Chlamydia opsporen om gezondheidsproblemen te voorkomen

Chlamydia opsporen om gezondheidsproblemen te voorkomen Chlamydia is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die veroorzaakt wordt door een bacterie. De aandoening komt veel voor onder jongeren die het belang van veilig vrijen onderschatten. Deze bacterie is gemakkelijk te behandelen als men zich op tijd laat testen. Een vroegtijdige opsporing van het grootste belang om later gezondheidsproblemen zoals onvruchtbaarheid te voorkomen. Men kan zich laten testen bij de huisarts of de GGD.

Chlamydia is in 2020 de meest voorkomende soa

Chlamydia is een soa ofwel een seksueel overdraagbare aandoening die vooral voorkomt als gevolg van onveilig vrijen. Het is een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie en de meest voorkomende soa. Jaarlijks krijgen ongeveer 60.000 mensen met deze aandoening te maken. De aandoening geeft niet altijd aanleiding tot klachten en dit maakt haar verraderlijk. Je kan jaren lang zonder klachten rondlopen terwijl je wel besmet bent met de bacterie. Volgens informatie van de overheid is chlamydia in 2020 de meest voorkomende soa.

Chlamydia is een bacterie of aandoening die klachten geeft

Vooral bij mensen tussen 15 en 35 jaar komt de aandoening voor. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia Trachomatis. Bij gebruik van een condoom is het risico op besmetting vele malen geringer als bij onveilig vrijen. Jonge mensen onderschatten vaak de risico's van deze bacterie.

Meest voorkomende klachten

De klachten die met meest voor komen zijn bij vrouwen zijn:
 • Pijn of branderig gevoel bij plassen
 • Meer of andere afscheiding als normaal
 • Tussentijdse bloedingen
 • Pijn of bloedverlies tijdens vrijen.
 • Pijn in de onderbuik
 • Pijn rechtsboven in de buik

Bij mannen zijn de klachten:
 • Pijn of branderig gevoel bij plassen
 • Afscheiding uit de penis
 • Pijn in de balzak

Opsporen van de bacterie

Omdat de ernst van de bacterie nogal eens wordt onderschat zou het in het belang van de jongeren zijn om regelmatig te testen. De meeste jongeren zien het belang er niet zo van in. Pas als er klachten optreden wordt er aan deze soa gedacht. Daarom is het van groot belang dat de jongeren op de hoogte zijn van de gevaren van deze soa en de mogelijkheid en noodzaak van testen.

Bevolkingsonderzoek om chlamydia op te sporen

De overheid heeft in het verleden geprobeerd om door middel van bevolkingsonderzoek onder jongeren meer inzicht te krijgen in de besmetting met chlamydia. Het bleek echter dat de deelname aan een bevolkingsonderzoek na enige tijd te gering werd om beleid ter voorkoming van besmetting mogelijk te maken. Wel zijn er regelmatig voorlichtingscampagnes om jongeren te wijzen op het gevaar.

De gevolgen van een infectie met chlamydia

De aandoening is eigenlijk goed te behandelen met antibiotica als men deze tijdig kan opsporen. Maar als dit niet het geval is en de infectie blijft langer onopgemerkt bestaan dan kan deze schade aanrichten. Bij vrouwen kan er dan baarmoeder- en eileider ontsteking ontstaan hetgeen tot ernstige problemen kan leiden. In het uiterste geval kan dit leiden tot onvruchtbaarheid. In Nederland worden per jaar ongeveer 1000 vrouwen onvruchtbaar als gevolg van deze infectie. Ongeveer 7000 vrouwen krijgen een infectie van de eileiders. Hoe langer men blijft rondlopen met de aandoening hoe ernstiger de gevolgen kunnen zijn. Ook kunnen er verklevingen in de buik ontstaan die op latere leeftijd klachten geven.

Bij klachten naar huisarts of GGD

Als er onveilig seksueel contact is geweest of er is sprake van een van bovenstaande klachten dan kan men zich wenden tot de huisarts, GGD, of een SOA-polikliniek. Mocht laboratorium onderzoek uitwijzen dat er sprake is van een chlamydia- infectie dan kan men een antibiotica kuur krijgen. Vanzelfsprekend is het van het grootste belang dat in dat geval ook de partner zich laat onderzoeken. Als je denkt een SOA te hebben, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts en laat je testen.

Hoe verloopt een test

Voor een test is bij de vrouw een uitstrijkje nodig en bij de man wat urine. Soms is ook een bloedonderzoek nodig. De urine wordt onderzocht op aanwezigheid van DNA van chlamydia. Bij een bloedonderzoek wordt er getest of er antistoffen tegen de bacterie aanwezig zijn.

Mogelijkheden om zelf te testen

Er zijn twee mogelijkheden om zelf te testen op SOA:
 • Je kunt een test kopen en direct de uitslag zien
 • Je kunt een test kopen waarbij urine of een uitstrijkje wordt opgestuurd naar een laboratorium.

Verschillende drogisterijen verkopen de tests maar als je direct de uitslag kunt zien zijn deze tests vaak niet betrouwbaar.
Ook online kun je een test kopen, maar ook deze zijn alleen betrouwbaar als je de uitslag via een laboratorium ontvangt. Deze uitslag ontvang je een paar dagen later.

Taak van RIVM

Het RIVM verzamelt en interpreteert informatie uit verschillende bronnen in Nederland inzake chlamydia en andere soa's. Zij ontvangen (anoniem) gegevens van GGD en huisartsenregistratie. Uit deze gegevens valt af te leiden hoe vaak de besmetting voorkomt.
© 2012 - 2021 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een SOA, chlamydiaEen SOA, chlamydiaDe meesten weten wel dat vrijen veilig moet gebeuren. Maar soms schiet het er toch tussendoor. Hieronder beschrijf ik ch…
Chlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sChlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sEen SOA, of Seksueel Overdraagbare Aandoening, is een aandoening die, zoals de naam al zegt, wordt overgedragen door sek…
Betere test voor ChlamydiaBetere test voor ChlamydiaIn het VU medisch centrum in Amsterdam hebben wetenschappers een nieuwe test ontwikkeld die nauwkeuriger Chlamydia kan o…
SOA: chlamydia trachomatisVan alle SOA's komt chlamydia het meest voor. Geschat wordt dat elk jaar circa 60.000 mannen en vrouwen in Nederland een…

Leren en concentratie bij ADHD en Autisme: Algemene tipsLeren en concentratie bij ADHD en Autisme: Algemene tipsKinderen, jongeren en (jong)volwassenen met ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD, ADD en autistiforme syndromen PDD-NOS e…
De invloed van beweging op de gezondheidDe invloed van beweging op de gezondheidBeweging heeft een positieve invloed op de gezondheid. Het verlaagt de kans op overgewicht en osteoporose, het houdt de…
Bronnen en referenties
 • Volkskrant artikel door Ellen de Visser 14 juli 2012
 • www.freya.nl/web medisch chlamydia.
 • https://www.soaaids.nl/nl/soa-test/hoe-gaat-soa-test
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 03-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.