud zijn is alleen maar leuk wanneer dit gebeurt in goede gezondheid. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van gezondheid en willen tijd, geld en energie steken in het vergroten van hun lichamelijk en geestelijk welzijn. Preventie dus, hoe voorkom je dat je lichamelijk snel achteruit gaat?
Voeding, beweging en rust
Inmiddels weten we allemaal dat we te veel eten, te veel suikers, vetten en zout binnenkrijgen en te weinig bewegen. Het is slecht gesteld met de conditie van de gemiddelde Nederlander. Veel beroepen worden zittend uitgeoefend en ook in onze vrije tijd zitten we veel te veel. Hierdoor zijn welvaartsziekten ontstaan, die beginnen met allerlei vervelende klachten zoals overgewicht, hoge bloeddruk, pijnlijke/stijve spieren en gewrichten.
Veel mensen beginnen dus met bewuster omgaan met eten, meer bewegen en voldoende slapen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Onze Westerse maatschappij bevordert een gezonde levensstijl niet. Veel werk is zittend en dan is het vaak ook niet mogelijk om hierbij veel te bewegen. Onze vrije tijd brengen we door voor de tv en achter de computer of tablet. Dit patroon moet dan doorbroken worden en dit betekent ’s avonds in beweging komen. Alleen twee keer in de week een uurtje sporten weegt niet op tegen al die uren die zittend worden doorgebracht. Niet voor niets wordt soms geroepen dat zitten het nieuwe roken is. Deze kreet is geïntroduceerd door professor Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde aan het UMC in Utrecht.
Het zelf in de hand houden
De huidige consument wil graag zelf aan de touwtjes trekken en zijn gezondheid zelf monitoren. Hier springt de commercie handig op in door het op de markt brengen van allerlei thuistests. Je kan thuis zelf testen of je diabetes, overgevoeligheid voor gluten of een te hoog cholesterol hebt. Verder zijn er bloeddrukmeters en diverse apps, fitnessarmbanden en sporthorloges of stappentellers waarmee we in de gaten kunnen houden of we voldoende bewegen, slapen, een gezonde bloeddruk hebben, enz.
Bedrijven spelen hier handig op in en bieden steeds meer zelf te bereiden gezonde maaltijden aan, waarbij de ingrediënten alvast voor je bij elkaar zijn gezocht. Er zijn welnessvakanties te boeken, gadgets te koop om je stappen te tellen, je hartslag te meten en je verbruikte calorieën bij te houden en de belangstelling voor allerlei superfoods is groot. Waarschijnlijk zal het aantal bedrijven dat inspeelt op de hang naar een gezond leven alleen maar groter worden en de kans is groot dat dit gezond leven zal stimuleren.
Zelfs het Voedingscentrum merkt dat gezond eten in de belangstelling staat en hier hebben ze de Schijf van Vijf in 2016 dan ook op aangepast, met niet alleen een Schijf van Vijf maar met daarnaast veel handige tips en dagmenu’s.
De telefoon als gezondheidsmonitor
Er zijn inmiddels talloze apps voor op de telefoon die onze gezondheid monitoren. Het begint al met de gezondheidsapp die standaard op de iPhone aanwezig is. Deze app integreert informatie uit veel andere apps, zodat je voeding, je beweging en je workouts netjes worden bijgehouden in één app. Ook een app waarbij voeding, workouts en beweging zijn geïntegreerd is de HealthyApp.
Er zijn een aantal apps die bijhouden of jij dagelijks wel de dertig minuten of 10.000 stappen beweging haalt. Het nadeel hiervan is dat je wel altijd je telefoon bij je moet dragen, anders heb je er niet zo veel aan. Apps die dit doen zijn onder andere Human, moves en ga stappenteller.
Iedereen heeft wel één keer op een dag zeven minuten over om even actief bezig te zijn. Hiervoor zijn de zeven minuten workouts bedacht. Er zijn een flink aantal apps die je aansporen om deze zeven minuten actief te besteden. Denk hierbij aan de 7 minute workout, carrot fit, Seven en de 7 minute training.
Voor langere trainingen zijn er weer andere apps en de eerste en bekendste is Endomondo. Daarnaast heb je ook nog de UP (werkt sinds 2016 ook zonder armband), fitstar, rumgap, fitport en vele andere.
Wat gezond eten betreft heeft het Voedingscentrum een aantal apps uitgebracht, zoals mijn eetmeter, slim koken en balansdag.
Bemoeienis van de overheid
Het is goed dat gezond leven gestimuleerd wordt. Dit kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld met een cursus 'gezonder eten, meer bewegen en zelf bloeddruk meten' die aangeboden wordt aan mensen met een te hoge bloeddruk zoals in Zweden gebeurt. Of met verplichte jaarlijks gezondheidstest met leefstijladviezen zoals in Japan gebeurt. Gezond leven blijft een keuze, maar door naleving van het rookverbod in café's en restaurants, gezond eten in kantines in plaats van frituur kan men het de consument wel makkelijker maken om voor gezond te kiezen.