Anti stress: ontspannen en masseren

Anti stress: ontspannen en masseren Ontspannen kan je op verschillende wijze doen, dat het een must is om gezond je leven te leiden is een must. Zover zijn we al wel, want stress is slecht voor je lijf én je geest. Massage is zo’n manier, maar ontspannen kan je op nog veel meer manieren doen.

Slecht

Wat is slecht? Stress … dat weten we inmiddels allemaal, maar niet iedereen is er even actief mee bezig om de stress in te dammen. Niet zo en dan en zeker niet structureel. Maar weten we wel de gevolgen van stress?

Meer vrouwen

Meer vrouwen dan mannen hebben last van stress. En ergens last van hebben is het niet volledig zo te kunnen functioneren als je zou willen en je soms zelfs echt onprettig voelen. Zo krijgen vrouwen bijna 3x zoveel auto-immuun ziekten als gevolg van stress. Maar denk ook aan diabetes type 1, MS en spastische darmen hebben een directe link naar stress. Daarbij gesteld dat de adrenaline van een beetje stress nog wel positief uit kan werken, maar met “te” wordt het een heel andere zaak.

De reden dat het bij vrouwen meer voorkomt zou gelegen zijn in het feit dat zij eerder met het emotionele deel van de hersenen reageren op stress. Wat langer duurt en eerder tot depressie en angst kan leiden. Mannen gebruiken meer het deel van hersenschors waar het “vechten of vluchten” reactie zit.

Ontspannen dus…

En eigenlijk is er dus maar een remedie … leren ontspannen. Delete de stress uit je brein. Natuurlijk is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn wel wat hulpmiddelen voor, zoals:
  • Sport, beweeg … dit is goed, want je maakt hierdoor endorfine aan en endorfine zorgt er voor dat je rustig wordt en je je goed voelt. Of je nu ontspannende oefeningen doet, yoga, hardlopen of pilates, dat maakt allemaal niet uit.
  • Zorg dat je voldoende vitamine C binnen krijgt. Het wordt inmiddels door menig arts als antistress supplement benoemd.
  • Relativeer door te bedenken wat je vandaag allemaal op de planning had en wat deels ook morgen gedaan kan worden. Zet het op papier en laat het daar (ipv je hoofd)
  • Reguleer je ademhaling. Waar je ook bent en wat je ook doet, ben regelmatig bewust met je ademhaling bezig. Adem diep door de neus in en adem door de mond uit en zorg dat je buik ook echt “leeg” is. Het moet, als dat het nog niet is, een tweede natuur worden. Om die reden moet je er in het begin meer mee bezig zijn. Uiteindelijk wordt je lichaam er rustiger van.
  • Ontspan je lichaam in zijn algemeenheid, zoek hiervoor momenten op. Maar ook dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan, maar massage kan daar prima bij helpen.

Massage

Massage kennen we al eeuwen lang en is niet voor niets ook vandaag de dag nog steeds actueel. Massage is gewoon goed voor je lichaam en geest. Het ontspant de spieren, warmt deze desgewenst op, kan de lage rug die ontspanning geven die meestal niet vanzelf gaat. Maar ook de darmen en nieren worden, zonder dat we het weten, meegenomen. Ze worden gestimuleerd en dat maakt dat jij je als mens weer energieker zult voelen.

Maar voor veel mensen is massage gewoon ontspannend. Apart een behandeling ondergaan of in combinatie met een saunabezoek voelt een massage erg goed voor de geest die altijd maar druk bezig is.

Voorwaarden is wel dat je je overgeeft aan je masseur. Deze kan alleen het optimale resultaat behalen, als jij je met je lijf overgeeft. En dat kan door te gaan liggen en je lichaam de behandeling te laten ondergaan. Langzaam wordt je geest haast gedwongen om ook “rust” te nemen en het stresshormoon cortisol en adrenaline nemen af.

Blij

Een bijkomend voordeel is dat massage ook de aanmaak van serotonine en endorfine stimuleert. Endorfine maak je bijvoorbeeld ook aan als je verliefd bent, het wordt ook wel de geluksvoeler genoemd.

Mooi

Naast blij wordt je ook mooier van massage. Door de dieptewerking van massage worden allerlei organen gestimuleerd en wordt je energieker, dit straal je uit. Daarnaast gaan de vetklieren in je gezicht beter werken en die zal leiden tot een betere bloedtoevoer. De welbekende roze huid ontstaat op deze manier. Tenslotte kan een goede massage de aanmaak van cellulitis vertragen.

Tot slot

Reden genoeg om te leren ontspannen en zo nu en dan een massage te ondergaan. Goed voor lichaam en geest!
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hoe en waarom over massageHet hoe en waarom over massageMassage is goed voor lichaam en geest en toch vindt niet iedereen het prettig. Mogelijk is men niet genoeg in contact me…
Masseren, een weldaad voor het lichaamMasseren, een weldaad voor het lichaamJe lichaam laten masseren kan een weldaad voor je lichaam zijn en pure luxe of noodzakelijk voor het functioneren van he…
Babymassage en de emotionele ontwikkelingBabymassage en de emotionele ontwikkelingOnze tastzin is een van de eerste zintuigen die zich in de baarmoeder ontwikkelt en is in de eerste levensjaren erg gevo…
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Stormparaplu: deze paraplu waait niet kapot tijdens storm!Storm, regen, hagel en wind in Nederland: alle paraplu´s gaan kapot. De stormparaplu is windbestendig tot een stormkrach…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.