Gezichtsgymnastiek - Fitness voor het gezicht

Gezichtsgymnastiek - Fitness voor het gezicht Wie ouder wordt krijgt rimpels. En dat is helemaal niet erg. Rimpels bepalen mede het karakter van ons gezicht. Je kunt de rimpels laten verwijderen door botox in te spuiten of door het hele gezicht te liften, maar in de meeste gevallen verliest het gelaat daarmee ook een deel van zijn karakter. We kunnen de rimpels maar beter accepteren als zijnde een van die dingen die bij het ouder worden horen. Toch kun je iets aan je huid doen om er net iets frisser en strakker uit te zien. Het kost niet eens geld. Verschillende deskundigen schreven er een boek over waarin zij uitleggen hoe je met de juiste oefeningen een stralend gezicht kunt hebben. En wie wil dat nu niet?
Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Een frissere blik door gymnastiek voor het gezicht


Gezichtsoefeningen en kleine wondertjes

Met een paar oefeningen per sessie die we een keer of drie tot vijf per week herhalen kunnen we al kleine wondertjes verrichten. Met gerichte gezichtsoefeningen kun je een gladdere, gezondere, stevigere en stralendere huid krijgen zonder dat je daarvoor de beurs hoeft te trekken, in je hoeft te laten prikken of snijden. Je hoeft er niet eens voor naar de sportschool. Wie regelmatig gezichtsoefeningen doet heeft minder lijnen in het gezicht. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Aangezichtsspieren

In het gezicht zitten spieren die aangezichtsspieren heten en die de beweging van onze mond, het knipperen van de ogen en het klapperen van de oren in gang kunnen zetten. Zonder spieren geen beweging. Ze zitten aan de beenderen in ons hoofd vast en hechten tevens aan de binnenkant van de huid van ons gezicht. Ze zitten in de neus, lippen, oogleden en wangen, in de kin, het voorhoofd en bij de oren. Wie glimlacht realiseert zich meestal niet dat er dan zeventien spieren in beweging zijn om die lach mogelijk te maken. De spieren krijgen signalen van zenuwen die aftakkingen zijn van twee hoofdzenuwen. Dit zijn de rechter- en linkeraangezichtszenuw. De aangezichtzenuwen komen uit de hersenstam. Het zijn de uitlopertjes van de aangezichtszenuwen die de spierbewegingen in ons gezicht bepalen.

Trainen van de spieren

Wie zijn benen traint gaat harder lopen en wie zijn armen traint bokst sterker. Tevens gaan getrainde lichamen er stevig uitzien en voelen mensen die sporten zich gezond en sterk. Wandelen is een training die voor iedereen binnen handbereik is en alleen al wandelen doet wonderen. Niet voor niets wordt buiten lopen gepropageerd om de beweging van het lijf en de ontspannende werking van de wandeling door park, bos of over strand. Maar hoe zit dat nu met het gezicht?

Rimpels

Rimpels horen bij het leven, maar over het algemeen houden we niet zo van die tekenen van ouderdom. De plastische chirurgie en de wellnessklinieken met injectables in het assortiment varen daar wel bij. De rimpels ontstaan door de bewegelijkheid van de huid. Mensen die fronsen en lachen krijgen frons- en lachrimpeltjes. Geen ouder wordend mens blijft verstoken van kraaienpootjes. Als kind heb je ze niet, omdat dan de huid de souplesse heeft om na bijvoorbeeld een frons of een lach terug te keren naar een glad velletje. Elke keer als we de spieren in ons gezicht gebruiken, beweegt de huid mee. Die elasticiteit wordt minder naarmate we ouder worden en dan komen we op een gegeven moment in het stadium dat de rimpels blijven zitten. Wie geen rimpels wil zou elke gezichtsexpressie moeten mijden.

Fitness voor het gezicht

Als elke huidbeweging de kans op rimpels vergroot, dan geldt dat ook voor gezichtsfitness. Maar bij gezichtsfittness speelt er meer. Een fitter gezicht geeft meer ontspanning en ontspanning is goed tegen de rimpels. Dat is ook de basis van botox, dat in feite voor kleine verlammingen van de spiertjes zorgt. Die ontspanning geeft een gladder gezicht. Die ontspanning is ook te verkrijgen door je rust te nemen, goed te slapen en oefeningen te doen, die dan weer door inspanning voor ontspanning zorgen.

Tijdens het stofzuigen

De oefeningen voor een fitter gezicht kun je achter je bureau, in de tuin, tijdens de afwas en het stofzuigen doen. Het kan ook heel goed tijdens het kijken naar een film.

Gekke bekken trekken

De oefeningen lijken op het trekken van gekke bekken en zijn zeker lachwekkend als je ze in gezelschap doet. Dat alleen al geeft ontspanning. Met je huid bezig zijn is goed en een beetje sporten met je gezicht geeft net zo'n goed en lekker gevoel als een wandeling of een bezoekje sportschool. Wie zich fijn voelt ziet er ook stralender uit.

