Een evenwichtig leven

Een evenwichtig leven Eigenlijk is het best vreemd, we weten allemaal dat een evenwichtig leven goed is en lekker voelt en toch stappen we in de stress van alledag. We werken vaak richting een deadline, willen steeds meer in een dag kunnen doen en leggen de persoonlijke lat steeds hoger. Niet zo vreemd dat stress of andersoortige druk menig leven beheerst. Gelukkig is er ook een manier het evenwicht terug laat keren. Een manier die niet je hele leven overhoop haalt, maar wel de nuances anders legt.

Basis

Als je van de basisgedachten uitgaat dat een dag 24 uur heeft en je zeker zo’n 8 uur moet slapen, enkele uren moet spenderen aan eten en wat rusttijd in moet passen, dan blijft er genoeg tijd over voor al die andere zaken. Echter, zolang we zaken toe blijven voegen aan ons leven bijvoorbeeld ‘omdat het allemaal zo leuk is’ of ‘omdat het niet anders kan’, gaat het enig moment knellen. We weten feitelijk allemaal waar het door komt, maar zijn lang niet allemaal in staat er ook iets aan te doen.

Toch zijn er, zonder je hele leven overhoop te moeten halen, wel wat zaken waar je op kunt letten die het evenwicht terug kunnen brengen.

De agenda

Kijk goed wat er gepland staat en volg enige tijd hoe de agenda daadwerkelijk loopt. Zo zie je de druk in de agenda van verkeerd plannen. Immers, een agenda die wezenlijk anders loopt dan gepland, is verkeerd gepland. Wat laat het je zien, waar ga je mank? De kans is groot dat de uitkomst is dat je meer in de agenda zet dan haalbaar is. Ook al weet je het in je achterhoofd, volg het maar eens een tijdje in de agenda. De volgende stap is te kijken of wat er in staat ook daadwerkelijk allemaal moet. Kortom, maak een nieuwe prioriteitenlijst … met als uitkomst dat je enkele zaken “aan de onderkant” van de lijst zal moeten laten varen.

Het lichaam/voeding

Misschien niet de meest voor de hand liggende, maar alles begint bij het lichaam en dus moet je leren luisteren. In een druk bestaan waar het evenwicht weg is, luisteren we namelijk niet of nauwelijks naar het lichaam en dat proces moeten we keren. Wat eenvoudige zaken kunnen hierbij al helpen, zoals de tijd nemen om te eten en niet combineren met iets anders. Waarbij je voeding het beste uit natuurlijke producten kan bestaan (niet geprepareerd eten). Al die E-nummers op al die verpakkingen doen het lichaam geen goed. Drink voldoende en bij voorkeur zeer beperkt omgaan met drankjes die vocht uit het lichaam onttrekken zoals bijv. alcohol en koffie. Voel ook wat de voeding met je lichaam doet en wanneer je vol zit (niet te snel eten dus!). Word je loom of juist actief na het eten en leer welke voeding iets voor je doet.

Het lichaam/stoelgang

Bij eten en drinken hoort de stoelgang en daarvoor moet je de tijd nemen. We weten allemaal wat niet goed uitplassen voor consequenties kan hebben, maar je ontlasting ophouden onttrekt vocht uit je lichaam. Bovendien dikt de ontlasting verder is, wat weer consequenties kan hebben zodra je wel naar de wc gaat. Na het ontwaken komt de spijsvertering op gang en het zou goed zijn als je in de vroege ochtenduren je darmen kunt legen. Het kan zijn dat je dus je je ‘ochtendritueel’ enigszins moet aanpassen om dit mogelijk te maken.

