Chlamydia opsporen om gezondheidsproblemen te voorkomen
Chlamydia is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die veroorzaakt wordt door een bacterie. De aandoening komt veel voor onder jongeren die het belang van veilig vrijen onderschatten. Deze bacterie is gemakkelijk te behandelen als men zich op tijd laat testen. Een vroegtijdige opsporing van het grootste belang om later gezondheidsproblemen zoals onvruchtbaarheid te voorkomen. Men kan zich laten testen bij de huisarts of de GGD.
Chlamydia is in 2020 de meest voorkomende soa
Chlamydia is een soa ofwel een seksueel overdraagbare aandoening die vooral voorkomt als gevolg van onveilig vrijen. Het is een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie en de meest voorkomende soa. Jaarlijks krijgen ongeveer 60.000 mensen met deze aandoening te maken. De aandoening geeft niet altijd aanleiding tot klachten en dit maakt haar verraderlijk. Je kan jaren lang zonder klachten rondlopen terwijl je wel besmet bent met de bacterie. Volgens informatie van de overheid is chlamydia in 2020 de meest voorkomende soa.
Chlamydia is een bacterie of aandoening die klachten geeft
Vooral bij mensen tussen 15 en 35 jaar komt de aandoening voor. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie
Chlamydia Trachomatis. Bij gebruik van een condoom is het risico op besmetting vele malen geringer als bij onveilig vrijen. Jonge mensen onderschatten vaak de risico's van deze bacterie.
Meest voorkomende klachten
De klachten die met meest voor komen zijn bij vrouwen zijn:
- Pijn of branderig gevoel bij plassen
- Meer of andere afscheiding als normaal
- Tussentijdse bloedingen
- Pijn of bloedverlies tijdens vrijen.
- Pijn in de onderbuik
- Pijn rechtsboven in de buik
Bij mannen zijn de klachten:
- Pijn of branderig gevoel bij plassen
- Afscheiding uit de penis
- Pijn in de balzak
Opsporen van de bacterie
Omdat de ernst van de bacterie nogal eens wordt onderschat zou het in het belang van de jongeren zijn om regelmatig te testen. De meeste jongeren zien het belang er niet zo van in. Pas als er klachten optreden wordt er aan deze soa gedacht. Daarom is het van groot belang dat de jongeren op de hoogte zijn van de gevaren van deze soa en de mogelijkheid en noodzaak van testen.
Bevolkingsonderzoek om chlamydia op te sporen
De overheid heeft in het verleden geprobeerd om door middel van bevolkingsonderzoek onder jongeren meer inzicht te krijgen in de besmetting met chlamydia. Het bleek echter dat de deelname aan een bevolkingsonderzoek na enige tijd te gering werd om beleid ter voorkoming van besmetting mogelijk te maken. Wel zijn er regelmatig voorlichtingscampagnes om jongeren te wijzen op het gevaar.
De gevolgen van een infectie met chlamydia
De aandoening is eigenlijk goed te behandelen met antibiotica als men deze tijdig kan opsporen. Maar als dit niet het geval is en de infectie blijft langer onopgemerkt bestaan dan kan deze schade aanrichten. Bij vrouwen kan er dan baarmoeder- en eileider ontsteking ontstaan hetgeen tot ernstige problemen kan leiden. In het uiterste geval kan dit leiden tot onvruchtbaarheid. In Nederland worden per jaar ongeveer 1000 vrouwen onvruchtbaar als gevolg van deze infectie. Ongeveer 7000 vrouwen krijgen een infectie van de eileiders. Hoe langer men blijft rondlopen met de aandoening hoe ernstiger de gevolgen kunnen zijn. Ook kunnen er verklevingen in de buik ontstaan die op latere leeftijd klachten geven.
Bij klachten naar huisarts of GGD
Als er onveilig seksueel contact is geweest of er is sprake van een van bovenstaande klachten dan kan men zich wenden tot de huisarts, GGD, of een SOA-polikliniek. Mocht laboratorium onderzoek uitwijzen dat er sprake is van een chlamydia- infectie dan kan men een antibiotica kuur krijgen. Vanzelfsprekend is het van het grootste belang dat in dat geval ook de partner zich laat onderzoeken. Als je denkt een SOA te hebben, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts en laat je testen.
Hoe verloopt een test
Voor een test is bij de vrouw een uitstrijkje nodig en bij de man wat urine. Soms is ook een bloedonderzoek nodig. De urine wordt onderzocht op aanwezigheid van DNA van chlamydia. Bij een bloedonderzoek wordt er getest of er antistoffen tegen de bacterie aanwezig zijn.
Mogelijkheden om zelf te testen
Er zijn twee mogelijkheden om zelf te testen op SOA:
- Je kunt een test kopen en direct de uitslag zien
- Je kunt een test kopen waarbij urine of een uitstrijkje wordt opgestuurd naar een laboratorium.
Verschillende drogisterijen verkopen de tests maar als je direct de uitslag kunt zien zijn deze tests vaak niet betrouwbaar.
Ook online kun je een test kopen, maar ook deze zijn alleen betrouwbaar als je de uitslag via een laboratorium ontvangt. Deze uitslag ontvang je een paar dagen later.
Taak van RIVM
Het RIVM verzamelt en interpreteert informatie uit verschillende bronnen in Nederland inzake chlamydia en andere soa's. Zij ontvangen (anoniem) gegevens van GGD en huisartsenregistratie. Uit deze gegevens valt af te leiden hoe vaak de besmetting voorkomt.