Paniekaanval: symptomen en behandeling

We hebben er allemaal wel eens last van: een paniekaanval. Bij een paniekaanval loopt de stress zo erg op dat u problemen met de ademhaling krijgt, gaat zweten of misschien zelfs wel flauwvalt... Het is echter mogelijk om paniekaanvallen de baas te worden: hierbij dient u zich aan enkele basisregels te houden.

Symptomen

  • Duizeligheid
  • Zweten
  • Ademnood
  • Pijn op de borst
  • Hartkloppingen
  • Een naar gevoel in het hoofd
  • Een onregelmatige ademhaling
  • Tintelend gevoel

Kenmerkend voor een paniekaanval is het feit dat de symptomen plotseling komen opzetten. Een paniekaanval ontstaat vaak in een ongemakkelijke situatie waarbij u de controle over uw geest kwijtraakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in een drukke omgeving of tijdens een presentatie voor een grote groep.

Duur paniekaanval

De symptomen van een paniekaanval zijn erg vervelend, gelukkig duurt een vergelijkbare aanval slechts enkele minuten. Na deze periode zullen er in de meeste gevallen geen blijvende lichamelijke of psychologische effecten zijn. Wel kunnen regelmatige paniekaanvallen het zelfvertrouwen naar beneden werken en er kan een angst ontstaan voor ongemakkelijke situaties waarin de aanvallen zich vaak voordoen.

Tips om paniekaanvallen te verminderen

Beweeg regelmatig: regelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de bloedstroom op gang komt en dat uw hersenen meer bloed krijgen. Dit heeft gevolgen voor uw psychologische situatie waarbij er een stofje vrijkomt dat u een tevreden en voldaan gevoel geeft. Mensen die veel bewegen hebben minder last van depressies en functioneren vaak beter in het dagelijkse leven. Zoek daarom een manier van bewegingen die bij uw interesses past en bouw het langzaam op.

Met salie, een stof die u kunt kopen bij de apotheek, is het mogelijk om beter te ontspannen. Aangezien paniekaanvallen vaker voorkomen bij stress kan salie goed helpen bij het voorkomen van een aanval.

Wat te doen bij een paniekaanval?

Wanneer u een paniekaanval heeft dient u het rustig aan te doen. Ga staan in een rustige pose en adem gedurende enkele seconden diep in en uit. Probeer alle spieren in uw lichaam te ontspannen en herhaal dit enkele keren totdat de aanval voorbij is. Bij veel mensen helpt het om aan iets aangenaams te denken bij een paniekaanval. Bij ademhalingsproblemen kan het helpen om in een papieren zakje te ademen zodat uw ademhaling verder kalmeert.

Nemen paniekaanvallen uw leven over?

In dat geval is het verstandig om in contact te komen met een psychiater. Zij kunnen de achterliggende situatie verder analyseren en functioneren als een goede hulpbron alwaar u uw ei kwijt kunt.
© 2011 - 2024 Professional, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat een paniekaanval isWat een paniekaanval isPaniekaanvallen kunnen verschillende oorzaken hebben. Gelukkig kun je paniekaanvallen voorkomen en de symptomen onderdru…
Paniekaanval en de paniekstoornisPaniekaanval en de paniekstoornisEen paniekstoornis is een angststoornis waarbij herhaaldelijk paniekaanvallen optreden, in combinatie met angst voor een…
Paniekstoornis: Doodeng, maar ongevaarlijkPaniekstoornis: Doodeng, maar ongevaarlijkEen paniekaanval of angstaanval is een uiting van intense angst die van het een op het andere moment begint en doorgaans…
Welke angststoornissen bestaan er?Welke angststoornissen bestaan er?Welke verschillende vormen van angst bestaan er? Wat is het verschil tussen angst en paniek? Is het hebben van een fobie…

Eenvoudige tips voor een gezondere levensstijlEenvoudige tips voor een gezondere levensstijlDe dag van vandaag doen mensen steeds minder zelf. Tegenwoordig zijn er machines die het werk deels overnemen. De kans o…
Berkensap en berkenwijnMaart voorjaarstijd en ook tijd voor een herborist om boomsappen af te tappen. Vooral het berkensap heeft een eeuwenoude…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid & Lifestyle, Miriam Stoppard
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Panic_attack
  • http://panicattacks-symptoms-treatments-cures.co.uk/
Professional (3 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.