De invloed van beweging op de gezondheid

De invloed van beweging op de gezondheid Beweging heeft een positieve invloed op de gezondheid. Het verlaagt de kans op overgewicht en osteoporose, het houdt de spieren en gewrichten soepel, het vermindert medicijngebruik bij diabetes type 2 en het is goed voor het geheugen. Mensen die veel bewegen hebben minder kans op dementie. Het immuunsysteem wordt ook sterker, dit zorgt voor een betere weerstand. Bovendien zorgt beweging voor een betere doorbloeding. Beweging is ook goed voor mensen die al gezondheidsklachten hebben. Vaak verminderen de klachten wanneer men meer beweegt.

Beweging heeft een positieve uitwerking op je gezondheid

Regelmatig, matig intensief bewegen verbetert het uithoudingsvermogen en het lichaamsgewicht, vergroot de spierkracht en zorgt voor een goed gevoel. Maar het is ook belangrijk voor mensen met gezondheidsklachten omdat beweging het immuunsysteem versterkt. De klachten nemen hierdoor af.

Osteoporose

Osteoporose is botontkalking. De dichte structuur van de botten vermindert door het verlies van kalk, collageen en andere eiwitten. Dit gaat vaak samen met een afname van de spierkracht. De botten worden broos, breken daardoor gemakkelijk en door vermindering van de spierkracht neemt de kans op misstappen en vallen toe. Cellen maken wel nieuw bot aan, vooral als er druk op uit wordt geoefend.

Bewegen bij osteoporose

Omdat de botten wel nieuwe cellen aanmaken is het belangrijk om voldoende te bewegen. De meest geschikte sporten zijn: hardlopen, tennissen, wandelen, golfen, fitness en schaatsen, omdat het eigen gewicht hierbij wordt gedragen. Er wordt meer bot aangemaakt bij een zwaardere en snellere belasting van de botten. Ook voor mensen die al osteoporose hebben is het goed om te bewegen. Beweging vergroot de botmassa en kan het brozer worden van de botten afremmen.

Overgewicht en kanker

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het krijgen van verschillende soorten kanker zoals borstkanker, (na de overgang) dikke darm kanker, baarmoeder-, slokdarm- en nierkanker. Waarschijnlijk is de kans op alvleesklierkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en galblaaskanker ook groter. Volgens onderzoekers zou de combinatie van onvoldoende beweging, ongezonde voeding en overgewicht vijf tot vijftien procent van alle gevallen van kanker veroorzaken.

Beweging is belangrijk omdat

 • Vrouwelijke geslachtshormonen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van borstkanker en beweging het hormoongehalte in het bloed op een gezond peil houdt. Vrouwen die voldoende bewegen hebben 20 tot 40 procent minder kans op borstkanker vergeleken met vrouwen die niet bewegen.
 • Het de kans op dikke darmkanker tot ongeveer 40 procent kan verminderen. Dit komt waarschijnlijk omdat beweging de spijsvertering versnelt waardoor schadelijke stoffen minder lang in contact komen met de binnenkant van de darm. Daarnaast versterkt beweging het immuunsysteem wat een betere weerstand tot gevolg heeft.

Het geheugen

Beweging zorgt voor een betere doorbloeding in het lichaam. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes en hersencellen in het voorste deel van de hersenen. Het effect van beweging is vooral merkbaar bij het opslaan van herinneringen en de cognitieve functies zoals remming, initiatief nemen, beslissen, plannen en sociaal gedrag. Bovendien verbetert het de stemming en het leervermogen. Mensen die veel bewegen hebben minder kans op dementie en alzheimer. Beweging is ook goed voor mensen die al geheugenklachten hebben. Het geheugen verbetert na een langere periode (maanden) met voldoende beweging.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuiker niet meer op peil houden, waardoor het te hoog wordt. Het lichaam reageert niet goed meer op het hormoon insuline. Insuline vervoert suiker uit het bloed naar de spieren. Door inspanning worden de spieren gevoeliger voor dit hormoon waardoor er minder van nodig is. Mensen die voldoende bewegen kunnen vaak toe met minder medicijnen. Diabetes type 2 kan worden voorkomen of uitgesteld door voldoende te bewegen.

Beweging is goed omdat

 • De bloedsuikerspiegel daalt doordat suiker (glucose) gemakkelijker uit het bloed wordt gehaald.
 • Het de stofwisseling versnelt.
 • Vetten worden verbrand zodat overgewicht wordt voorkomen of vermindert.

De spieren en gewrichten

Gewrichten verbinden de botdelen met elkaar die daardoor kunnen bewegen. Om de gewrichten zit het gewrichtskapsel. Dit is strak bindweefsel dat van binnen met slijmvlies is bekleed. Door de afscheiding van taai gewrichtsvloeistof kunnen de gewrichten soepel bewegen en wordt slijtage aan de botten voorkomen. Beweging zorgt ervoor dat de gewrichten soepel blijven. Ook de spieren zijn nodig om goed te kunnen bewegen. Ze zorgen voor stevigheid rond het gewricht en vangen schokken op. Als je de spieren versterkt blijft het lichaam soepel en vermindert de kans op vallen.
© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel, sporten en afvallenVoedsel, sporten en afvallenDe duidelijke samenhang tussen eten, sporten en op gewicht blijven. Door gezond eten en regelmatige beweging voel je je…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Wandelen is gezond en bijna iedereen kan hetWandelen is gezond en bijna iedereen kan hetMensen met zwakke knieën, ernstig overgewicht en verschillende lichamelijke aandoeningen kunnen vaak niet intensief gaan…
Overgewicht - ik ben dikSteeds vaker hoor je alarmerende berichten over overgewicht. Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek…

Chlamydia opsporen om gezondheidsproblemen te voorkomenChlamydia opsporen om gezondheidsproblemen te voorkomenChlamydia is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die veroorzaakt wordt door een bacterie. De aandoening komt vee…
Bloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenBloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenAls je bloed moet overgeven is het belangrijk om geen tijd te verliezen. Bloed braken is een medische urgentie en moet s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • https://www.sportiefbewegen.nl/cat/577/Algemeen/
 • https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/verklein-de-kans-op-overgewicht
 • https://www.diabetesfonds.nl/wat-we-doen/oplossingen-diabetes-type-2
 • https://www.gezondheidsnet.nl/wandelen/daarom-is-wandelen-zo-gezond
 • https://www.tegenkanker.nl/voeding/overgewicht/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 06-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.