Badkamer: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden

Badkamer: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden In de badkamer gebeuren regelmatig ongelukjes, zeker bij ouderen. Maar ook voor slechtziende en blinde personen zijn heel wat mogelijke obstakels in de badkamer te vinden waardoor sneller ongevallen ontstaan. Een veilige, overzichtelijke badkamer minimaliseert het risico op deze ongevallen en zorgt voor een efficiëntere persoonlijke hygiëne. Deze aanpassingen hoeven zeker niet duur te zijn. Vooral een goed contrastvermogen en textuurveranderingen zijn belangrijk voor personen met een visuele beperking.

Contrast voor slechtzienden

Visueel contrast is voor slechtzienden belangrijk om de oppervlakten en artikelen duidelijk van elkaar te scheiden. Veel mensen met een slecht gezichtsvermogen zijn niet altijd in staat om kleuren te onderscheiden, maar visueel contrast is vaak wel zichtbaar. Artikelen met effen kleuren zijn voor veel slechtzienden bovendien sterker te onderscheiden dan artikelen met patronen. Wel zijn hierin variaties mogelijk, omdat ook niet elke slechtziende persoon dezelfde voorkeuren heeft, zelfs niet met dezelfde oogaandoening. Ook tactiele texturen zijn een goed referentiepunt voor blinden en slechtzienden.

Artikelen in de badkamer

Vaste plaats

Het is erg voornaam om belangrijke en veelgebruikte producten steeds op dezelfde plaats te leggen. Je kan de belangrijkste artikelen tevens labelen met braille-etiketten, etiketten met grootdrukprint, een labelpen, … Je plaatst de artikelen verder indien mogelijk in plastic opbergdozen in plaats van in glazen potten.

Sterk contrast

Als je handdoeken, washandjes en/of badmatten aankoopt, kies dan voor items die sterk contrasteren met het bad en de muurtegels. Zo valt een bordeaux handdoek in een witte badkamer beter op voor slechtzienden dan een witte handdoek met witte muurtegels.

Bad of douche

Antislipmat

In het bad of de douche plaats je best een antislipmat of een kleed met reliëf. Je opteert hierbij best voor een contrasterende kleur die opvalt ten opzichte van de bodem. Kleuren kiezen in de winkel kan je bijvoorbeeld doen met behulp van een kleurendetector, een handig apparaatje dat kleuren herkent.

Handgreep

Verder is het nuttig om een handgreep aan de rand van het bad of een leuning op de muur van de douche te installeren om uitglijden te voorkomen bij het in- en uitstappen.

Instap

Een inloopdouche en zelfs inloopbad vergemakkelijkt het in- en uitstappen uit de douche of het bad.

Water

Ga je in bad of in de douche, draai dan eerst aan de kraan om de gewenste temperatuur te krijgen. Het is belangrijk om eerst het koud water aan te zetten, en dan pas het warm water toe te voegen. Neem je een douche, neem dan de douchekop vast om de watertemperatuur op je hand te testen. Als je reeds in bad zit of onder de douche staat, draai dan eerst de warmwaterknop dicht.

Shampoo en zeep

Om morsen te voorkomen, gebruik je zeep en shampoo met een pompdispenser-systeem. In de douche hang je voorts een zeep- en douchehouder tegen de muur zodat je hier niet per ongeluk op gaat staan als deze omgevallen zijn. Shampoo en zeep onderscheiden kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van verschillende aantallen elastiekjes of het aankopen van andere verpakkingsvormen.

Verlichting

Extra verlichting boven het bad of de douche is voor veel slechtzienden erg prettig. LED-lampen zijn voor de meeste mensen met een slecht gezichtsvermogen aanbevolen. Voordelen hiervan zijn een hoog contrast, een minimale verblinding en een heldere verlichting. Een automatische bewegingssensor is tot slot voor sommige mensen die erg slecht zien een optie in de badkamer, want hierdoor moeten ze niet meer zoeken naar de lichtschakelaar.

Persoonlijke verzorging

Nagels

De nagels knippen is voor sommige slechtzienden goed te doen met een nagelknipper, maar voor anderen is dit moeilijk. Een vijl kan een oplossing bieden. Een schaar is afgeraden. Slechtziende of blinde mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) laten de teennagels enkel behandelen door een specialist (podoloog).

Opmaken

In diverse gewone winkels maar ook bij tal van hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden zijn make-up-spiegels met vergroting verkrijgbaar. Sommige spiegels bezitten tevens een ingebouwde verlichtingsmogelijkheid.

Nat scheren valt voor veel blinden en slechtzienden goed mee / Bron: Stevepb, PixabayNat scheren valt voor veel blinden en slechtzienden goed mee / Bron: Stevepb, Pixabay

Scheren

Scheren met een elektrisch scheerapparaat is over het algemeen veiliger voor slechtzienden en blinden dan gebruik te maken van handmatige scheermesjes. Door scheermesjes te gebruiken, ontstaan immers sneller wondjes en sneetjes met mogelijk infecties tot gevolg. Niettemin zijn sommige blinden en slechtzienden wel in staat om zich op een veilige manier te scheren met een scheerapparaat. Ook nat scheren met een kwalitatief goed scheermesje met drie of meer lagen, valt in de praktijk goed mee voor heel wat blinden en slechtzienden.

Tanden

Om de juiste hoeveelheid tandpasta op je tandenborstel te krijgen, gebruik je een donkere kleur tandpasta of gestreepte tandpasta. Door het vasthouden van de haren van de borstel tussen de duim en de wijsvinger, krijg je een goed idee over de hoeveelheid tandpasta die uit de tube komt wanneer je hierop knijpt. Sommige slechtzienden en blinden verkiezen om de tandpasta eerst op de vinger te smeren en dan pas op de tandenborstel te plaatsen.

Toilet

Een goed contrast in de badkamer betekent ook dat je de witte wc-bril best vervangt wordt door een donkere, contrasterende kleur. Voor sommige slechtziende mensen, vooral ouderen, is een handgreep naast het toilet en/of een verhoogd opzetstuk nodig om het gaan zitten en opstaan te vergemakkelijken. Wanneer je deze handgrepen kiest in een felle, goed contrasterende kleur, vallen deze makkelijker op.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtzienden kan in 2021 bij de Rabobank. In Nederland zijn er ruim 350.000 mensen met een ge…
Braille, schrift voor blinden en slechtziendenVoor blinden en slechtzienden is het niet zo maar weggelegd om even een boek te gaan lezen. Daarom is het brailleschrift…
ZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtziendenZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtziendenIn 1995 werd in Nederland de eerste grote nationale beurs rond visuele handicap gehouden: de Ziezo-beurs. Deze jaarlijks…
Geestelijk goed functioneren na je 55ste; hoe word ik 100?Geestelijk goed functioneren na je 55ste; hoe word ik 100?Na je 55ste beginnen bij sommige mensen langzaam de geheugenproblemen. In de eerste instantie zijn ze nog niet hinderlij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Davidlee770924, Pixabay
  • Geraadpleegd op 18 december 2016
  • A Clear Vision: Bathroom Remodeling Tips to Help with Low Vision, http://www.revisionsresources.org/low-vision-bathroom-remodeling-tips/
  • Eigen ervaring infoteur
  • Your bathroom, http://www.visionaware.org/info/everyday-living/home-modification-/room-by-room/bathroom/1234
  • Zoekresultaten "spiegel" World Wide Vision, https://www.worldwidevision.nl/nl/search?q=spiegel
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.