Lichaam en geest één

Lichaam en geest één Het wordt zo eenvoudig gezegd, lichaam en geest één dan leef je zuiverder, eerlijker en ervaar je alles intenser. Dit is absoluut waar, maar dan nog moet je dit “even” doen. En zo gemakkelijk blijkt het dan ook weer niet te zijn.

Bewustwording

Het begint met het bewustwordingsproces. Of je er nu bij geholpen wordt of dat je het alleen doet, is niet relevant. Het feit dat er een bewustwordingsproces op gang komt wat je doet realiseren dat je jezelf “onder handen moet nemen”, is het belangrijkste. Veel mensen leven hun leven vanuit de pubertijd, schoolbanken, relatie, carrière, gezin en als een bezetene werken om al die extra’s te kunnen betalen. Op vakantie uitpuffen van 50 weken hard werken en bovendien de kans lopen een hardaanval te krijgen. Je hart is al die plotselinge rust niet meer gewend. Op deze manier richting je pensioen gaan kan natuurlijk, maar je onthoud je zoveel. Zaken die je je mogelijk niet eens realiseert, maar er wel zijn.

Toch kan het ook anders en er nog steeds een carrière op na houden. Veel mensen denken dan vaak aan de bekende “geitenwollensok” en niets is minder waar, als je maar de balans weet te vinden. Je bewust worden van het feit dat er meer is dan alleen geld verdienen en de balans zoeken tussen werk en privé, is een van de belangrijkste punten om je te realiseren. Het hoe is de volgende fase, maar als de bewustwording er is, is een belangrijke stap gezet.

Alles op zijn tijd

Natuurlijk geldt voor de een dat hij/zij het radicaal omgooit om het vervolgens allemaal anders te gaan doen en de ander zet kleine stapjes in de goede richting om vervolgens enig moment ook daar te staan. Dit is heel persoonlijk en niet standaard in te vullen, maar wel is het vaak zo dat hoe radicaler een karakter is, hoe groter de kans dat iemand ook het roer in eens omgooit.

Lichaam

Voeding

Het lichaam wat gewend is aan junkfood of op zijn minst vette voeding, alcohol en weinig beweging, slaat vet en koolhydraten op. We hebben erg veel koolhydraten standaard in onze dagelijkse voeding toegelaten en als je op je voeding gaat letten en meer gaat bewegen, dan moet je een nieuwe balans gaan zoeken.

Een nieuwe balans in je voedingspatroon kan je vinden door je eerst te realiseren wat je allemaal eet. Hoe heb je je 3 of 5 voedingen opgebouwd, wat eet je precies en wat komt er nog bij aan extra’s. Deel dit in in vetten (goede en slechte vetten), koolhydraten (langzame en snelle) en eiwitten. Over het algemeen krijgt de gemiddelde mens meer koolhydraten binnen dan hij/zij nodig heeft. Want in verschillende groenten zitten ook al koolhydraten, om dan 2 broodmaaltijden en bij het warm eten ook nog aardappelen, pasta of rijst te nemen is vaak niet nodig. Als je koolhydraten neemt, neem dan in ieder geval volkerenproducten. Qua vetten geldt dat dit voor de meeste mensen bekend is, welke vetten prima kunnen en welke niet. 2x vette vis in de week, een stukje rundvlees of eens een gekookt ei nemen i.p.v. vlees is prima. Eiwitten zijn prima en als je als man niet boven de 2500 calorieën uitkomt en als vrouw niet boven de 2000 is dat prima. Maar dan wel in de juiste verhouding en dat wil ook meteen zeggen dat koeken, chips, drop en allerlei frituur zoveel mogelijk vermeden moet worden. En natuurlijk je af en toe wel eens wat, net zoals een glaasje wijn of een biertje, maar alles met mate.

Bewegen

Als je vervolgens gaat sporten zullen de overtollige koolhydraten als eerste uit je lichaam verdwijnen en zullen deze kilo’s er sneller af gaan dan de rest (de vetten). Maar bewegen gaat niet alleen om afvallen. De beweging is goed voor je lichaam, de stoffen die je aanmaakt werken positief en je krijgt letterlijk en figuurlijk meer lucht.