Beweeg

Weer zo’n open deur, maar belangrijk voor je lichaam en geest om het evenwicht te herstellen. Zorg dat je lichaam in beweging blijft en of dat nu de kinderen fietsend naar school brengen is of een wandeling met de hond of je trekt de sportschoenen aan om een stukje te gaan hardlopen ... beweeg. Een stukje efficiency in een drukke agenda is vaak de combinatie met iets anders. En dus is de fiets naar de school van de kinderen nog niet zo gek, maar gebruik op de terugweg de geest niet. Even lekker vol met je gezicht in de wind en alleen denken aan het lichaam wat zo zijn best moet doen om er voor te zorgen dat je niet omvalt. In de avonduren in de sportschool hangen kan natuurlijk ook, maar in de avond wat tijd doorbrengen om (eventueel met partner) wat rustige uren op de bank te hebben, is ook onderdeel van een evenwichtig leven. Maar waar je ook voor kiest, zorg dat het iets is wat bij je past.

Lachen

Een aparte in dit lijstje, maar wel essentieel. Veel (schater-)lachen is bewezen goed voor iedereen om in evenwicht te komen. Je lichaam verwerkt lachen namelijk uitermate goed. Het ontspant, haalt de druk van je gedachten en is goed voor je buik- en gezichtspieren. Begin met minimaal één maal per dag te schaterlachen.

Seks

Seks is goed voor het lichaam, het ontspant het lichaam en haalt druk weg. Bovendien is het goed voor de geest, want begeerlijkheid werkt door op de geest. Spreekt voor zich dat je het niet in de plaats van slaap moet laten komen, maar trek de stekker wat eerder uit de televisie, maak een gezellig avondje samen van of, als de situatie het toelaat, zoek in zijn geheel tijdelijk een andere omgeving op. Af en toe een weekendje weg in de agenda plaatsen, kan wonderen doen.

Conclusie

Je moet het willen, want het gaat niet vanzelf. Eerst bewustzijn creëren met de agenda en daarna kleine veranderingen toepassen. Iedere week bijvoorbeeld enkele kleine veranderingen geeft na een maand al flink wat veranderingen die bij kunnen dragen aan het evenwicht herstellen. Dus als je je leven niet direct helemaal overhoop wilt halen … mogelijkheden te over!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Langzaam haasten: goed voor lichaam en geestEen paradox? Langzaam haasten vraagt niet om een tegenstelling, maar om een samengaan. Het gaat hierbij om beheersing, e…
Vrouw en voeding: algemene voedingsadviezenVrouw en voeding: algemene voedingsadviezenAlgemene voedingsadviezen voor de vrouw om het lichaam in goede conditie te houden. Wat is een evenwichtig voedingspakke…
Senioren: gezond eten en voedingWanneer u een dagje ouder wordt is goede voeding zeer belangrijk om gezond te blijven. Het is zeer voornaam om een evenw…

Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Help! Ik kan niet slapen - Tips & tricks om goed te slapenHelp! Ik kan niet slapen - Tips & tricks om goed te slapenHet is belangrijk dat je een goede nachtrust hebt, maar wat als je nou nachtenlang niet kunt slapen? Wanneer je alleen m…
Reactie

Ambassadrice (infoteur), 18-02-2012 #1
Maar hoe zorg je dat je minimaal 1 x per dag kunt schaterlachen? Ik kijk om die reden wel eens naar komedies op tv, maar eigenlijk kan ik daar alleen maar af en toe een beetje glimlachen. Zou daar ook een artikel over te schrijven zijn? Reactie infoteur, 19-02-2012
Schaterlachen in een artikel vervatten gaat helaas niet, want schaterlachen is voor iedereen anders. Waar de een nog kan schaterlachen om Andre van Duin vindt de ander dit antiek en lacht om Hans Teeuwen en weer iemand anders vindt Jiskefet leuk of schaterlacht om de typisch engelse humor van bijvoorbeeld Hotel op Stelten/Fawlty Towers. MAar als je een beetje maf huisdier hebt, kan je dat ook doen schaterlachen. Eerst zelf achterhalen wat je kan doen schaterlachen… en als je dat nog niet weet is het een kwestie van uitproberen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.