Een eenvoudig en efficiënt ochtendritueel

Een eenvoudig en efficiënt ochtendritueel De meeste mensen hebben last van een te krappe ochtend en te veel werkzaamheden. Dan wordt het inschikken of zaken overslaan of te laat komen op school of werk. Toch zijn er ook genoeg mogelijkheden om er een efficiënt ochtendritueel op na te houden. Gewoon wat logischer te werk gaan.

Logistiek

Logistiek je ochtendritueel houden is, als je een krapte in tijd hebt, een stuk handiger. Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde zaken die in de vroege ochtend geregeld moeten worden, maar een douche-, aankleed-, eet- en reisritueel heeft nagenoeg iedereen wel … tenminste dat mag ik hopen.

Badderen

Badderen is er voor de meeste mensen in de ochtend niet bij en dus gaat de douche aan. Als het water van bijvoorbeeld een geister van even verderop moet komen, is het niet direct warm en gebruik deze tijd om de kleding klaar te leggen (nog beter is dit de avond vooraf te doen) of handdoek(en) te pakken. Misschien niet milieubewust, maar niemand gaat onder een koude douche staan.

Als het water warm is kan je onder de douche gaan staan en neem tijdens het haren wassen de tijd om de tanden te poetsen of het gezicht te reinigen. Vaak werkt een conditioner beter als je deze er enkele minuten in laat zitten en je kunt jezelf dan inzepen of scheren.

Kortom, combineer wat taken onder de douche en je kunt er met zo’n 5 minuten schoon onder vandaan komen.

Aankleden

Voor met name vrouwen is het nog wel eens een probleem om voor de garderobe te bedenken wat je vandaag aan zult doen. Als je vooraf bedenkt wat je aan zult doen (bijvoorbeeld de avond ervoor of onder de douche) win je tijd. Neem in deze gedachtegang ook mee of je veel moet lopen of niet, dit kan qua schoenen nog wel eens een verschilletje betekenen.

Heb je het toch niet bedacht … begin dan met jezelf op te maken en bedenk tijdens de mascara of lippenstift wat je aan gaat doen.

Make-up

Make-up vergt bij de ene vrouw een half uur en de ander is binnen enkele minuten klaar. Maar enige efficiency meebrengend is het belangrijk dat je in ieder geval na het reinigen onder de douche een goede dagcrème aanbrengt, eventueel een goede oogcrème, mascara om de ogen sprekend te maken en de lippen kan je verzorgen met een lippenbalsem met wat glans of een zacht kleurtje. Dit zijn geen zaken waar je tientallen minuten mee bezig bent en dus kan je ook met je totale make-up binnen enkele minuten klaar zijn.

Voeding

Eten kan je de avond ervoor klaar maken, maar een boterham kost over het algemeen niet erg veel tijd. Tenminste als je weet wat je wilt eten en drinken en het deels klaarstaat.
Voor het nuttigen van voeding moet je de tijd nemen, want goed gekauwd voedsel bereikt de maag in betere omstandigheden om het gehele maagdarmkanaal door te gaan. Niet gezegd dat dit per definitie uitgebreid aan tafel moet.

Vervoer

Immers, de tijd nemen voor je eten kan ook als je op voorhand weet dat je de file in gaat. Filerijden is bij menigeen stressgedoe, terwijl je er niets aan kunt doen. Je kunt je er maar beter bij neerleggen en je tijd zinvol besteden. Zo kan je boterhammetje en kopje koffie naast je in de auto (of als je met het openbaar vervoer gaat, rustig op een bankje in de trein) in alle rust genuttigd worden. Zet er een muziekje bij aan wat je ontspant en laat je gedachten nog in alle rust bezig zijn met je eten.

Als je echt hele stukken stilstaat met de auto of je reist met de trein, is het controleren van e-mail, nieuwtjes of zomaar wat leuke sms’jes van vrienden wellicht een optie. Wat eenvoudige ademhalingstechnieken vanuit yoga willen ook nog wel eens helpen je dag in alle rust te beginnen en het is toch tijd die je anders al reizend doorbrengt. Dit is ook op een ontspannen manier aan je dag beginnen en goed voor je dagritme.

Tot slot

Voorkom hoe dan ook gehaast gedrag, want je dag op deze manier beginnen is absoluut niet goed voor je lichaam en geest en ook niet nodig. Probeer, ook als je een chaoot bent, wat efficiënter je dag te beginnen en het ritme helpt je je dag zonder “kleerscheuren” te beginnen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagelijkse rituelenDagelijkse rituelenWe beseffen het vaak niet, maar veel mensen hebben tal van veelal kleine rituelen die op een dag in een bepaalde volgord…
Een ochtendritueelEen ochtendritueelVoor sommige mensen klinkt het als heel normaal en voor als vreemd ... maar een ochtendritueel is eigenlijk best goed. W…
Franse woordenschat: dagelijkse bezigheden in de ochtendFranse woordenschat: dagelijkse bezigheden in de ochtendJe bent met vakantie in Frankrijk of elders en er wordt alleen maar Frans gesproken. Je wilt het wel uitleggen, maar hoe…
Tips om meer vet te verbrandenTips om meer vet te verbrandenWat is de beste manier om van al die overbodige vetten af te komen? Zijn er bepaalde tips om meer vet te verbranden dan…

Slim afvallen is te leren!Slim afvallen is te leren!Slim afvallen is voor iedereen te leren volgens psycholoog Arjan van Dam. Blijvend gewicht verliezen valt te leren. Volg…
Kleuren en je humeurKleuren en je humeurKleuren beïnvloeden je humeur. Een groen geverfde muur in je huis maakt je kalm, maar je hebt het ook sneller koud. De k…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.