Bouw het wel rustig op (begin met 10/15 minuten en bouw het op naar 45 minuten tot een uur), want het heeft geen zin om als een bezetene te gaan sporten als je niet structureel je leefpatroon aanpast. Het moet goed voelen en moet natuurlijk in te passen zijn. De een is een ochtendmens en sport liever in de vroege ochtenduren en voor de ander geldt dat hij/zij beter in de vroege avonduren kan sporten. Op zich maakt het niet zoveel uit, als je het maar structureel in kunt passen en het geen afzien wordt. De kans dat je het dan enig moment weer opgeeft is groot. Het moet onderdeel van je leven uit gaan maken en je moet er eigenlijk niet eens meer bij na hoeven denken.

Geest

Als je je lichaam aan het werk zet is het goed om ook je geest “leeg” te kunnen maken. Stress is over het algemeen niet goed en voegt niet veel toe. Probeer te doseren in je werk, reële deadlines te stellen en niet meer hooi op je vorm te nemen dan dat je als mens aankunt. Daarbij is een drukke baan niet erg, maar zorg wel dat je voldoende tijd hebt om het los te laten als je richting de privé-situatie gaat. De een gebruikt er de reistijd in auto, trein of fiets voor en ander neemt op het werk nog wat tijd om “af te kicken” om dan pas richting huis te gaan. De gezinssituatie is wat anders, want kinderen zijn er altijd, maar zoek dan de balans op door als ze even slapen, spelen of op school zitten, wat tijd te nemen om de balans te bewaren.

Een moment voor jezelf, zoals dat zo mooi heet, kan je invullen zoals je dat zelf wilt, maar belangrijk is wel dat je het zo invult dat het je opwekt, energie geeft. Dit kan een boekje lezen zijn, maar ook even een moment dat je je hoofd leegmaakt met een kopje thee op de bank, wat yogaoefeningen doet of in ieder geval iets buiten het reguliere. Maar ook de geest “losmaken” werkt alleen als je het structureel doet en goed voelt wat je lichaam aangeeft als zijnde goed en niet goed.

Mogelijk kan je het bewegen zelfs combineren met het leeg maken van het hoofd door een eindje te gaan lopen. Woon je bij zee, langs een van de Hollandse rivieren of bij een fraai natuurgebied, pak de boel dan op en ga een eind lopen.

Eenwording

Langzaam werk je zo toe na een stukje eenwording van lichaam en geest en geef je jezelf de ruimte dingen in je leven anders in te richten, aan te pakken en te ervaren. Eenwording van lichaam en geest en jezelf de ruimte geven kost tijd, want je gaat anders op zaken reageren en zaken anders bekijken. Zelfs je omgeving kan daar anders op reageren. Maar het staat of valt met jezelf, jij moet jezelf die eerste stap gunnen om zaken anders in je leven in te gaan richten.
© 2010 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BodyTalk TherapieBodyTalk TherapieBodyTalk is een therapeutische behandelingsmethode. BodyTalk combineert de energetische werking van acupunctuur, kinesio…
Een andere lifestyle is de oplossing van overgewichtEen andere lifestyle is de oplossing van overgewichtSteeds meer mensen realiseren zich dat diëten geen oplossing is om structureel van het overgewicht af te komen en ook no…
De bodyscan: mindfulnessoefening voor lichaam en geestDe bodyscan: mindfulnessoefening voor lichaam en geestVeel mensen hebben behoefte aan ontspanning. We rennen letterlijk door het leven en vergeten soms te ontspannen, hoe har…

Stappenplan om je zelfbeeld te veranderenmijn kijk opStappenplan om je zelfbeeld te veranderenBegin met de volgende zin/mantra/affirmatie en blijf deze zin herhalen tot het goed voelt voor je: " ik besef dat ik dez…
Wat zijn aardige mensen?Wat zijn aardige mensen?Aardige mensen, we kunnen allemaal wel een aantal aardige mensen uit onze omgeving benoemen, maar als we er een definiti…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.