Hoe te komen tot balans in het leven?

Hoe te komen tot balans in het leven? Je met enige regelmaat sterk inspannen is niet erg, maar de balans houden is – om het vol te blijven houden – wel belangrijk. Gegeven de groeiende zorgproblematiek, gaat dat bij menigeen fout. Immers, een druk bestaan moet ook voldoende rustmomenten kennen, moeten we het alleen wel doen. Als die rustmomenten er echter niet of niet voldoende zijn, krijg je scheefgroei. Scheefgroei die bij iedereen weer tot andere klachten kan leiden, maar welke absoluut voorkomen kunnen worden.

Balans

Zeer waarschijnlijk is het een open deur, maar balans is het behoud voor de toekomst. Alles moet in balans zijn, daar zijn hele religies op gebaseerd. Of de religies hout snijden is heel persoonlijk, maar het gegeven dat men balans hoog in het vaandel heeft, is absoluut terecht.
En eigenlijk is het ook logisch, want gooi je drukke bestaan maar op de weegschaal zonder iets aan de andere kant te leggen. De weegschaal slaat met honderd procent zekerheid door. Maar dan doemt voor veel mensen meteen de volgende vraag op, namelijk hoe kom je tot die balans. Een tegenhanger voor de doorgeslagen weegschaal dus.

Ontspanning

Ontspanning is zo’n containerbegrip en zoveel mensen zoveel mogelijkheden. Als je dus niet het pasklare antwoord hebt, is het creëren van tijd voor jezelf een begin. Niet zozeer tijd voor die ontspanning, maar eerst om tot komen tot datgene wat je werkelijk als ontspannend ervaart. Soms is het het voor de hand liggende, maar vaak toch niet. Gun jezelf wel te tijd om die tegenhanger te vinden.

Verleden

Zo is er natuurlijk de mogelijkheid om te bedenken wat je in het verre of meer recente verleden aan sport of andere ontspanning hebt gedaan. Bedenk bij dit item ook goed, waarom je er geen tijd meer aan hebt gespendeerd. Het kan immers ook afgenomen enthousiasme zijn, maar dit komt pas weer boven drijven als je er goed over nadenkt. Je loopt anders de kans dat je het verleden als een soort verheerlijking ziet.

Nu

Behalve in je verleden wroeten, is het ook goed om nu te kijken wat je interesseert. Waar liggen je interesses als het gaat om ontspanning. Stel jezelf de vraag wat leuk genoeg is om regelmatig tijd voor te reserveren. Het moet geen opgave worden, omdat het goed is te ontspannen. Je moet het echt leuk vinden, dan is de tijd reserveren ook geen “opgave” en je moet vooral ook heel eerlijk tegen jezelf zijn!

”Ik weet het niet en nu …?”

Om te beginnen zou je jezelf af kunnen vragen, waarom er niets leuk genoeg om tijd voor te reserveren. Bedenk wat je hoofd zo bezighoudt dat er geen ruimte is of mag komen voor een stuk ontspanning. Het is behalve voor de lange duur niet goed voor lichaam en geest en daarmee van belang te achterhalen wat de reden hiervan is.

Vervolgens zomaar in het wilde weg nadenken over allerlei leuke dingen, levert meestal niets concreets op. Wat wel kan helpen, is te gaan lopen in een ontspannen omgeving. Heb je groen in de buurt, zoek het op en ga een stuk wandelen. Heb je een hond, neem deze dan mee en combineer het functionele met het aangename. Niet dat je per se wandelen leuk moet vinden, maar een groene omgeving helpt nagenoeg altijd om je blikveld te verbreden en wat ruimte in je hoofd te creëren. Deze ruimte heb je nodig om te komen tot die gewenste balans.

In je zoektocht is het goed om niet te krampachtig aan de slag te gaan, maar wel na te denken over verschillende zaken die als leuk en ontspannend ervaren kunnen worden. Het is goed om een aantal zaken in grote lijnen de revue te laten passeren, zoals …
  • Zelf fysiek bezig zijn? In de vorm van … sport, spel, tuinieren, koken, handwerken, muziek, kinderen etc.? Alleen of met meerdere mensen?
  • Kijken naar fysieke bezigheden? Live te volgen of op televisie? Alleen of in een groep?
  • Geestelijke inspanning? In de vorm van hersenbrekers in spelvorm, technische zaken, discussiëren over oplossingen van wereldproblemen (bijv. in een praatgroep), een bepaald onderwerp uitdiepen etc.?
  • Spirituele ontwikkeling? Wat is spiritualiteit voor je en waar voel je je senang bij? Hoe zou je dit uit willen diepen … alleen of in groepsverband? Wil je experimenteren?
  • Even helemaal niets? Wat houdt dat niets doen dan in? Creëer een ultiem ontspannen moment van “niets hoeven of moeten”!

Vervolg

Als je actief die balans weer gaat proberen te herstellen, ga dan niets krampachtigs doen. Sport je bijvoorbeeld graag, maar werkt het competitieve moment juist inspannend, laat dit dan achterwege. Zorg dat de ontspanning voor het verkrijgen van de balans bovenaan staat. Dit is de enige manier dat het inpassen in het drukke bestaan, ook vol te houden is. Je moet immers niet met tegenzin aan je ontspanningsmoment beginnen. Dan doe je iets niet goed.
Geef het vervolgens weg wat tijd, want als je gewend bent alsmaar door te gaan, dan is die afwisseling best vreemd. Als je al lang in dit patroon zit, zal je lichaam en geest er zelfs aan moeten wennen. Niet zelden dat mensen die beginnen tijdens een ontspannen moment bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen. Het lichaam is het niet (meer) gewend en “herstellen” kost tijd. Het feit dat je lichaam er aan moet wennen, zegt al iets. Maar het is nooit te laat om uit jezelf die balans te herstellen. Leer er van te genieten, zoals je mogelijk ook met je drukke bestaan in zijn algemeenheid doet.

Tot slot

Vreemd eigenlijk dat we door de veranderende maatschappij zo in een richting gedwongen worden, waarbij gezegd moet worden dat je altijd je eigen verantwoordelijkheid hebt en je mogelijk ook laat dwingen. De balans in het leven is een begin naar het op een gezonde en prettige manier oud worden (ook al vinden we dat vaak weer een opgave op zich).
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga: negatieve emoties weg ermee!Ons welzijn bestaat uit drie niveaus: het lichamelijke welzijn, het geestelijke welzijn, en het emotionele welzijn. Met…
Lichaam en geest in balansLichaam en geest in balansDat we ons bewust zijn van de geest is niets nieuws, want we leven steeds meer in de geest. Maar het lijkt alsof veel me…
BodyTalk TherapieBodyTalk TherapieBodyTalk is een therapeutische behandelingsmethode. BodyTalk combineert de energetische werking van acupunctuur, kinesio…
De filosofie van KneippVolgens de filosofie van het merk Kneipp is alles wat nodig is om gezond te leven, te vinden in de natuur. Gezonde voedi…

Maak orde in de chaos en leeg je hoofd!Is schoonmaken in een huis waar jij in woont, net zo zinvol is als sneeuwruimen terwijl het sneeuwt? Ruimte in je huis e…
Stress, cortisol en overgewichtStress, cortisol en overgewichtWat is stress? Hoe beleef je stress en op welke manieren kun je erop reageren? Wat is het verband met een verhoogde cort…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.