Wandelen is gezond en bijna iedereen kan het

Wandelen is gezond en bijna iedereen kan het Mensen met zwakke knieën, ernstig overgewicht en verschillende lichamelijke aandoeningen kunnen vaak niet intensief gaan sporten, maar wandelen kan vrijwel iedereen. Ook met wandelen kan je afvallen, al gaat dit heel erg langzaam. Daarnaast is wandelen goed voor de algemene conditie, je humeur en je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Afvallen

Wanneer je wilt afvallen door wandelen is het belangrijk om een flink tempo aan te houden. Wandelen om af te vallen is vooral geschikt voor mensen die niet sporten en weinig aan lichaamsbeweging doen. Ook mensen met ernstig overgewicht kunnen het beste gaan wandelen omdat dit de spieren en gewrichten weinig belast. Zo kan je na een rustig begin dit later eventueel uitbouwen naar meer beweging of een intensievere vorm van beweging.

Afvallen door wandelen:
 • Loop in een stevig tempo.
 • Doe dit liefst elke dag minimaal een half uur, liefst een uur.
 • Draag tijdens het wandelen polsgewichten, dit extra gewicht maakt de beweging intensiever, waardoor je sneller gewicht verliest.
 • Trappen of heuveltjes in je wandelroute kosten ook extra energie.

Geestelijke vermogens en stemming

Een fit brein huist in een gezond lichaam. Vooral ouderen hebben hier baat bij. Slechts twee uur wandelen per week, verlaagt bij senioren de kans op een beroerte met dertig procent en een dagelijkse wandeling zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen. Dit is goed voor de werking van het geheugen en helpt om het gebied in de hersenen dat betrokken is bij planning intact te houden. Volgens de World Alzheimer Report 2014 (1) is regelmatige lichaamsbeweging één van de beste manieren om het ontstaan en de vooruitgang van de ziekte Alzheimer te bestrijden en volgens onderzoek uit 2010 van de universiteit van Pittsburgh (2) zorgt wekelijks tien kilometer lopen voor minder hersenkrimp bij senioren.

Daarnaast kan een dagelijkse wandeling helpen om in een goede stemming te komen en te blijven. Wandelen en buiten actief bezig zijn verlaagt de kans op depressies aanzienlijk (3). Een half uurtje lopen per dag zorgt voor meer emotionele stabiliteit en meer energie.

Stevige botten

Door te wandelen worden de spieren goed doorbloed en dit versterkt de spieren. Door te weinig te bewegen worden spieren en gewrichten stroef, het kraakbeenvolume neemt af en bewegen wordt pijnlijk. Door iedere dag te lopen wordt dit kraakbeen weer opgebouwd. Bewegen wordt weer makkelijker en prettiger. Ook gaat dit bewegen osteoporose tegen en is het zelfs mogelijk om bij een uur wandelen per dag botweefsel terug op te bouwen. Volgens onderzoekers van de University van California in San Francisco (2008, bron 4) hebben mensen die geregeld matig aërobe activiteiten beoefenen, zoals wandelen en fietsen de gezondste knieën.

Bron: Wokandapix, PixabayBron: Wokandapix, Pixabay

Beter slapen

Mensen zitten te veel en kunnen hierdoor slecht slapen. Geestelijk uitgeput, maar lichamelijk nog vol energie. Wandelen helpt vanwege het lichamelijk actief zijn, maar ook omdat wandelen nu eenmaal een activiteit is die je buiten doet (5). Geregeld buiten komen zorgt ervoor dat de biologische klok beter wordt afgesteld.

