Vegetariërs leven langer
Vegetariërs worden nog altijd gemakkelijk afgeschilderd als mensen die een ongezonde voeding gebruiken en allerhande voedingstekorten kunnen krijgen.
Nochtans blijkt in de praktijk en uit heel wat onderzoek dat vegetariërs gemiddeld genomen minder overgewicht hebben, een lagere bloedcholesterolspiegel en lagere bloeddruk hebben, minder vaak een hartaanval en kanker krijgen, een grotere immuniteit bezitten en simpelweg langer leven dan vleeseters.
Onderzoek
Vegetariërs hebben minder kans op een fatale hartaanval en 39% minder kans op dodelijke kankers dan vleeseters, dat is al in 1994 gebleken uit een Brits onderzoek onder zesduizend vegetariërs.
Een grootschalig onderzoek onder zowat 25.000 Zevende dag adventisten leidde tot de conclusie dat het sterftecijfer toenam als men meer vlees, kip en gevogelte ging eten. Zeer opvallend was dat mannen die al jong vegetariër waren geworden, minder risico liepen om te overlijden aan een hartaandoening. Onderzoekers van de Universiteit van North Carolina hebben op hun beurt vastgesteld dat wie zich vanaf jonge leeftijd vegetarisch voedt, daar mogelijk juist op volwassen leeftijd de vruchten van plukt.
Vrouwelijke vegetariërs
Vrouwelijke vegetariërs lijken aanzienlijk minder vaak getroffen te worden door borstkanker. Bij vleesetende vrouwen blijkt steevast meer oestrogeen in het bloed te circuleren dan bij vegetarische vrouwen, mogelijk doordat zij meer verzadigde dierlijke vetten consumeren. Oestrogeen vergroot de kans op borstkanker. Onder vegetariërs komt verder minder vaak darmkanker voor.
Bovendien zien we onder vegetariërs minder vaak ouderdomsdiabetes, galstenen, nierstenen, osteoporose en artritis.
Waarom vegetariërs langzamer verouderen?
Eén reden waarom vegetariërs minder vatbaar zijn voor ziekten in het algemeen en het verouderingsproces in het bijzonder is hun grotere weerstand. Uit een Duits onderzoek onder mannelijke vegetariërs is gebleken dat hun witte bloedcellen tweemaal zo dodelijk waren voor kankercellen dan die van vleeseters. Vegetariërs hadden voor dezelfde taak zelfs maar de helft van het aantal witte bloedcellen nodig dan vleeseters. Hun witte bloedcellen werkten doodeenvoudig efficiënter en beter.
Leven vegetariërs langer en blijven ze langer gezond en jong, omdat ze veel groenten eten of omdat ze geen vlees gebruiken? Deskundigen menen dat beide het geval zijn. Ze vermijden de stoffen in vlees die het verouderen versnellen en genieten alle voordelen van de anti-verouderingstoffen in vruchten en groenten.
In het bloed van vegetariërs circuleren grotere hoeveelheden plantaardige anti-oxidanten die het verouderen en chronische ziekten tegengaan. Hun immuniteit, hun weerstand tegen infecties en met het immuunsysteem samenhangende ziekten, waaronder kanker, is veel beter.
Ze krijgen ook minder ijzer binnen, dat lijkt een nadeel, maar is mogelijk een voordeel. IJzer dat vooral in vlees zit kan de vrije radicalen aanzet tot het beschadigen van cellen. Vegetariërs krijgen ook minder calorieën en minder gevaarlijke vetten naar binnen.
En is dus wel veel voor te zeggen om op zijn minst wat minder vlees te eten. Maar doe dat niet alleen uit gezondheidsoverwegingen maar gewoon voor je plezier.