Heldere oogopslag

Wil je een heldere oogopslag? Doe de X-oefening. De X-oefening is een makkelijke oefening die je blik frisser doet lijken en waarna je ogen minder snel vermoeid worden.
 1. Ga recht zitten;
 2. maak je nek lang en hou je hoofd stil;
 3. maak een X met je ogen door de oogbol van linksboven naar rechtsonder te bewegen en van rechtsboven naar linksonder;
 4. herhaal dit enkele malen.

Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay
Tegen groeven om de mond
Wil je geen diepe groeven naast je mondhoeken, doe dan regelmatig deze oefening:
 1. Neem een grote hap lucht, hou je lippen op elkaar en blaas je mond op;
 2. hou dit vijf tellen vast;
 3. doe ditzelfde vijf keer achter elkaar;
 4. doe deze oefening vijf keer per week.

Voor volle lippen

 1. Tuit je lippen met een kleine opening in het midden;
 2. zoek de spanning in je lippen en hou dit drie tellen vast;
 3. Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
  ontspan de lippen dan drie tellen;
 4. herhaal deze oefening tien keer;
 5. doe deze oefening vijf keer per week.

Voor een strakkere hals, kin en wangen

 1. Pak een sjaaltje en span die onder de kin;
 2. open je mond;
 3. span kaak- en halsspieren aan;
 4. voer de spanning met het sjaaltje langzaam op;
 5. doe deze oefening tien keer;
 6. doe de serie van tien tweemaal per week.

Boeken over gezichtsgymnastiek

Je kunt zelf aan de slag en wat improviseren of je neemt een boek als gids en handleiding. Er zijn verschillende in omloop die stuk voor stuk boordevol praktische tips en handige oefeningen staan.

Gezichtsfitness
Schrijver: Mahaya Muni
Uitgever: B For Booksdistribution
Dik: 64 pagina’s
ISBN: 9789085162636
Jaar: 2013
Prijs: € 7,50
Facelift a la carte
Schrijver: Marjo Horn
Uitgever: Allwell Publishing
Dik: 2 pagina’s
ISBN: 9789078923060
Prijs: € 8,95
Gezichtsgymnastiek
Schrijver: Catherine Pez
Uitgever: De Driehoek
Dik: 86 pagina’s
ISBN: 9789060307182
Jaar: 2010
Prijs: € 14,95
Fitness for your face
Ondertitel: De natuurlijke facelift tegen rimpels, in 30 dagen een stralend gezicht.
Schrijver: Lynn Ragatli
Uitgeverij: Elmar BV
Dik: 104 pagina’s
ISBN: 9789038925509
Jaar: 2016
Prijs: € 16,95
Natuurlijke facelift
Schrijver: Patries Post
Uitgever: Het Schrijversportaal
Dik: 56 pagina’s
ISBN: 9789081679015
Jaar: 2010
Prijs: € 14,95
Self-lifting
Schrijver: Camille Volaire
Uitgever: Uitgeverij Elmar B.V.
Dik: 96 pagina’s
ISBN: 9789038908441
Jaar: 1999
Prij: € 34,70

Tot slot over rimpels

Rimpels zijn geen ramp. Wie rimpels heeft weet dat hij heeft gelachen, of zorgen heeft gehad, of heel veel heeft nagedacht. Er is in ieder geval wat gebeurd en dat is toch de bedoeling van leven: dat er wat gebeurt. Dat 'wat' vult iedereen op zijn eigen wijze in. Als je maar rimpels blijft maken, blijft lachen. Gezond en fit blijven geldt voor het hele lichaam, ook voor het gezicht.
© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerRimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerEr zijn verschillende producenten die beweren hét middel tegen rimpels en huidveroudering ontworpen te hebben. Zo ook no…
Weetjes over de huidWeetjes over de huidEen perzikhuidje willen we allemaal wel. Maar zon, kou, verwarming, stress, vermoeidheid laten hun sporen achter op ons…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Fitness - De basisprincipesFitness is geen exacte wetenschap, maar voor een juiste spieropbouw en ontwikkeling van kracht gelden er een aantal basi…

Wandelen is gezond en bijna iedereen kan hetWandelen is gezond en bijna iedereen kan hetMensen met zwakke knieën, ernstig overgewicht en verschillende lichamelijke aandoeningen kunnen vaak niet intensief gaan…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant – Fitness tegen rimpels – 14 januari 2917
 • https://www.managementboek.nl/boek/9789038925509/fitness-for-your-face- Geraadpleegd op 19 januari 2017
 • https://www.facebook.com/L.Ragetli/ Geraadpleegd op 19 januari 2017
 • https://www.bol.com/nl Geraadpleegd op 19 januari 2017
 • http://www.menselijk-lichaam.com/spieren/aangezichtsspieren/ Geraadpleegd op 19 januari 2017
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stux, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Unsplash, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.