Slim afvallen is te leren!

Slim afvallen is te leren! Slim afvallen is voor iedereen te leren volgens psycholoog Arjan van Dam. Blijvend gewicht verliezen valt te leren. Volgens de psycholoog gaat het niet om de prestatie, enkele kilo´s kwijt raken, maar gaat het tijdens het afvallen om het leerdoel: de aandacht zou gericht moeten zijn op het proces van gedragsverandering. Afvallen is een veranderingsproces. Pas dan zou iemand succesvol blijvend gewicht kunnen verliezen. Welke stappen zijn er om succesvol en blijvend gewicht te verliezen?

Psycholoog

Psycholoog Arjan van Dam (1970) heeft psychologie van Arbeid en Gezondheid gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Arjan van Dam is auteur van het boek: “De kunst van het falen,” waarin beschreven wordt hoe de mens door effectief te leren succesvol kan presteren. De psycholoog beschrijft dat mensen die zich richten op het einddoel veel sneller gestresst zijn, vaker last hebben van faalangst en eerder depressief kunnen worden. Als we ons echter durven te ontwikkelen in plaats van ons te richten op een vlekkeloze prestatie, het einddoel, zouden we in ons leven veel succesvoller zijn.

Theorie

Deze theorie beschreven in het boek van de psycholoog Arjan van Dam “De kunst van het falen,” wordt ook toegepast om slim te leren afvallen. Door effectief te leren over het veranderingsproces van het afvallen, kan iedereen succesvol presteren! Arjan van Dam beschrijft zes theoretische stappen om succesvol gewicht te verliezen.

Vaardigheden

De eerste stap om slim af te vallen volgens de psycholoog Arjan van Dam is: Bedenk dat afvallen uit verschillende vaardigheden bestaat. We moeten ons realiseren dat afvallen geen vaardigheid is, maar dat we blijvend gewicht verliezen kunnen bereiken door andere vaardigheden goed te beheersen. Deze vaardigheden zijn:
  • Inzicht hebben in een gezond eetpatroon, weten wat gezond voedsel is,
  • De motivatie bezitten om dagelijks ruim voldoende te bewegen,
  • Zelfbeheersing bezitten of ontwikkelen.

Proces

De tweede stap om slim gewicht te verliezen volgens de psycholoog: Richt u zich op het proces, niet op het resultaat. Als voorbeeld: vergelijk afvallen met de prestatie van een topsporter. Een topsporter richt zich niet op het behalen van de eerste prijs, maar op de dagelijkse training en levenswijze van deze topsporter om de eerste prijs te kunnen winnen. Dit geldt met het afvallen precies zo: richt u zich op hoe u kunt leren blijvend uw eetpatroon te veranderen, dan wint u uiteindelijk de eerste prijs: blijvend kilo´s verliezen!

Leerdoelen

De derde stap om slim af te vallen volgens Arjan van Dam: Stel leerdoelen voor uzelf op. Bedenk: waar wilt u beter in worden om succesvol te kunnen afvallen? Formuleer dit als uw persoonlijke leerdoel of leerdoelen, bijvoorbeeld:
  • Dagelijks minder suiker gebruiken,
  • De fiets nemen in plaats van iedere dag met de auto op pad gaan,
  • Elke dag meer groente, salades en fruit eten.
Deze leerdoelen zijn door iedereen te leren!

Strategie

De vierde stap om slim afvallen te leren volgens de psycholoog is: Bedenk verschillende strategieën. Iedereen die iets nieuws wil leren zou verschillende strategieën moeten uitproberen, bijvoorbeeld:
Lukt het niet om dagelijks minder suiker te consumeren? Probeer dan tijdens de werkdagen minder suiker te gebruiken. Lukt dat ook niet, pas dan de strategie toe om dagelijks veel meer te bewegen. Blijf altijd zoeken naar manieren die voor u het meest geschikt zijn!

Beloning

De vijfde stap om slim afvallen te leren volgens Arjan van Dam is: Beloon de inspanningen, niet de resultaten! Resultaten kunnen altijd wat tegenvallen (of juist enorm meevallen!), beloon daarom de inspanning en niet het resultaat! Besef namelijk dat u iets nieuws aan het leren bent, het leerproces moet beloont worden.

Leuk

De zesde en laatste stap om slim afvallen te leren volgens de psycholoog Arjan van Dam is: Maak het leuk! Probeer voor uzelf manieren te bedenken hoe u het hele afvalproces leuker kunt maken. Altijd al willen dansen? Dan is dit nu het uitgewezen moment om met dansen te gaan beginnen. Kook niet alleen dingen die gezond zijn maar die u ook daadwerkelijk lekker vind. Op deze manier houdt u het langer vol.

Dit artikel is onderdeel van de special: Buik, billen, benen.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je 5 kilo afvallen?Hoe kun je 5 kilo afvallen?5 kilo afvallen klinkt gemakkelijk: het is niet zo veel. Toch kan het wel erg lastig zijn, juist omdat je onderschat hoe…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Wat is voor jou het beste dieet?Wat is voor jou het beste dieet?Er zijn ontzettend veel soorten diëten en sommige beloven dat je in een mum van tijd veel kunt afvallen. Voo sommige men…
5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?Wil jij snel 5 kilo in 1 week afvallen? Dan heb je waarschijnlijk allerlei dieettips gevonden die je hiermee kunnen help…

Afvallen zonder dieet: de rol van etenAfvallen zonder dieet: de rol van etenAfvallen lijkt vaak een eeuwigdurende strijd. Toch hoeft het niet zo lastig te zijn. Het is zelfs(gelukkig!) niet nodig…
Een eenvoudig en efficiënt ochtendritueelEen eenvoudig en efficiënt ochtendritueelDe meeste mensen hebben last van een te krappe ochtend en te veel werkzaamheden. Dan wordt het inschikken of zaken overs…
Bronnen en referenties
  • http://elkedagleren.blogspot.com/2010/07/de-kunst-van-het-falen-arjan-van-dam.html http://www.psychologiemagazine.nl/web/Deze-maand-in-Psychologie-Magazine/Slim-afvallen.htm http://www.leren.nl/artikelen/2005/afvallen-door-beweeglijkheid.html http://www.gezonderafvallen.nl/page/330/gezond-eten-leren.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.