Minder vaak ziek

Buiten actief bezig zijn is goed voor het immuunsysteem (6). Een half uurtje wandelen per dag kan er volgens onderzoek van de Appalachian State University in Noord-Carolina (2008) voor zorgen dat het risico op een infectieziekte met veertig procent daalt. Ben je vaak verkouden? Maak dan eens wat vaker een wandeling. Dat is heel goed voor de aanmaak van witte bloedcellen en dus voor je immuunsysteem. Verder stimuleert wandelen ook de stofwisseling en in de darmen bevinden zich veel stoffen van buitenaf, ook bacteriën en virussen. Het immuunsysteem in onze darmen werkt nauw samen met de darmflora en een goede stofwisseling zorgt niet alleen voor een goede stoelgang, maar ook voor een betere werking van dit immuunsysteem, wat voor een groot deel onze vatbaarheid voor infecties bepaalt.

Kanker en wandelen

Door dagelijkse beweging wordt het risico op kanker verlaagd. Vooral de Harvard Medical School doet heel veel onderzoek op dit gebied en daaruit blijkt dat dagelijks minimaal een half uur wandelen het risico op verschillende vormen van kanker verlaagt met ongeveer twintig procent.

Ook worden bij darmkanker de overlevingskansen groter, wanneer de cliënt dagelijks minimaal een uur wandelt. De overlevingskansen nemen met vijftig procent toe, volgens onderzoek van oncologen van de Harvard Medical School (2006, bron 7). Bij andere vormen van kanker is dit verband nog niet aangetoond.

Hartaandoeningen en diabetes

Het risico op welvaartsaandoeningen zoals hartaandoeningen, beroertes en diabetes wordt verminderd door dagelijks minimaal dertig minuten te wandelen in een stevig tempo of een uur in een lager tempo. Dit komt doordat de dagelijkse beweging de bloeddruk verlaagt, het niveau van LDL in het bloed verlaagt en het niveau van HDL verhoogt. Dit laatste heeft te maken met cholesterol en door de verlaging van het LDL en de verhoging van het HDL ontstaat er tussen deze twee cholesterolgehaltes een betere verhouding wat goed is voor de conditie van de bloedvaten.
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De invloed van beweging op de gezondheidDe invloed van beweging op de gezondheidBeweging heeft een positieve invloed op de gezondheid. Het verlaagt de kans op overgewicht en osteoporose, het houdt de…
Voeding en ouderdom: osteoporoseOsteoporose is bij 75-plussers, en voornamelijk bij vrouwen, een veelvoorkomend probleem. Dit kan echter voorkomen worde…
Voedsel, sporten en afvallenVoedsel, sporten en afvallenDe duidelijke samenhang tussen eten, sporten en op gewicht blijven. Door gezond eten en regelmatige beweging voel je je…
Wandelen is gezond!Wandelen is gezond!Dat wandelen goed voor het lichaam is, is inmiddels genoegzaam bekend. Dat neemt niet weg dat we er nog steeds veel aand…

Hoe kun je invloed uitoefenen op negatieve gevoelens?Hoe kun je invloed uitoefenen op negatieve gevoelens?De meeste mensen hebben het vermogen om negatieve gevoelens om te zetten in positieve. Daarbij kunnen positieve woorden…
Gezichtsgymnastiek - Fitness voor het gezichtGezichtsgymnastiek - Fitness voor het gezichtWie ouder wordt krijgt rimpels. En dat is helemaal niet erg. Rimpels bepalen mede het karakter van ons gezicht. Je kunt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ashokorg0, Pixabay
 • 1. https://www.alz.co.uk/research/world-report-2014
 • 2. http://www.news.pitt.edu/news/walk-much-university-pittsburgh-study-shows-it-may-protect-your-memory-down-road
 • 3. https://www.scientificamerican.com/article/regular-walking-can-help-ease-depression/
 • 4. https://consumer.healthday.com/bone-and-joint-information-4/knee-problem-news-436/biking-walking-best-for-new-knees-613126.html
 • 5. http://www.telegraph.co.uk/news/health/7941641/Walking-to-a-good-nights-sleep.html
 • 6. https://jonbarron.org/article/walk-away-colds
 • 7. http://www.ergogenics.org/uur-wandelen-per-dag-verdubbelt-overlevingskansen-darmkankerpatienten.html
 • Afbeelding bron 1: Wokandapix, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.