InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Lifestyle > Paniekaanval: symptomen en behandeling

Paniekaanval: symptomen en behandeling

We hebben er allemaal wel eens last van: een paniekaanval. Bij een paniekaanval loopt de stress zo erg op dat u problemen met de ademhaling krijgt, gaat zweten of misschien zelfs wel flauwvalt... Het is echter mogelijk om paniekaanvallen de baas te worden: hierbij dient u zich aan enkele basisregels te houden.

Symptomen

 • Duizeligheid
 • Zweten
 • Ademnood
 • Pijn op de borst
 • Hartkloppingen
 • Een naar gevoel in het hoofd
 • Een onregelmatige ademhaling
 • Tintelend gevoel

Kenmerkend voor een paniekaanval is het feit dat de symptomen plotseling komen opzetten. Een paniekaanval ontstaat vaak in een ongemakkelijke situatie waarbij u de controle over uw geest kwijtraakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in een drukke omgeving of tijdens een presentatie voor een grote groep.

Duur paniekaanval

De symptomen van een paniekaanval zijn erg vervelend, gelukkig duurt een vergelijkbare aanval slechts enkele minuten. Na deze periode zullen er in de meeste gevallen geen blijvende lichamelijke of psychologische effecten zijn. Wel kunnen regelmatige paniekaanvallen het zelfvertrouwen naar beneden werken en er kan een angst ontstaan voor ongemakkelijke situaties waarin de aanvallen zich vaak voordoen.

Tips om paniekaanvallen te verminderen

Beweeg regelmatig: regelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de bloedstroom op gang komt en dat uw hersenen meer bloed krijgen. Dit heeft gevolgen voor uw psychologische situatie waarbij er een stofje vrijkomt dat u een tevreden en voldaan gevoel geeft. Mensen die veel bewegen hebben minder last van depressies en functioneren vaak beter in het dagelijkse leven. Zoek daarom een manier van bewegingen die bij uw interesses past en bouw het langzaam op.

Met salie, een stof die u kunt kopen bij de apotheek, is het mogelijk om beter te ontspannen. Aangezien paniekaanvallen vaker voorkomen bij stress kan salie goed helpen bij het voorkomen van een aanval.

Wat te doen bij een paniekaanval?

Wanneer u een paniekaanval heeft dient u het rustig aan te doen. Ga staan in een rustige pose en adem gedurende enkele seconden diep in en uit. Probeer alle spieren in uw lichaam te ontspannen en herhaal dit enkele keren totdat de aanval voorbij is. Bij veel mensen helpt het om aan iets aangenaams te denken bij een paniekaanval. Bij ademhalingsproblemen kan het helpen om in een papieren zakje te ademen zodat uw ademhaling verder kalmeert.

Nemen paniekaanvallen uw leven over?

In dat geval is het verstandig om in contact te komen met een psychiater. Zij kunnen de achterliggende situatie verder analyseren en functioneren als een goede hulpbron alwaar u uw ei kwijt kunt.
© 2011 - 2019 Professional, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat een paniekaanval isWat een paniekaanval isPaniekaanvallen kunnen verschillende oorzaken hebben. Gelukkig kun je paniekaanvallen voorkomen en de symptomen onderdru…
Paniekaanval en de paniekstoornisPaniekaanval en de paniekstoornisEen paniekstoornis is een angststoornis waarbij herhaaldelijk paniekaanvallen optreden, in combinatie met angst voor een…
Welke angststoornissen bestaan er?Welke angststoornissen bestaan er?Welke verschillende vormen van angst bestaan er? Wat is het verschil tussen angst en paniek? Is het hebben van een fobie…
Paniekaanval of paniekstoornis: verschijnselen, aanpakPaniekaanval of paniekstoornis: verschijnselen, aanpakOns lichaam is er op gemaakt om bij angst een stresshormoon aan te maken, adrenaline, waardoor je snel kan reageren op g…
Herfstdepressie: kenmerken, symptomen en signalenHerfstdepressie: kenmerken, symptomen en signalenWelke symptomen, signalen en kenmerken kennen seizoensgebonden depressies, zoals een herfstdepressie of een winterdepres…
Bronnen en referenties
 • Gezondheid & Lifestyle, Miriam Stoppard
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Panic_attack
 • http://panicattacks-symptoms-treatments-cures.co.uk/

Reageer op het artikel "Paniekaanval: symptomen en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Professional
Gepubliceerd: 13-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!