Begin je dag goed, begin je dag eens anders

Begin je dag goed, begin je dag eens anders Het klinkt zo eenvoudig en voor veel mensen is het ook eenvoudig ... maar niet voor iedereen. De niet ochtendmensen bijvoorbeeld. Toch zijn er wel wat zaken waar je op kunt letten om je dag wat beter te starten, zonder je hele leefpatroon om te gooien. Vaak zijn het maar kleine dingen die net die draai kunnen geven.

Opstaan

De tijd dat we de zon volgen ligt al weer een tijdje achter ons. We worden massaal wakker met de wekker en dat doen we eigenlijk helemaal niet zo goed. Voor de echte ochtendmensen zal het nog niet zo’n probleem zijn en in de zomer verlaten veel mensen ook nog relatief eenvoudig het bed. Maar op het moment dat de herfst haar intrede doet, willen we massaal in bed blijven liggen … ook als je niet depressief bent, voelt dat bed in de herfst en de winter wel erg lekker.

Snoozen

Beter is het ‘snoozen’ achterwege te laten, meteen nadat de wekker is gegaan direct opstaan. Sla het bed goed open om te kunnen luchten en start je dag, ook al heb je een slechte nacht achter de rug. Het bekende en populaire ‘nog even blijven liggen’, verbetert het opstaan niet. Het uitstellen zal eerder voor verslechtering van het begin van je dag zorgen. Sommige mensen worden uiteindelijk chagrijnig van het geluidje van de snoozer (waarschijnlijk vanuit de wetenschap wat er achteraan komt, namelijk opstaan).

Ontspan

Direct na het opstaan de overvolle agenda op het netvlies te hebben is ook niet echt aan te raden. Begin je dag ontspannen met een rustig ontbijt, doe wat (yoga) oefeningen, mediteer, loop een stukje hard … of wat dan ook om je hoofd ‘leeg’ te kunnen beginnen. Die drukke agenda begint pas op een x-moment, wordt er niet meer of minder druk van als jij je er direct na het opstaan al druk over maakt. Je kunt hooguit bedenken of het reëel is dat je met zo’n overvolle agenda rondloopt. Een mens heeft altijd keuzes, dus ook als het gaat om een normaal gevulde agenda of een die uitpuilt.

Natuur

Uit onderzoeken blijkt dat de natuur altijd een positieve werking heeft op ons gestel. We voelen ons geestelijke beter en resulteert vervolgens in een betere lichamelijke toestand. Dat wil zeggen dat het een beter begin van de dag maakt als je groen om je heen ziet. Helaas staat niet ieder kantoor in het groen en dus kan de route er naar toe een mogelijkheid zijn om natuur “op te snuiven”. Een groen moment kan mogelijk ook als je een hond die ook in de ochtend zijn behoefte moet doen. Werk je vanuit huis, deel je dag dan zo in dat je in de ochtend tijd in je agenda hebt, om “groen op te doen”. Soms moet je creatief zijn en soms heb je het groen in de omgeving (bijvoorbeeld als je in het groen woont of je hebt een heerlijke eigen tuin).

Vrolijk

Begin je dag met vrolijkheid en dat kan bijvoorbeeld muziek zijn, vrolijke muziek werkt aangetoond positief om de dag op te starten. Maar er zijn ook ochtendshows op de radio die je vrolijk maken. Gebruik bijvoorbeeld je reistijd door je op te laten vrolijken door muziek of de bijbehorende diskjockeys, maar het mag ook thuis al als je nog onder de douche staat.

Spreekt voor zich dat als je een vrolijke partner zonder ochtendhumeur hebt, deze je ook op mag vrolijken. Waar het om gaat is dat je met een glimlach op je gezicht de dag begint. Bovendien is dit voor je omgeving ook prettig en geeft meer reden om die glimlach door te geven.

Doorbreek je patroon

Wat wellicht niet voor de handliggend is, maar wat wel positief kan werken, is je dagelijkse patroon met de buitenwereld te doorbreken. De auto in, de bus of trein in, op de fiets … en naar het werk. Spreek eens iemand aan als je iets opvallends ervaart of zomaar, omdat je het de moeite waard vindt. Reis eens samen met iemand, let op je omgeving tijdens reistijd en bespreek iets opvallends eens serieus met een collega of een onbekende in de trein of de metro.

Nieuwe inzichten

Het gaat er niet om dat je grote wijzigingen in je levenspatroon aanbrengt, het gaat om het doorbreken van een vast patroon. Het kan je zomaar nieuwe inzichten opleveren en deze inzichten zetten mogelijk weer aan tot nieuwe denkpatronen. Het gevoel wat je oproept is goed en helpt mee aan een goed begin van de dag. Het geeft je energie.

Tot slot

Het gaat al met al niet om grote wijzigingen in je leven, maar als je niet echt een ochtendmens bent, kan de ochtend heel hard zijn. Door wat subtiele wijzigingen, kan je het je zomaar gemakkelijker maken. Proberen?
© 2012 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen een ochtendhumeurWat te doen tegen een ochtendhumeurUit onderzoek blijkt dat vrouwen meer last hebben van een ochtendhumeur dan mannen. Een ochtendhumeur krijgt men als men…
Ochtendhumeur vermijden: tipsOchtendhumeur vermijden: tipsDe morgenstond heeft niet altijd goud in de mond. Heb jij of je partner ook last van een ochtendhumeur? Dan weet je wel…
Iedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurIedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurOngeveer 15 % van de mensen heeft er last van, een slecht humeur in de ochtend. Dit zijn de avondmensen. Wie iedere ocht…
Wat te doen aan ergernissen in de badkamer?Wat te doen aan ergernissen in de badkamer?Als je met elkaar samenleeft, kan het wel eens leiden tot ergernissen. Vooral op de badkamer kunnen er irritaties ontsta…

Hoe kies je een tattooshop uit voor je tattoo?Hoe kies je een tattooshop uit voor je tattoo?Wanneer je een tatoeage wilt laten zetten, wil je natuurlijk een tattooshop hebben die betrouwbaar is en hygiënisch te w…
Gratis lichttherapie bij je koffie? Op naar Bagels & Beans!Gratis lichttherapie bij je koffie? Op naar Bagels & Beans!Blue Monday. Dat is de toepasselijke dag waarop koffieketen Bagels & Beans begon met een originele service: daglichtther…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.